Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα / Melomakarona (Greek Christmas Cookies)






"Μύρισε το σπίτι Χριστούγεννα"

Οταν άκουγα αυτή την πρόταση, πολλά χρόνια πριν, αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν.

Η απορία μου όμως λύθηκε όταν έφτιαξα για πρώτη φορά μελομακάρονα.

Ηταν κάτι μελομακάρονα τρισάθλια, μου είχαν απλώσει και είχαν σκληρύνει και δεν μοιάζαν με το γνωστό παραδοσιακό γλυκό μας.

Η μυρωδιά όμως της κανέλας και του γαρύφαλλου ήταν εκεί να δηλώσει ότι τα Χριστούγεννα ήταν προ των πυλών.

Είναι απίστευτο το πως μια μυρωδιά φέρνει μνήμες και συνδέεται με γεγονότα και καταστάσεις και το κυριότερο είναι το σήμα κατατεθέν συγκεκριμένων εορτών.

Ετσι και η μυρωδιά απο τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Μπορεί να έχουμε στολίσει δέντρο, να έχουμε αγοράσει τα δωρα, αλλά μόνο όταν η μυρωδιά απο το φούρνο γεμίσει το σπίτι θα αισθανθούμαι οτι ερχονται Χριστούγεννα.

Απο εκείνη την πρώτη φορά με τα αποτυχημένα μου γλυκά έκανα αρκετές προσπάθειες και τελικά τα κατάφερα να φτιάξω τα μελομακάρονα που αρέσουν στην οικογένειά μου.

Μελομακάρονα που έχουν ψηθεί τόσο ώστε να είναι με σφιχτό εξωτερικό και μελωμένα τόσο ώστε το εσωτερικό τους να είναι μαλακό αλλά όχι λασπωμένο. Η τέλεια υφή για εμας.

Σας κερνώ τα μελομακάρονά μου και σας εύχομαι Καλά Χριστούγενα.



Τι χρειαζόμαστε :

σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. μέλι
ζύμη
  • 400 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 530 γρ. ηλιέλαιο
  • 1200 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 κ.γ σόδα
  • 1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/6 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • μέλι και τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα

Πως φτιάχνουμε τα μελομακάρονα :

σιρόπι
  1. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα ξυλάκια κανέλας και το πορτοκάλι (με τη φλούδα πλυμένο και κομμένο στα δύο).
  2. Βράζουμε για 5 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε απο το μάτι, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
 ζύμη
  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, το ξύσμα, την άχνη, όλα τα μυρωδικά, το χυμό πορτοκάλι, το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά.
  2. Προσθέτουμε όλο το αλεύρι.
  3. Ζυμώνουμε απαλά με το χέρι (όχι στο μίξερ γιατί σφίγγει το μίγμα και βγάζει το λάδι του).
  4. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι η ζύμη μας είναι έτοιμη.
  5. Παίρνουμε ενα μικρό κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και φτιάχνουμε μπαλάκι.
  6. Σε μία σίτα, πιέζουμε ελαφρά και ρολάρουμε το μπαλάκι για να κάνουμε τα σχέδια.
  7. Βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
 σιρόπιασμα
  1. Μόλις βγάλουμε το ταψί μας απο το φούρνο βάζουμε τα μελομακάρονά μας στο κατσαρολάκι με το κρύο σιρόπι.
  2. Tα γυρίζουμε να σιροπιαστούν καλά.
  3. Τα αφήνουμε στο σιρόπι ανάλογα το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε. 
  4. Τα αφαιρούμε απο το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα.
  5. Τα βάζουμε σε πιατέλα σε στρώσεις, τα περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
 


Ingredients :

syrup
  • 500 gr water
  • 700 gr sugar
  • 2 cinnamon sticks
  • 1 orange 
  • 100 gr honey
 dough
  • 400 gr orange juice
  • 530 gr sunflower oil
  • 1200 gr all purpose flour
  • zest from 1 orange
  • 30 gr icing sugar
  • 50 gr butter (melted)
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/4 tsp cinnamon (powder)
  • 1/6 tsp clove (powder)
  • honey and finely chopped walnuts for decoration

Preparation :

syrup
  1. In a saucepan put the water, the sugar, the cinnamon and the orange (washed, peel on, cut in half)
  2. Boil for 5 minutes.
  3. Remove from the heat, add honey, stir and put aside to cool down.
dough

  1. In a bowl put the oil, the zest, the sugar, all spices, orange juice, butter and stir gently.
  2. Add flour at once.
  3. Knead lightly with your hands till flour is incorporated. Don't use a mixer for kneading as it may tighten dough and doff the oil.
  4. Take a piece of dough at the size of big walnut and shape a ball.
  5. On a wire rack, lightly press and roll the ball to form the shapes on top.
  6. Place in a tray lined with greaseproof paper.
  7. Bake at preheated oven at 180C for about 30 minutes, till cookies get a dark golden colour. 
syruping
  1. As soon as you remove the tray from the oven, place cookies in the saucepan with the cold syrup.
  2. Turn them upside down so that they are covered with syrup.
  3. Leave them in syrup for as many minutes as you need, depending on how juice you like them.
  4. Remove them from the syrup with a slotted spoon.
  5. Place them in a platter in layers, pour honey over them, and sprinkle with chopped walnut. 




Συνταγή Σ.Παρλιάρου / Recipe S.Parliaros