Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Χουνκιάρ Μπεγιεντί







Γειά σας

Να ευχηθώ και εγώ σε όλους που γιορτάζαν Χρόνια Πολλά, αν και καθυστερημένα.

Φαντάζομαι ότι θα περιμένατε γλυκό στη σημερινή αρνάρτηση, λόγω της χθεσινής μου γιορτής, αλλά σας την έσκασα.

Σας κερνάω φαγητάκι και επιφυλάσσομαι για το γλυκάκι.

Το φαγητό αυτό το είχα ακουστά, αλλά ποτέ δεν το είχα φτιάξει.

Εφτασε όμως και η δική του ώρα για επιχείρημα στην κουζίνα.

Απο ότι διάβασα φτιάχνεται συνήθως με αρνάκι αλλά και με μοσχαράκι είναι υπέροχο.

Αρωματικό το μοσχαράκι, γευστικός ο πουρές μελιτζάνας.

Ενα πιάτο που αξίζει.






Τι χρειαζόμαστε :

  • 1 - 1.200 μοσχάρι κιλότο
  • 1.5 κιλά ντομάτες φρέσκες
  • 4 μέτρια κρεμμύδια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • λίγο νεράκι 
για τον πουρέ μελιτζάνας:
  • 3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2-3 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • μπαχάρι ολόκληρο


Πως φτιάχνουμε το χουνκιάρ μπεγιεντί :

  1. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει καλά, καβουρντίζουμε το κρέας. 
  2. Μόλις ροδίσει το κρέας, το αποσύρουμε και στη θέση του βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ώσπου να ξανθύνουν. 
  3. Τότε, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια και την ντομάτα. 
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε για μερικά λεπτά το φαγητό να σοταρισθεί.
  5. Ρίχνουμε νερό, περιμένουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για μία ώρα. 
  6. Όταν γίνει "λουκούμι" το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  7. Οσο το κρέας σιγοψήνεται φτιάχνουμε τον πουρέ. Βάζουμε σε ένα ταψάκι τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε είτε στο γκριλ είτε στο φούρνο στους 200 βαθμούς.
  8. Ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι σε ένα μπολ. 
  9. Ψιλοκόβουμε τις ψητές μελιτζάνες. 
  10. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και μετά από δυο-τρία λεπτά, βάζουμε και το μείγμα από το μπολ. 
  11. Αν δούμε ότι οι μελιτζάνες "ζητούν" κι άλλο γάλα, προσθέτουμε ανάλογα. 
  12. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. 
  13. Όταν ο πουρές αποκτήσει βελούδινη υφή, είναι έτοιμος. 
  14. Σερβίρουμε


Tips

- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με φρέσκο βούτυρο στο καβούρντισμα του κρέατος.
-Αν μπορούμε τις μελιτζάνες τις ψήνουμε στα κάρβουνα για ανώτερη και ιδιαίτερη γεύση.


Καλή όρεξη



Συνταγή απο το Νηστικό Αρκούδι