Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο







Φθινοπώριασε ή μου φαίνεται ?

Ενα φαγητό "θαλπωρής" είναι ότι πρέπει για αυτόν τον καιρό.

Και αυτό είναι τα γιουβαρλάκια.

Δεν είναι απο τα πολύ χειμωνιάτικα φαγητά και πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα με αυτή την εποχή.

Θεωρείται σούπα αλλά μπορείτε να το φάτε με πηρουνάκι και ότι μείνει στο πιάτο το "καθαρίζετε" με φρεσκοψημένο ψωμάκι !

Με αυγολέμονο που λατρεύω. Λεμονάκι ανάλογα με το γούστο μας. Εμένα μου αρέσει ξινούτσικο.

Ισως κάποιοι να "φοβουνται" το αυγολέμονο, αλλά άδικα. Θέλει απλώς λίγη προσοχή στα υλικά, να ενώνονται σιγά σιγά και όταν το ρίξουμε στο φαγητό μας να είναι η εστία μας πολύ χαμηλά.

Κατά τα άλλα, είναι εύκολο φαγητό. Το μόνο χρονοβόρο είναι το πλάσιμο του κιμά σε μπαλάκια.

Η επιτυχία όμως του φαγητού είναι σίγουρη.




Τι χρειαζόμαστε :

  • 3/4 κιλού κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. ρύζι (για σούπα)
  • 1/2 φλ. κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος (ψιλοκομμένος)
  • 2 αυγά (τα ασπράδια)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 ποτήρια νερό (ζεστό)
αυγολέμονο

  • 2 αυγά (τους κρόκους)
  • 1-2 λεμόνια (το χυμό)

Πως φτιάχνουμε τα γιουβαρλάκια :

  1. Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι , το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα ασπράδια των αυγών, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
  3. Πλάθουμε γιουβαρλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
  4. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
  5. Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια σε στρώσεις.
  6. Σκεπάζουμε με το ζεστό νερό.
  7. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνουν με λίγο ζουμί.
  8. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών, προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό των λεμονιών και στη συνέχεια παίρνουμε ζουμί απο την κατσαρόλα μας και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο.
  9. Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο.
  10. Ανακινούμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για να δέσει η σάλτσα μας.
  11. Σερβίρουμε

 Καλή όρεξη





Συνταγή της Σ.Σκούρα