Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τάρτα ντομάτας / Tomato tart





Στο σεμινάριο της Σεφ Ντίνας Νικολάου παρακολουθήσαμε και την παρασκευή μιας τάρτας.

Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω και εγώ τη ζύμη αυτής της τάρτας στο σπίτι.

Ομως δεν μου βρισκόντουσαν τα υλικά για τη γέμιση πρόχειρα και να πω την μεγάλη μου αμαρτία, δεν είχα διάθεση να πάω να ψωνίσω.

Επρεπε λοιπον να φτιάξω μια διαφορετική τάρτα με αυτή τη ζύμη και με υλικά που είχα σπίτι.

Ευκολάκι ... τι υπάρχει πάντα στο σπίτι μου ? Κρεμμύδια, ντομάτες, φέτα ... τσεκ.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Θα κάνουμε μια τάρτα ντομάτας.

Κατα καιρούς έχει πάρει το μάτι μου να κυκλοφορούν πολλές εκδοχές ... άλλη μια η δικιά μου ... χιιχιχ

Να πώ ότι ενώ αρχικά σκέφτηκα να την φτιάξω με φέτα, ανοίγοντας το ψυγείο είδα μπροστά μου ένα κομμάτι χαλούμι .. αποφάσισα λοιπον να το χρησιμοποιήσω αντί της φέτας.

Σκεφτόμενη τα υλικά που θα έβαζα στη γέμιση, μου θύμιζε χωριάτικη σαλάτα (χωρις το αγγούρι). Πολυ μου άρεσε η ιδεα ... άρα ήθελα και ελίτσες, αλλά ποιος ξεκουκουτσιάζει ? Ομως το ψυγείο, που έχει διάφορα , έκρυβε θησαυρό. Ελιές πράσινες σε φέτες, τι ωραία !

Μαζευτήκαν λοιπόν τα υλικά και ξεκίνησα την ζύμη μου.

Είναι μια ζύμη μπριζέ αλλά με γιαούρτι. Οπως και οι υπολοιπες ζύμες της Σεφ, είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή και στο ζύμωμα ... πάλι έπαιξα λιγάκι ... χιχιχιι

Το αποτέλεσμα ... μμμμ ... τέλειο. Γευστικότατο ! Εγώ δε, τσάκισα δύο (ή μήπως ήταν τρία?) κομμάτια για βραδυνό .

Βέβαια θεωρείται ορεκτικό αλλά σας υπογράφω ότι είναι ότι πρέπει για ελαφρύ βραδυνό.

Η ζύμη είναι για ταρτιέρα 26 εκ


Τι χρειαζόμαστε :

για τη ζύμη
  • 80 γρ βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 180 γρ. γιαούρτι 
  • 250 γρ. αλεύρι (μαλακό)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για την ταρτιέρα)
για τη γέμιση
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια (σε ροδέλες)
  • 4 μεγάλες ντομάτες (σε ροδέλες)
  • 3 κ.σ. ελιές (σε ροδέλες)
  • 150 γρ. χαλούμι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
Πως φτιάχνουμε την τάρτα μας :

ζύμη
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει αλοιφή. 
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε να αναμιχθούν τα υλικά.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο στο μίγμα βούτυρου/γιαουρτιού και ανακατεύουμε στην αρχή με μια σπάτουλα και μετά με το χέρι μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη με ομογενοποιημένα υλικά.
  4. Κάνουμε τη ζύμη μας μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
  5. Βγάζουμε απο το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου μεγαλύτερο της ταρτιέρας μας.
  6. Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  7. Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση σε διάφορα σημεία .
  8. Βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
 γέμιση
  1. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μας μέχρι να καραμελώσουν.
  2. Τα βγάζουμε σε πιάτο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας.
  3. Κόβουμε τις ντομάτες και τις ελιές (αν δεν εχετε ετοιμες) σε ροδέλες.
  4. Αν θέλετε, αφαιρέστε λίγα σπόρια απο την ντομάτα ώστε να μειώσετε τα υγρά.
  5. Κόβουμε και το χαλούμι μας σε κυβάκια.
 τάρτα
  1.  Βγάζουμε τη ταρτιέρα απο το ψυγείο.
  2. Στρώνουμε στη βάση τα κρεμμύδια.
  3. Απλώνουμε τα 2/3 απο τις ελιές και το τυρί πάνω απο τα κρεμμύδια.
  4. Απο πάνω στρώνουμε τις ντομάτες καλύπτοντας ελάχιστα τη μία με την επόμενη.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε τις υπόλοιπες ελιές και το τυρί.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για 45 λεπτά περίπου.

************


 At Chef's Nikolaou workshop, among other doughs, we saw the preparation of a tart with brisee dough.

So, I had to try this one at home too.

But, I didn't have handy all the necessary ingredients and to be honest, didn't want to go shopping.

I had to make the tart with ingredients that I had at home.

Piece of cake ... what I always have at home ? Onions, tomatoes, feta cheese ... check.

Yeap .. it will be a tomato tart !

A lot of ideas can be found in the internet .. one more from me.

Originally my idea was to use feta cheese, but when I opened my fridge, I saw a piece of haloumi cheese and decided to use this one instead.

Thinking of the ingredients I was going to use, it reminded me of the Greek salad without the cucumber. So, I was in need of olives ... but who was going to remove the pits ? Not me. My fridge had a treasure ... green sliced olives with no pits ... lovely eh ?

When I had all my ingredients on counter, started making my dough.

This dough is a brisee dough but with yoghurt. Like the rest of the doughs that Chef showed us, this one is so easy to make and so soft ... I played with it too ... lol

The result .. perfect ... delicious tart. I had two (or it was three) pieces at dinner time.

It's considered to be an appetizer but can really stand for light supper.

This dough is enough for a 26cm tart dish.


Ingredients :

dough
  • 80 gr butter (room temperature)
  • 1/2 tsp salt
  • 180 gr yoghurt 
  • 250 gr flour (soft)
  • 1 tsp olive oil (for the tart dish)
stuffing
  • 4 big red onions (in slices)
  • 4 big tomatoes (in slices)
  • 3 tbsp olive oils (in slices) 
  • 150 gr haloumi cheese
  • 1 tsp olive oil
  • salt and pepper

Preparation :

dough
  1. In a big bowl put butter and stir till softens and becomes like spread. 
  2. Add salt and yoghurt and mix well.
  3. Add flour by spoonful into the butter/yoghurt mixture and mix with a spatula at the beginning and using your hand after that till you have a soft and silky dough.
  4. Form dough into a ball, wrap with membrane and put in the fridge for about an hour.
  5. Take dough out of the fridge and on a floured surface make a disc with it a bit bigger that the tart pan.
  6. Grease tart pan with oil and place the dough covering the sides of the pan.
  7. Pierce the bottom at various spots with a fork.
  8. Put in the fridge, covered with membrane, till you have your stuffing ready or for about 30 minutes.
 stuffing
  1. Put oil in a frying pan and sautee onions till they are tender and have caramelized.
  2. Take them out of the pan and place them in a plate that's covered with kitchen paper.
  3. Cut tomatoes into slices. Slice olive oils if you don't have the ready stuff.
  4. If you wish, deseed tomatoes so that you have less liquid in your tart. 
  5. Cut haloumi into cubes.
 tart
  1. Get tart pan out of the fridge.
  2. Spread onions evenly on the bottom.
  3. Sprinkle the 2/3 of the olives and cheese on top.
  4. Lay tomatoes on top, placing them in such a way that one covers the half of the other.
  5. Salt and pepper. 
  6. Sprinkle the rest of the olives and rest of the cheese.
  7. Bake at preheated oven at 180C for about 45 minutes.