Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Devil's food cake






Καλημέρα σας,

Φοβερό γλυκό σήμερα.

Σοκολατένιο.

Αγαπημένο του ενός παιδιού μου γυιού μου.

Μέχρι πρότεινος το έφτιαχνα με έτοιμο μίγμα της Betty Crocker ... ώσπου πρόσφατα ανακάλυψα τη συνταγή για να το κάνω μόνη μου.

Η συνταγή σήμερα είναι της Nigella Lawson , ομως έχει ανεβάσει και μια πολυ ωραία ανάρτηση για αλλαγές που μπορουμε να κάνουμε στο κέικ η Βίκυ  και αξίζει να περάσετε μια βόλτα απο το μπλογκ της να τις διαβάσετε.

Ξεκινήστε με τη παρασκευή του γλάσσου/κρέμας γιατι χρειάζεται αρκετή ώρα για να σταθεροποιηθεί. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο, βάλτε το στο ψυγείο για λίγο και θα είστε οκ.






Τι χρειαζόμαστε :

Για το κέικ
  • 50 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
  • 100 γρ.  ζάχαρη μαύρη
  • 250 ml βραστό νερό
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 2 αυγά
 Για το γλάσο
  • 125 ml  νερό
  • 30 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 175 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 300 γρ. κουβερτούρα

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας  :

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 β.
  2. Στρώνουμε τον πάτο απο δύο φόρμες 20 εκ. με αντικολλητικό χαρί και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
Γλάσσο/Κρέμα
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν.
  2. Οταν το μίγμα αρχίσει  να κάνει φουσκάλες, τραβάμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα που εχουμε κοψει σε μικρά κομματάκια. Ανακινούμε το κατσαρολάκι ώστε να ζεσταθει η σοκολάτα μας και αφήνουμε 1 λεπτο πριν ανακατέψουμε. Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε μαλακό και γυαλιστερό μίγμα.
  3. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα κέικ μας, ανακατεύοντας που και που.
Κέικ
  1. Σε ενα μπωλάκι βάζουμε το κακάο, τη μαύρη ζάχαρη  και προσθέτουμε το βραστό νερό. Αναμιγνύουμε και αφήνουμε στην άκρη .
  2. Σε ενα αλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπείκιν, τη σόδα και αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
  3. Στο μπωλ του μίξερ μας βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μεχρι να αφρατέψουν.
  4. Ενω συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη βανίλια, το ενα αυγό και το μισό αλεύρι. Κατόπιν βάζουμε και το δεύτερο αυγό και το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Προσθέτουμε τέλος το μίγμα του κακάο και ανακατεύουμε πολυ καλά.
  6. Μοιράζουμε το έτοιμο μίγμα μας στις δύο φόρμες και ψήνουμε στους 180 β. για 30 λεπτά.
  7. Τωρα πια το γλάσσο/κρέμα μας θα είναι σταθερό για να καλύψουμε το κέικ μας.
  8. Οταν ψηθούν τα κεικ μας τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά πριν τα βγάλουμε απο τις φόρμες.
  9. Τοποθετούμε το ένα κέικ μας σε μια πιατέλα, βάζουμε περίπου το 1/3 του γλάσσου/κρέμας για γέμιση, προσθέτουμε απο επάνω το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε όλο το κέικ μας με το υπόλοιπο γλάσσο/κρέμα.


Καλή επιτυχία