Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Cheesecake με λευκή σοκολάτα και επικάλυψη sour cream





Σήμερα σας έχω κουιζ.

Είναι γλυκιά.

Είναι αγαπητή.

Είναι ενθουσιώδης.

Εχει blog με απίθανες συνταγές.

Την κάθε της ανάρτηση τη "ρουφάμε" και περιμένουμε με ανυπομονησία μικρού παιδιού την επόμενη.

Τραβάει εξαιρετικές φωτογραφίες που σε κάνουν να ξερογλύφεσαι.

Ποιά είναι ?

Μην σας παιδεύω αν και μπορεί να την μαντέψατε ήδη.

Είναι η Ερμιόνη μας απο το "the one with all the tastes".

Εχω την τύχη να την έχω γνωρίσει και προσωπικά και μπορώ να πω ότι, είναι ένας άνθρωπος απίθανος, που αποπνέει αισιοδοξία, που χαίρεσαι να συναναστρέφεσαι και που αξίζει να σε θεωρεί φίλη της.

Την Ερμιόνη μας λοιπόν φιλοξενώ σήμερα στο blog μου με μία συνταγή απο αυτές που ξέρει εκείνη να ετοιμάζει και να μας ξεσηκώνει.

Θέλω να την ευχαριστήσω που βρίσκεται εδώ σήμερα και μοιράζεται με όλους μας την υπέροχη αυτή συνταγή της.

Αγαπητοί φίλοι .... η Ερμιόνη  !!!!





Είμαι η Ερμιόνη από το blog The one with all the tastes και είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα είμαι φιλοξενούμενη της Κωνσταντίνας (aka Conna)! Πρέπει να σας ομολογήσω ότι η οικοδέσποινά μου είναι μία από τις αγαπημένες μου food blogger! Ιδιαίτερα πρόσχαρη και φιλική, εξωστρεφής και γεμάτη θετική ενέργεια, είναι ένα άτομο που απλά δεν γίνεται να μη συμπαθήσεις!

Στην κουζίνα της είναι άκρως δημιουργική, οι προτάσεις της είναι πάντα αξιοζήλευτες και δελεαστικές, ενώ μπορεί να εκτελέσει με την ίδια μαεστρία ένα απλό -πάντα προσεγμένο όμως- πιάτο αλλά και μια πιο πολύπλοκη συνταγή -όπως αυτή την τούρτα ουράνιο τόξο που μας παρουσίασε πρόσφατα και πραγματικά θαύμασα!

Το blog της είναι οικείο και φιλόξενο και κάθε φορά που το επισκέπτομαι μου προκαλούνται συναισθήματα παρόμοια με αυτά που έχω όταν μοιράζομαι ένα φλιτζάνι ζεστού καφέ με μία φίλη…
Κάθε πρόλογος και κάθε συνταγή είναι δοσμένα με τέτοιο τρόπο που φανερώνουν την αγάπη και το μεράκι που η Κωνσταντίνα τρέφει για τη μαγειρική. Επιπρόσθετα παρακολουθεί σεμινάρια μαγειρικής, εξελίσσει το φωτογραφικό της στιλ και βλέπει με άλλη, πιο φρέσκια ματιά το styling των πιάτων της! Είναι ένας άνθρωπος που δεν επαναπαύεται εύκολα, καταπιάνεται με πολλά πράγματα και βεβαίως τα διεκπεραιώνει, πάντα με αυτή τη χαρακτηριστική της σπιρτάδα!

Αυτό όμως που περισσότερο εκτιμώ στην Κωνσταντίνα είναι ότι στην πραγματικότητα παραμένει ένα μεγάλο και υπέροχο παιδί και για το λόγο αυτό, όταν μου ζήτησε να γράψω ένα guest post για το blog της, επικεντρώθηκα σε αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς της ώστε να καταλήξω σε κάτι που να της ταιριάζει!

Ήθελα κάτι χαρούμενο και παιχνιδιάρικο, οπωσδήποτε γλυκό, γεμάτο γεύσεις και χρώματα. Με τα Χριστούγεννα να είναι πια τόσο κοντά μας, ο γιορτινός αέρας είναι απαραίτητη παρουσία στα επιδόρπια που θα σφραγίζουν τα γεύματά μας από εδώ και στο εξής. Τι θα λέγατε λοιπόν να φτιάχναμε ένα cheesecake, με βάση που μοσχοβολά κανέλα, πλούσια τυρόκρεμα που χαρακτηρίζεται από τη σχεδόν βελούδινη γλυκύτητα της λευκής σοκολάτας και μια ελαφρώς υπόξινη επικάλυψη;
Και επειδή τις γιορτινές μέρες το παιδικό στοιχείο αναβιώνει σε όλους μας, αφήνουμε τη δημιουργική φαντασία μας ελεύθερη και το διακοσμούμε με ότι λιχουδιά μας αρέσει!

Αφού πρώτα ευχαριστήσω θερμά την Κωνσταντίνα για τη φιλοξενία, σας αφήνω να το απολαύσετε!





Χριστουγεννιάτικο cheesecake με λευκή σοκολάτα και επικάλυψη sour cream
(ιδέες από εδώ και εδώ)

Υλικά (για 1 στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 23 εκ.)

Για τη βάση

  • 440 γραμμ. μπισκότα κανέλας 
  • 180 γραμμ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 500 γραμμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού 
  • 300 γραμμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί 
  • 220 γραμμ. λευκή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη 
  • 1/4 του φλιτζανιού ζεστό νερό

Για την επικάλυψη

  • 2 φλιτζάνια sourcream 
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη, διαλυμένη σε 2-3 κουταλιές ζεστού νερούτρούφα, καραμελάκια και σοκολατάκια σε χριστουγεννιάτικα χρώματα

Πως φτιάχνουμε το cheesecake :
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση. 
  2. Βάζουμε τα μπισκότα και το βούτυρο σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. 
  3. Τα απλώνουμε σε μία φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση και διάμετρο 23 εκ. Φροντίζουμε να καλύψουμε τη βάση και ένα μέρος από τα τοιχώματα της φόρμας (2-3 εκ. περίπου). 
  4. Για την κρέμα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί, την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. 
  5. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη λιωμένη σοκολάτα και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μίγμα. 
  6. Διαλύουμε τη ζελατίνη στο ζεστό νερό και περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει. 
  7. Στη συνέχεια, την προσθέτουμε στην κρέμα του τυριού και ανακατεύουμε για λίγη ώρα ακόμα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο και κρεμώδες μίγμα. 
  8. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
  9. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ. 
  10. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και τοποθετούμε το cheesecake στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. 
  11. Για την επικάλυψη, βάζουμε τη sour cream και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ανακατεύουμε με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι που μόλις να ενωθούν.
  12. Προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε ξανά με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα. 
  13. Απλώνουμε το μίγμα στην επιφάνεια του γλυκού και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες 4 ώρες τουλάχιστον (ιδανικά για ολόκληρο το βράδυ). 
  14. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το διακοσμούμε με τα υλικά της προτίμησης μας.



υ.γ. Οι φωτογραφίες είναι της Ερμιόνης  

p.s. Text and recipe in English soon.