Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τηγανίτες / Pancakes




Οπως σας έχω πει, δεν είμαστε του πρωινού.

Ενας καφές και έξω απο την πόρτα.

Το σαββατοκύριακο όμως και στις διακοπές είναι απαραίτητη απόλαυση.

Πότε φρυγανιές με βούτυρο και μαρμελάδα, πότε φρυγανιές με βούτυρο και μέλι, κάποιες φορές αυγουλάκια τηγανιτά με μπέικον και λουκανικάκια ...

Το αγαπημένο μας όμως είναι οι τηγανίτες. Τα γνωστά pancakes.

Τη συνταγή που χρησιμοποιώ μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Ομως πριν απο πολύ καιρό είδα στην τηλεόραση τη Nigella Lawson να ετοιμάζει ένα μίγμα για  pancakes.

Τι το ιδιαίτερο είχε που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ?

Λοιπόν, ετοίμαζε μια μεγάλη ποσότητα απο τα στερεά υλικά και τα αποθήκευε σε βάζο/τάπερ. Το πρωί λοιπόν έπαιρνε μία δόση απο το βάζο, πρόσθετε γάλα, αυγό και λίγο βουτυράκι, έκανε το χυλό της και τηγάνιζε τα pancakes.

Η ιδέα του να έχω έτοιμα τα υλικά χωρίς να χρειάζεται να μετράω και να ζυγίζω πρωί πρωί πολύ μου άρεσε.

Την όλη διαδικασία την εχω ευχαριστηθεί τόσο που αποφάσισα να τη μοιραστώ σήμερα μαζί σας.

Το σαββατοκύριακο έρχεται οπότε είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δοκιμάσετε την εκδοχή αυτή.

Ζυγίστε και ετοιμάστε τα στερεά υλικά απο σήμερα και αύριο το πρωί μέχρι να κάψει το τηγάνι σας θα είναι έτοιμος και ο χυλός σας.

Η ποσότητα των στερών που έχει η συνταγή βγάζει περίπου 5 δόσεις. Η κάθε δόση βγάζει περίπου 10 pancakes, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος που θα τα κάνετε. Οπότε ξενοιάζετε για 5 πρωινά.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.


Υλικά :


για το βάζο
  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 45 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 γρ ζάχαρη
 για το χυλό
  • 150 γρ απο το μίγμα του βάζου
  • 1 αυγό
  • 1 φλ. γάλα (250 ml)
  • 1 κ.σ. βούτυρο/μαργαρίνη

Πως φτιάχνουμε τα pancakes :
  1.  Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Βάζουμε το μίγμα σε βάζο ή σε τάπερ και το αποθηκεύουμε σε ντουλάπι μέχρι το πρωινό που θα το χρειαστούμε.
  4. Οταν θελήσουμε να φτιάξουμε τα pancakes, βάζουμε ενα αντικολητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
  5. Εντωμεταξύ βγάζουμε το αποθηκευμένο βάζο και παίρνουμε 150 γρ απο το μίγμα και το ρίχνουμε σε ένα μπωλ.
  6. Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ενα παχύρευστο χυλό.
  7. Παίρνουμε 1/4 φλ απο το χυλό και το ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι.
  8. Οταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες γυρίζουμε το pancake και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
  9. Βγάζουμε απο το τηγάνι με μία σπάτουλα.
  10. Συνεχίζουμε κατα τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός μας.




As I've already confessed , we are not the breakfast type of people.

A coffee is just enough to give us the boost of the day. 

Though, over the weekend and during vacation breakfast is essential. 

Usually our breakfast is toasted bread with either butter and jam or butter and honey, even sometimes fried eggs with bacon and sausages ... 

Our favorite by far is pancakes.  

The recipe for the pancakes, which I use is posted here

Long ago, Nigella Lawson, was on television preparing a pancake mix.    

What was so special that intrigued me ? 

Well, she was preparing a large quantity of the dry ingredients and stored them in a jar/container. The following morning, she was taking a portion off the jar,  adding milk, egg and a little butter and there she was. Pancake batter was ready.

The idea, to have the dry ingredients ready without the hassle measuring and weighing early in the morning, it was to my liking. 

It's so convenient, that I decided to share it with you today . 

The weekend is approaching .. here's a good opportunity to try this out .

Weigh and prepare the ingredients for the jar NOW (lol). Tomorrow morning prepare your batter while heating your pan. It is just TOO easy. 

The amount of the dry ingredients mix is enough for 5 portions. Each portion is for about 10-12 pancakes, depending on their size. So you are almost settled for 5 mornings!

Try it and make your morning life easier.


Ingredients :


for the mix
  • 600 gr all purpose flour
  • 45 gr baking powder
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp salt
  • 50 gr sugar
for the batter
  • 150 gr from the mix
  • 1 egg
  • 1 cup milk (250ml)
  • 1 tbsp butter/margarine

Preparation :
  1. In a bowl mix together flour, baking powder, baking soda, salt and sugar.
  2. Place in a jar/container and set aside for when needed.
  3. When ready to make your pancakes, heat a non-grease pan at a medium/high temperature.
  4. While heating your pan, get 150 gr from the mix and put in a bowl.
  5. Add the egg, the milk and the butter and mix well till you have a thick batter.
  6. Get 1/4 cup of the batter and drop it on the heated pan.
  7. When bubbles appear on the surface of the pancake, turn it over and cook for 1-2 more minutes.
  8. Remove from pan with a spatula.
  9. Continue the same process till your batter is over.