Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Χοιρινά φιλετάκια γεμιστά με κάστανα / Paupiettes of pork filet mignon with chestnuts



Προ των πυλών τα Χριστούγεννα.

Ολοι μας ετοιμάζουμε τις λίστες για τα γιορτινά μας τραπέζια και αναρωτιόμαστε τι να φτιάξουμε φέτος.

Χοιρινό στο φούρνο με δαμάσκηνα ? Γαλοπούλα γεμιστή ? Χοιρινο με σέλινο ?

Διαλέξτε σύμφωνα με τη γεύση σας, με τις συνήθειες στην οικογένεια και φυσικά με την διάθεσή σας.

Εγω θα σας προτείνω ένα πιάτο που μπορεί να "σταθεί" μια χαρά σε γιορτινό τραπέζι.

Χοιρινά φιλετάκια γεμιστά με κάστανα ...

Ενα πιάτο γευστικό και ευπαρουσίαστο που ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα.

Γίνεται εύκολα και δεν θα φάτε πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Ζητήστε απο το χασάπη σας τα φιλέτα να είναι πολύ λεπτά και να σας τα περάσει απο τη μηχανή για να σπάσει τις ίνες.

Φροντίστε να το σερβίρετε ζεστό αμέσως μόλις το ετοιμάσετε, ώστε να απολαύσετε την θαυμάσια γεύση του.

Τα φιλετάκια αυτά επέλεξα για το Χριστουγεννιάτικο βίντεο που έκανα για το ΜαμάΠεινάω.

Μια εμπειρία τρελλή και φοβερή .. κάμερα, φώτα, ήχος, πάμε !!!

Στην κουζίνα της Electrolux  στον Αλιμο έγινε η μαγνητοσκόπηση. Τα δε παιδιά απο την Demode που επιμελήθηκαν την μαγνητοσκόπηση, παρ'όλο που τους έβγαλα το λάδι, έφτιαξαν καταπληκτικό βίντεο. Τι λέτε εσείς ?

Σας δίνω τη συνταγή και εσείς απολαύστε αμέσως μετά το βιντεάκι.

Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα φασκόμηλου.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο που έχουμε κόψει σε λωρίδες και αλατοπιπερώνουμε. Φτιάχνουμε τα ρολάκια βάζοντας φασκόμηλο και από ένα κάστανο στο καθένα.
Σε βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τα ρολάκια, τα κρεμμυδάκια και τα υπόλοιπα κάστανα. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αποσύρουμε τα ρολάκια και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει. Προαιρετικά προσθέτουμε το βούτυρο.
Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τα κρεμμύδια και τα κάστανα.
- See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/1544-H-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-Electrolux#sthash.lv3D2Mdf.dpuf
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα φασκόμηλου.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο που έχουμε κόψει σε λωρίδες και αλατοπιπερώνουμε. Φτιάχνουμε τα ρολάκια βάζοντας φασκόμηλο και από ένα κάστανο στο καθένα.
Σε βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τα ρολάκια, τα κρεμμυδάκια και τα υπόλοιπα κάστανα. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αποσύρουμε τα ρολάκια και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει. Προαιρετικά προσθέτουμε το βούτυρο.
Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τα κρεμμύδια και τα κάστανα.
- See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/1544-H-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-Electrolux#sthash.lv3D2Mdf.dpuf
 Υλικά :

  • 800 γρ. φιλέτο χοιρινό από μπούτι (κομμένο σε λωρίδες 50γρ η κάθε μία)
  • 16 κάστανα για τα ρολάκια, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 κάστανα για το γαρνίρισμα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 12 κρεμμύδάκια (για στιφάδο)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 50 ml μαυροδάφνη
  • 150 ml ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο/μαργαρίνη
 

Πως φτιάχνουμε τα ρολάκια :


  1. Βράζουμε τα κάστανα, τα καθαρίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα φασκόμηλου. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε το φιλέτο σε λωρίδες και αλατοπιπερώνουμε. 
  4. Φτιάχνουμε ρολάκια βάζοντας φασκόμηλο και από ένα κάστανο στο καθένα. 
  5. Κρατήστε το σχήμα καρφώνοντας μία οδοντογλυφίδα στο κλείσιμο.
  6. Σε βαθύ τηγάνι και δυνατή φωτιά σωτάρουμε για 4-5 λεπτά τα ρολάκια, τα κρεμμυδάκια και τα υπόλοιπα κάστανα. 
  7. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
  8. Αποσύρουμε τα ρολάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  9. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον ζωμό κοτόπουλου,χαμηλώνουμε την εστία μας και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να δέσει. 
  10. Προαιρετικά προσθέτουμε το βούτυρο. 
  11. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τα κρεμμύδια και τα κάστανα.




Christmas is just around the corner .

All of us are preparing the lists for our dinner tables and checking the recipes that we will serve this year .

Pork in the oven with prunes ? Stuffed turkey ? Pork with celery ?

Choose according to your taste, family habits and of course your festive mood .

In this post, I will suggest a dish that can "fit" perfectly in your celebration menu.

Paupiettes of pork filet mignon with chestnuts.

A delicious dish that gives the difference and adds character to your menu .

It is easy and will not eat a lot of time in the kitchen .

Ask your butcher to cut your fillets very thin.

Be sure to serve paupiettes hot, immediately after preparing it , to enjoy the wonderful taste.

This is the dish I've chosen to film for the Christmas series of MamaPeinao .

A crazy and awesome experience .. camera, lights , sound , go !

The shoot took place in the kitchen of Electrolux's premises in Alimos  . The guys from Demode made this video and despite the difficulties they faced with me as an actress, the result is amazing . What do you thing ?

Enjoy both the recipe and the video.

Ingredients :

  • 800 gr pork filet mignon (κομμένο σε λωρίδες 50γρ η κάθε μία)
  • 16 chestnuts for the paupiettes (boiled) and
  • 12 chestnuts for garnish (boiled)
  • 12 sage leaves
  • 12 shallots
  • 1 green onion
  • 50 ml red dry wine
  • 150 ml chicken stock
  • salt, pepper
  • 1 κ.σ. butter or margarine 

Preparation :
  1. Finely chop green onion and sage leaves.
  2. Trim the pork filet mignon into escalopes of 50 gr each. Sprinkle with salt and pepper.
  3. Make up the paupiettes by wrapping each chestnut and a bit of sage in an escalope.
  4. Keep the shape with a wooden toothpick.
  5. Heat the olive oil in a high sided frying pan and brown the escalopes with the onions and rest of chestnuts over high heat, stirring them continuously for 4-5 minutes.
  6. Remove the escalopes and keep them hot.
  7. Add the wine and scrap the bottom to get the glaze.
  8. Moisten with the stock and reduce heat to thicken the sauce.
  9. Arrange the escalopes, chestnuts and onions on plates and add the sauce.



Recipe F.Tessandier
Photos credit Mamapeinao.gr




 

Υλικά

  • 800 γρ. φιλέτο χοιρινό από μπούτι
  • 16 κάστανα για τα ρολάκια, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 κάστανα για το γαρνίρισμα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 12 κρεμμύδια για το στιφάδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 50 ml μαυροδάφνη
  • 150 ml ζωμός κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ.σούπας βούτυρο
- See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/1544-H-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-Electrolux#sthash.dBSw9f21.dpuf
Υλικά

  • 800 γρ. φιλέτο χοιρινό από μπούτι
  • 16 κάστανα για τα ρολάκια, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 κάστανα για το γαρνίρισμα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 12 κρεμμύδια για το στιφάδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 50 ml μαυροδάφνη
  • 150 ml ζωμός κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ.σούπας βούτυρο
- See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/1544-H-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-Electrolux#sthash.dBSw9f21.dpuf
Υλικά

  • 800 γρ. φιλέτο χοιρινό από μπούτι
  • 16 κάστανα για τα ρολάκια, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 κάστανα για το γαρνίρισμα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 12 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 12 κρεμμύδια για το στιφάδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 50 ml μαυροδάφνη
  • 150 ml ζωμός κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ.σούπας βούτυρο
- See more at: http://www.mamapeinao.gr/articles/1544-H-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-Electrolux#sthash.dBSw9f21.dpuf