Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόδεντρο / Cookie Christmas tree





Mε τις κατασκευές δεν το'χω.

Πόσο μάλλον στο να φτιάξω κάτι απο αυτά τα υπέροχα πράγματα που βλέπω να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Αποφεύγω λοιπόν συστηματικά να ασχολούμαι με "κατασκευές" στην κουζίνα και προτιμούσα (ναι παρελθόν) να παίρνω έτοιμα.

Ερχεται όμως η στιγμή που λες ... γιατι όχι και εγώ ? Και το τολμάς.

Ετσι αποφάσισα να επιχειρήσω να φτιάξω αυτά τα δεντράκια και να τα προσφέρω στα βαφτιστήρια μου.

Δεν θα σας πω πόσα μπισκότα έσπασα η άγαρμπη, ούτε πόσα δεντράκια θέλαν να γίνουν ο Πύργος της Πίζας λόγω κλίσης. Δεν θα σας πω ότι, αλλού έπρεπε να βάλω την κόλλα και αλλού έμπαινε, ούτε πόσες μπιλίτσες μάζεψα απο το πάτωμα.

Θα σας πω όμως για το συναίσθημα ευχαρίστησης που με πλημμύρισε όταν τα τελείωσα.

Τα κοίταζα και δεν το πίστευα ότι είχα καταφέρει να τα φτιάξω.

Φαινόντουσαν τόσο όμορφα στα μάτια μου !!

Η πλήρης ικανοποίηση βέβαια ήρθε απο τα βαφτιστήρια που όταν τα είδαν πέταξαν απο τη χαρά τους. Φυσικά ούτε κουβέντα για να τα φάνε ... ήθελαν να τα κρατήσουν να τα βλέπουν έτσι.

Τους είχα φτιάξει όμως και μπισκοτάκια (ηταν να μην πάρω φόρα) που αυτά τα τιμήσαν δεόντως.

Τα μπισκοτάκια είναι απλά, φτιάχνουμε τη ζύμη, κόβουμε με τα κουπ-πατ που θέλουμε, ψήνουμε και στολίζουμε με ζαχαρόπαστα που έχουμε κόψει με τα ίδια κουπ-πατ. Διακοσμούμε απο πάνω με ότι μας αρέσει.

Τα δεντράκια έχουν λίγο παραπάνω δουλειά και πρέπει να έχετε χρόνο στη διαθεσή σας για να μην αγχωθείτε. Το αποτέλεσμα όμως νομίζω ότι αξίζει.

Στην αγορά υπάρχει σετάκι κουπ-πατ ειδικό για το δεντράκι έχοντας τα μεγέθη που ακριβώς χρειάζονται. Ομως μπορείτε να το φτιάξετε με ότι μέγεθος κουπ-πατ έχετε. Απλώς για να του δώσετε λίγο ύψος, διπλασιάστε ή τριπλασιάστε τα ίδια μεγέθη. Τα δικά μου δεντράκια τα έφτιαξα με 5 μεγέθη αστεριών και έβαλα στο κάθε δεντράκι 2 απο το κάθε μέγεθος.

Για να φτιάξετε δεντράκια ΚΑΙ μπισκοτάκια διπλασιάστε τη δόση των μπισκότων και της ζαχαρόπαστας. Ξεκινήστε με τα δεντράκια και με ότι σας περισσέψει απο ζύμη/ζαχαρόπαστα φτιάξτε τα μπισκότα σας.



Τι χρειαζόμαστε :

για τα μπισκότα
  • 3 φλ. αλεύρι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή
για την κόλλα
  • 2 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 4-5 κ.σ. νερό
για τη ζαχαρόπαστα
διακοσμητικά
  • μπιλίτσες χρυσες ή ασημένιες
 

Πως φτιάχνουμε τα μπισκότα μας :
  1. Ετοιμάζουμε τη ζαχαρόπαστα. Χρωματίζουμε και αφήνουμε στην άκρη έχοντάς την καλά κλεισμένη με μεμβράνη.
  2. Ετοιμάζουμε τα μπισκότα μας.
  3. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το baking powder. Ανακατεύουμε.
  4. Στο μπωλ του μίξερ μας χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  5. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί.
  6. Ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  8. Σκεπάζουμε το μπωλ μας και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
  9. Βγάζουμε απο το ψυγείο και ανοίγουμε τη ζύμη μας σε μεγάλο φύλλο με πάχος περίπου μισό εκατοστό.
  10. Μετράμε  πόσα αστέρια χρειαζόμαστε απο το κάθε μέγεθος, ανάλογα με το πόσα δεντράκια θα φτιάξουμε, και κόβουμε.
  11. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, βάζοντας τα μπισκότα μας ανάλογα με το μέγεθος. Τα μεγάλα μαζι και τα μικρά σε άλλο ταψί ώστε να μας ψηθούν ομοιόμορφα.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β. για περίπου 20 λεπτά τα μεγάλα και 10-15 λεπτά τα μικρότερα.
  13. Μέχρι να ψηθούν τα μπισκότα μας ετοιμάζουμε την κόλλα μας ανακατεύοντας τη ζάχαρη με το νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
  14. Παίρνουμε τη ζαχαρόπαστα ανοίγουμε φύλλο και με τα κουπ πατ που κόψαμε τα μπισκότα μας κόβουμε και τη ζαχαρόπαστα. Αφήνουμε στην άκρη.
  15. Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε σχάρα.
  16. Παίρνουμε ενα απο τα μπισκότα, βάζουμε ελάχιστη κόλλα με οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε το ανάλογο κομμάτι ζαχαρόπαστας. Με κόλλα τοποθετούμε και τα μπιλάκια στις γωνίες των αστεριών. Αφήνουμε στην άκρη. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα μεγέθη που θα χρησιμοποιήσουμε για ένα δέντρο. Οταν η κόλλα σταθεροποιηθεί, παίρνουμε τα έτοιμα πια μπισκότα μας και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να φτιάξουμε το δεντράκι μας.  Βάζουμε κόλλα ενδιάμεσα για να τα ενώσουμε μεταξύ τους. Αφήνουμε να στεγνώσουν.
  17. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα δεντράκια που έχουμε υπολογίσει.
  18. Τα τυλίγουμε με προσοχή με διαφανές χαρτί περιτυλίγματος.


Dealing with crafts it's not my thing !

I find so wonderful things on the internet but I fear recreating them.

So, I avoid these kitchen "structures" and I prefer to get them ready made.

But there comes a time when you say ... Why not me ?

So I decided to try and make these trees to offer to my godchildren.

I will not tell you how many cookies I broke (so clumsy), nor how many of the trees were leaning like the Pisa Tower. Will not tell you that I was glueing at the wrong spots and won't tell you how many of the tiny balls were found on the floor. 

But I'll tell you about the feeling of pleasure that flooded me when I finished.

I was looking at those trees and could not believe that I managed to make them. 

They looked so beautiful in my eyes!

The ultimate satisfaction of course came from the godchildren who saw the trees and liked them so much that they didn't want to destroy them by eating them. 

But I also made for them biscuits, that were duly honored.

The cookies are simple. We make the dough, cut with cutters, bake and decorate with sugar paste which we cut with the same cutters. Decorate the top with what we like.

The trees have a little more work and you need to have time at your disposal not get stressed. The result however I think it worhts the time and effort.

In the market you can find the set of cutters for the tree. But you can make your trees with whatever cutter size you have. Just to give a little height, use twice or three times the same size cutter. My own trees are made with 5 sizes of stars and I had 2 from each size in every tree.

To make both trees and cookies, double the dose of cookies and sugar paste. Start with the trees and with the remaining yeast/sugar paste make your cookies.




Ingredients :

cookies
  • 3 cups flour
  • 1 cup sugar
  • 1 cup margarine
  • 1 big egg
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tsp vanilla extract 
glue
  • 2 1/2 cups icing sugar
  • 4-5 tbsp water
sugarpaste
decoration
  • tiny gold or silver balls

Preparation :
  1. Prepare sugarpaste. Colour it and let it aside very well covered with cling film
  2. Prepare the biscuits.
  3. In a bowl put the flour (sifted) and baking powder. Mix
  4. In the bowl of your stand mixer, beat butter with sugar till fluffy.
  5. Add egg and stir till absorbed.
  6. Add salt and vanilla and stir.
  7. Add flour by spoonful and stir till incorporated and have a soft but firm dough.
  8. Cover bowl and keep in fridge for about an hour.
  9. Remove from fridge and roll out, till you have a sheet of less than 1cm thick.
  10. Count the number of stars needed for each size and each tree. Cut with the cutters accordingly.
  11. Put cookies on a tray lined with greaseproof paper. Try to place cookies with similar size to one tray. Big ones in one, smaller to another, so that they bake evenly.
  12. Bake in preheated oven at 170C. Big cookies for about 20 minutes, smaller ones for 10-15 minutes.
  13. Meanwhile prepare glue by mixing sugar with water. Let aside.
  14. Get your sugarpaste and roll a thin sheet. Cut with the cutters the same stars as you did with cookies. Let aside.
  15. Remove cookies from the oven and let cool on a wire rack.
  16. Take one of the cookies, put some glue on with a toothpick and cover with the proper (same size) piece of sugarpaste. Glue tiny balls in the corners of the stars. Put aside. Do the same with all the cookies that you'll use for a tree. When glue is stable, take the ready with sugarpaste cookies and put one on top of the other, gluing in between.  Let aside till glue dries.
  17. Repeat the process till you have all your trees ready.
  18. Wrap them with fancy transparent papers.