Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τσουρέκι







Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Υπάρχουν κάποιες συνταγές που τις έχω πάρει απο φόβο.

Ακους πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι να φτιάξεις κάποια πράγματα που λες, ασε καλύτερα.

Ενα απο αυτά είναι και το τσουρέκι.

Ακούγοντας τις γνωστές μου να φτιάχνουν τσουρέκια και το παίδεμα που τραβάγαν, με απέτρεπε απο το να τα φτιάξω εγώ.

Μέχρι που έπεσα στις λεπτομερείς αναρτήσεις της Βίκυς.

Διαβάζοντας τα όσα έγραψε η Βίκυ με προέτρεψαν στο να δοκιμάσω να φτιάξω τα σπιτικά μου τσουρέκια.

Να πω ότι ποτέ στη ζωή μου δεν είχα ξαναφτιάξει τσουρέκια (το απέφευγα συστηματικά), αλλά με τις οδηγίες της Βίκυς πέτυχα τα τσουρέκια απο την πρώτη κιόλας φορά.

Γίνανε καταπληκτικά με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν 5 τσουρέκια μέσα σε μια μέρα και να ξαναφτιάξω την μεθεπόμενη. Περιττό να σας πω ότι δεν προλαβε ούτε η δεύτερη δόση να δει το φώς μιας μέρας ακόμα.

Το βασικότερο είναι ότι ήταν γευστικότατα και χωρίς καθόλου κόπο.

Φυσικά δεν περιμένουμε πια να έρθει Πάσχα για να τα φτιάξω, τα τιμούμε δεόντως και τον υπόλοιπο χρόνο.

Ευχαριστώ Βίκυ, για όλο το ψάξιμο για το τέλειο/αφράτο/εύκολο τσουρέκι.





Τι χρειαζόμαστε :


  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό, Robin
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 500ml γάλα
  • 300 γρ ζάχαρη
  • Λεπτοτριμμένο ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού & 1/2 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα (ή 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι κοπανισμένο)
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό
  • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα
  • αμύγδαλα τριμμένα, παραρουνόσπορος, σουσάμι

Πως φτιάχνουμε τα τσουρέκια :

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη μαγιά και τα αρωματικά μας.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι έχουμε ζεστάνει το βούτυρο με τη ζάχαρη και έχουμε προσθέσει το γάλα, προσέχοντας να είναι τα υγρά μας απλώς ζεστά όχι να καίνε.
  3.  Προσθέτουμε τα υγρά από το κατσαρολάκι και κατόπιν τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει σε ένα πιάτο.
  4. Με το χέρι μας ανακατεύουμε να "βραχεί" το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλιά και να κάνουμε ένα ζυμάρι. Το ζυμάρι θα κολλάει αλλά μην προσθέσετε άλλο αλεύρι.
  5. Λαδώνοντας μια σπάτουλα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά της λεκάνης και κάνουμε μερικά διπλώματα στο ζυμάρι.
  6. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και απο πάνω με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 3-4 ώρες.
  7. Αφού φουσκώσει η ζύμη μας πλέκουμε τις κοτσίδες μας και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για 30-45 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου μας.
  8. Με προσοχή, για να μην ξεφουσκώσουν, τα αλοιφουμε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό.
  9. Πασπαλίζουμε με σουσάμι/παπαρουνόσπορο.
  10. Ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 13-15 λεπτά.

Tips

Το συγκεκριμένο αλεύρι έχει λιγότερο απο 1 κιλό το πακέτο. Οπότε ζυγίστε το και προσθέστε όσο χρειάζεται για να έχετε 1 κιλό αλεύρι. 
Για να είναι τα τσουρέκια ισομεγέθη, ζυγίστε τα κορδόνια σας να είναι ίδιο βάρος. Ετσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.

Καλή επιτυχία