Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Χοιρινό κότσι στο φούρνο / Pork shank in the oven



 



Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εορτών με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Φυσικά δεν νοείται γιορτή χωρις τραπέζωμα, με ότι και αν περιέχει αυτό.

Αλλωστε για εμάς τους Ελληνες, τα σημαντικότερα διαδραματίζονται γύρω απο ένα τραπέζι.

Ετσι και εμεις οι νοικοκυρές, όταν ανοίγουμε το σπίτι μας και καλούμε κόσμο, θέλουμε να έχουμε ότι καλύτερο γίνεται στο μέτρο το δυνατό.

Για το τι θα ετοιμάσουμε βεβαια, σπαζοκεφαλιάζουμε απο πολύ νωρίς. Σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που πετυχαίνει πάντα όταν το μαγειρεύουμε, τι θα είναι αυτό που θα αρέσει σε όλους, τι θα είναι αυτό που θα κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, γενικά τι θα ευχαριστήσει τον ουρανίσκο των καλεσμένων μας.

Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι έχετε ήδη αρχίσει να κάνετε τις λίστες των φαγητών που θα ετοιμάσετε και σιγά σιγά τις λίστες με τα ψώνια.

Αν ακόμα αμφιταλαντεύεστε ... σήμερα σας έχω πρόταση μούρλια.

Πρόταση που την έκανα και στη φίλη μου τη Ράνια, όταν συζητώντας σήμερα έψαχνε για κάτι ιδιαίτερο για ένα τραπέζι που θα κάνει.

Χοιρινό κότσι για κυρίως πιάτο.

Αρωματικό, ζουμερό, με πετσούλα να γλύφεις και τα δάχτυλά σου και το καλύτερο, εύκολο χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Το κότσι είναι ένα πιάτο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και είμαι σίγουρη ότι θα εισπράξετε κοπλιμέντα για την μαγειρική σας.

Η μαρινάδα και το αργό ψήσιμο κάνει το κρέας τρυφερό και ζουμερό.

Η σάλτσα που δημουργείται είναι τέλεια για το συνοδευτικό που θα αποφασίσετε να έχετε. Πιλάφι, πουρές, πατάτες, ότι και άν είναι, θα απογειωθεί η γεύση του με την σάλτσα αυτή.

Καλή επιτυχία


Τι χρειαζόμαστε :

  • 2.5 κιλά χοιρινό κότσι (δύο κομμάτια)
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 πορτοκάλια
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 κ.σ. κέτσαπ
  • 3 κ.σ. soy sauce
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 200 ml μπύρα

για τη μαρινάδα

  • 5 λίτρα νερό
  • 1/2 φλ. αλάτι
  • 1 φλ. ζάχαρη
 

Πως φτιάχνουμε το κότσι :

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη που σκεπάζει με καπάκι βάζουμε το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. 
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη.
  3. Βυθίζουμε τα κότσια μας στο νερό και σκεπάζουμε τη λεκάνη με το καπάκι της.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
  5. Αφου περάσουν οι 12 ώρες, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230β και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Κόβουμε τα καρότα ροδέλες, τα κρεμμύδια στα τέσσερα, το σελερι σε μεγάλα κομμάτια, τα πορτοκάλια στα τέσσερα χωρίς τη φλούδα και τα βάζουμε στη γάστρα.
  7. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη.
  8. Βγάζουμε τα κότσια απο τη μαρινάδα, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στη γάστρα.
  9. Παίρνουμε λίγη ποσότητα απο τα υλικά που έχουμε στο μπωλ και αλοίφουμε τα κότσια πολύ καλά.
  10. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα απο πάνω και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας.
  11. Ψήνουμε στους 170β για περίπου 3 ώρες.
  12. Σερβίρετε τα κότσια σε πιατέλα.
  13. Το ζουμί που έχει δημιουργηθεί το χρησιμοποιείται για σάλτσα στο συνοδευτικό σας. Μπορείτε να το σουρώσετε και να το "δεσετε" με ελάχιστο corn flour αν θέλετε τη σάλτσα σας πιο πηχτή.


December is the month of festivities culminating on Christmas and New Year.

Of course, there is no celebration without feast. 


For us, Greeks, the most important things in life happen and are discussed around a table.


So, when we have guests over for lunch or dinner, we want to prepare the best, as far as that i
s possible.

We plan our menu well ahead and we think of all dishes that could be included. 


Dishes that are hits every time, dishes that will appeal to everyone, dishes that will make an impression, generally we try to have a menu that will please our guests.

I'm sure that you're almost there ... ready to write down the shopping list.

If you still wondering .. I have a proposal for you.


A proposal for the main course. My friend Rania was looking for something special for a dinner and this was what I told her to serve to her guests. 


Pork shanks in the oven.


Aromatic, juicy, with a delicious cooked skin and the best, effortlessly easy.


The shank is one dish that will be a hit and I am sure you will earn compliments for your cooking.


The marinade and the slow cooking makes the meat tender and juicy.


The sauce that remains after cooking the pork, is perfect for accompanying the side dish. Pilaf, mashed potatoes, whatever that is, the sauce will perfectly match.


Bon Appetit


Ingredients :

  • 2.5 kgs pork shank (two pieces with bone)
  • 2 carrots
  • 2 sticks celery
  • 3 big onions
  • 2 oranges
  • 4 tbsp mustard
  • 4 tbsp ketsup
  • 3 tbsp soy sauce
  • 4 tbsp salt
  • 1 tsp pepper
  • 10 grains allspice
  • 3-4 cloves
  • 1 stick cinammon
  • 1 tsp nutmeg
  • 200 ml beer

marinade

  • 5 ltrs water
  • 1/2 cup salt
  • 1 cup sugar

Preparation :

  1. In a large bowl with a lid, put water, salt and sugar (marinade)
  2. Stir to dissolve salt and pepper.
  3. Dip shanks in the water, cover the bowl with the lid.
  4. Place in the fridge for about 12 hours to marinate.
  5. After 12 hours preheat over at 230C and prepare the rest of ingredients.
  6. Cut the carrots in slices, the onions in quarters, the celery in large pieces, peel oranges and cut them in quarters too. Place these ingredients in dutch oven.
  7. In another bowl combine the rest of ingredients. Let them aside.
  8. Get shanks out of the marinade, rinse well and put them in the dutch oven.
  9. Rub shanks with a small quantity of the spice/liquid mixture.
  10. Pour the remaining liquid over the top of shanks and cover dutch oven with its lid.
  11. Cook at 170C for about 3 hours.
  12. Serve in a platter.
  13. The juice that remains in the dutch oven can be used as a sauce for the side dish. It can be strained and then thickened with a bit of cornflour. 



Προσαρμοσμένη συνταγή απο Β.Δρίσκα / Adopted recipe of V.Driskas