Θα σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα με ένα γλυκό αγαπημένο.
Ενα γλυκό που είναι γεμάτο αναμνήσεις.
Οπως τα κουκουτάκια που σας έδειξα πέρυσι, έτσι και ο μπακλαβάς που θα σας κεράσω σήμερα, είναι γλυκά που ετοίμαζε η γιαγιά μου η Χρυσάφω για τις γιορτές.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του μπακλαβά είναι ότι γίνεται με αμύγδαλα αντί για καρύδια που είναι το σύνηθες.
Βλέπετε "όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα". Στην Αράχωβα έχουνε πολλές αμυγδαλιές, οπότε το συγκεκριμένο γλυκό το προσαρμόσανε στα δικά τους δεδομένα.
Ετσι και η γιαγιά, έχοντας αμυγδαλιές, κράταγε αμύγδαλα για να τα χρησιμοποιήσει στο γιορτινό αυτό γλυκό.
Η επιχείρηση "μπακλαβάς" για μένα έχει μία ευκολία και μία δυσκολία.
Η ευκολία είναι ότι έχω τη χειρόγραφη συνταγή της γιαγιάς ... τα υλικά μόνο βέβαια, γιατι η γιαγιά ήξερε τι να κάνει και δεν χρειαζόταν να γράψει την "εκτέλεση".
Η δυσκολία όμως είναι ότι ποτέ δεν την είδα να τον φτιάχνει, και να πω την αλήθεια μου, τότε δεν ήμουνα και πολύ ενθουσιώδης στο να μάθω.
Θα μου πείτε, υπάρχει και η μαμά μου ... χάσαμε ... την μαμά μου την έδιωχνε η γιαγιά απο την κουζίνα γιατί έτρωγε την γέμιση και δεν έμενε σχεδόν τίποτα για να βάλει στο γλυκό.
Οπότε, απο τότε που πέθανε η γιαγιά, προσπαθούμε (εγω, η αδελφή μου και η μαμά μου) να αναπαράξουμε τον μπακλαβά της γιαγιάς.
Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα είναι ο ίδιος.
Θέλουμε όμως να πλησιάσουμε όσο γίνεται "εκείνη" τη γεύση.
Να πετύχουμε αυτά τα μελωμένα φύλλα της βάσης, που εγώ και η αδελφή μου τα αφήναμε πάντα τελευταία για να τα απολαύσουμε.
Να πετύχουμε τον μπακλαβά της γιαγιάς και να γίνουμε για λίγο πάλι ανέμελα παιδιά.
Η συνταγή που θα σας δώσω είναι ότι πιο κοντά έχουμε κάνει ποτέ.
Εσείς θα έχετε ένα υπέροχο γλυκό, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ...
Καλά Χριστούγεννα ... να περάσετε υπέροχα !
Τι χρειαζόμαστε :
- 1 κιλό αμύγδαλα (ψίχα ασπρισμένη και χοντροκομμένη)
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 5 βανιλίνες
- 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
- 350 γρ. ελαιόλαδο (απαλό)
- γαρύφαλλα ολόκληρα για το στόλισμα
- ζάχαρη για το πασπάλισμα
- 6 φλ. ζάχαρη
- 4 φλ. νερό
- 4 βανιλίνες
- 4 σταγόνες χυμό λεμόνι
- 1/2 φλούδα πορτοκαλιού
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός απο το λεμόνι.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Ενα λεπτό πριν τελειώσει το βράσιμο, προσθέτουμε το λεμόνι.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, την κανέλα, τη ζάχαρη, τις βανιλίνες, τη φρυγανιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε στην άκρη.
- Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας στη βάση.
- Απλώνουμε 3 κ.σ. απο τη γέμιση και απο πάνω απλώνουμε 1 φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και να μείνουν 3 φύλλα τα οποία θα στρώσουμε όλα μαζί απο πάνω.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γλυκό μας σε ρόμβους. Προσέχουμε να κόψουμε μέχρι κάτω-κάτω όλα τα φύλλα.
- Στο κέντρο κάθε ρόμβου μπήγουμε ένα γαρύφαλλο.
- Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Περιχύνουμε το μπακλαβά μας με το λάδι.
- Βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β. για περίπου 1 ώρα.
- Βγάζουμε το μπακλαβά απο το φούρνο και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και αφήνουμε να σιροπιαστεί καλά.
Will wish you Merry Christmas with my favorite sweet.
A sweet full of memories.
Along with "koukoutakia" that I posted last year, "baklavas" is the sweet that my grandmother was making for us for the holidays.
The specificity of that baklava is that it's made with almonds instead of walnuts that are common.
You see, "whoever has a lot of pepper use it also in cabbage." Arachova has many almond trees, so this sweet is customized accordingly.
So, my grandma, having almond trees, she was keeping some of the almonds to use them in this festive dessert.
The "baklava" for me, has two parts. An easy and a difficult one.
The easy part is that I have a handwritten recipe from grandma ... materials only, as she knew what to do and there was no need of "preparation" to be written.
The difficulty is that I never saw her preparing the sweet, and to tell the truth, I was not very keen to learn back then.
Even my mother doesn't know who to make it because she was kept out of the kitchen because she was eating the filling. lol
So, since grandma died, we are trying (me, my sister and my mom) to reproduce that baklavas.
For sure, will never be the same.
But we want to recreate, as much as possible, "that" taste.
To get these honeyed bottom layers, which I and my sister always enjoying.
To make that baklava so that we become kids again, for a while.
This recipe is the closest we've ever done.
You will have a wonderful sweet, we'll keep trying ...
Merry Christmas to all of you .. enjoy !
Ingredients :
- 1 kg almonds (whole without skin / chopped)
- 1 kg filo pastry
- 5 vanillins
- 1/2 cup breadcrumbs
- 1 cup sugar
- 1 tsp cinammon powder
- zest of 1/2 orange
- 350 gr olive oil (mild)
- cloves for garnish
- sugar for sprinkling
- 6 cups sugar
- 4 cups water
- 4 vanillins
- 4 drops lemon juice
- 1/2 orange peel
- Prepare the syrup.
- In a small sauce pan put all the ingredients except lemon.
- Stir to dissolve the sugar and boil for 5 minutes.
- One minute before the end of boiling, add the lemon juice.
- Let aside to cool.
- In a bowl mix the almonds, cinnamon, sugar, vanillin, toast and orange zest.
- Put aside.
- Grease the baking pan and lay 4 sheets of filo pastry on the base.
- Spread 3 tbsp of the filling and cover with another filo pastry.
- Repeat until you use all the stuffing and you're left with 3 sheets of filo, which will put alltogether on top.
- With a sharp knife cut the layers in diamond shape. Make sure you cut all the way down.
- In the center of each diamond pin one clove.
- In a saucepan put the oil and boil till too hot.
- Drizzle the baklava with the oil.
- Put in the oven.
- Bake in preheated oven at 170C for about 1 hour.
- Remove baklava from the oven and immediately pour the cold syrup into it.
- Sprinkle with sugar and let it absorb the syrup.