"Θέλω να έχει μπισκότα oreo, ασπρη σοκολάτα και να είναι πολύχρωμη".
Αυτή ήταν η απάντηση του γιου μου όταν τον ρώτησα τι τούρτα ήθελε να του φτιάξω για τα γεννέθλιά του.
Και έμεινα κάγκελο ... αντε να σκεφτεις να συνδυάσεις όλα αυτά σε μια τούρτα.
Ευτυχώς που δεν ήταν απαιτητικό το παιδί μου.
Και ξεκίνησε το ψάξιμο στο ιντερνετ για ιδέες.
Θυμόμουν ότι κάπου ειχα δει την τούρτα ουράνιο τόξο ... πολύχρωμη δεν ήθελε ?
Εχω και μια αδυναμία στις πολλαπλές στρώσεις, όπως είχαν η σαλάτα, το ζελέ και η τούρτα καραμέλα που έχω κάνει, οπότε βρήκα αυτή την τούρτα και είπα "εδώ είμαστε".
Αποφάσισα όμως να την αλλάξω λιγάκι για να την φέρω στα "θέλω" του γιου.
Αντι για βουτυρόκρεμα που είχε ενδιάμεσα έβαλα γκανάς άσπρης σοκολάτας, επικάλυψα με σαντιγύ και στόλισα με μπισκότα oreo.
Μμμμμ ... έγινε μια γευστικότατη τούρτα και εγκρίθηκε απο τον εορταζόμενο.
Η τουρτα αυτή θέλει το χρόνο της. Φτιάξτε τους χρωματιστούς πάτους απο την προηγούμενη και την επόμενη κάντε τη συναρμολόγηση. Δώστε λίγο παραπάνω προσοχή όταν τοποθετείτε τη σοκολάτα και τους πάτους γιατι λόγω του ύψους της τούρτας υπάρχει περίπτωση να γείρει.
Είναι τόσο ωραια τα χρώματα που εμφανίζονται όταν την κόβεις που νομίζω αξίζει τον κόπο.
Τι χρειαζόμαστε :
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. βούτυρο (ανάλατο) σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 1/3 φλ. ζάχαρη
- 5 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. εσανς βανίλιας
- 1 1/2 φλ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μωβ)
- Μαργαρίνη για το βουτύρωμα των ταψιών
- 300 γρ λευκή σοκολάτα
- 100 γρ κρέμα γάλακτος
- 1 πακέτο μπισκότα oreo
- 1 κρέμα γάλακτος
Πως φτιάχνουμε την τούρτα :
Την προηγούμενη μέρα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βουτυρώνουμε 6 ταψάκια των 20 cm με μαργαρίνη. Τοποθετούμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί και ξαναβουτυρώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ενα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μπωλ του μίξερ μας χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μεχρι να αφρατέψει και να έχουμε μια κρέμα.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών και ανακατεύουμε μεχρι να αναμιχθούν καλά.
- Προσθέτουμε την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το μισό μίγμα αλευριού, το μισό γάλα και αφου ενσωματωθούν το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε χωρίζοντας το μίγμα μας σε 6 μπωλ.
- Στο κάθε μπωλ προσθέτουμε σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής τόσες ώστε να έχουμε το χρώμα που θέλουμε. Ανακατεύουμε το κάθε μπωλ παρα πολυ καλά.
- Μεταφέρουμε το μίγμα απο κάθε μπωλ στα διαφορετικά ταψάκια και βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Αν δεν χωράνε όλα τα ταψάκια στο φούρνο μας, τα ψήνουμε με δόσεις.
- Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνου να κρυώσουν τα κέικ μέσα στο ταψάκι για περίπου 10 λετπά.
- Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Σε ενα μπωλ ψιλοκόβουμε τη λευκή σοκολάτα. Οσο μικρότερα τα κομμάτια τόσο ευκολότερα θα λιώσει.
- Σε ενα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει φουσκάλες στα πλαϊνά.
- Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα στη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό και κατόπιν με μια σπάτουλα και απαλές κινήσεις ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σφίξει λίγο.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και βάζουμε στο ψυγείο μεχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Συναρμολόγηση
- Παίρνουμε μια βάση για τούρτες και τοποθετούμε επάνω το μωβ κεικ.
- Απλώνουμε απο πάνω μια ποσότητα ganache.
- Τοποθετούμε απο πάνω το μπλε κεικ.
- Απλώνουμε πάλι μια ποσότητα ganache.
- Συνεχίζουμε έτσι βάζοντας τα κεικ ενναλλαξ με τη σοκολάτα. Η σειρά των χρωμάτων είναι ενδεικτική : μωβ, μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.
- Οταν τελειώσουμε τη συναρμολόγηση, βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για να σφίξει και να μπορέσουμε να δουλέψουμε τη επικάλυψη με τη σαντιγύ καλύτερα.
- Βγάζουμε την τούρτα και την σαντιγύ απο το ψυγείο και με σπάτουλα απλώνουμε τη σαντιγύ στη τούρτα φροντίζοντας να καλύψουμε την κορυφή και τα πλαϊνά της.
- Διακοσμούμε με μπισκότα oreo.
"I want a colourful one, with oreo cookies and white chocolate"
This was the answer of my son when he was asked what kind of cake he would like for his birthday.
I was left astonished by his answer ... how could I combine all these into a birthday cake ?
Lucky me, he was not asking for peculiar things eh ?
Search in internet started.
Somewhere I had seen a rainbow cake .. colourful was one element !
I love layers in food, like I've done in salad, in Jello and in caramel cake ... so the rainbow cake was my choise.
But I had to alter it a bit to meet my son's expectations.
Instead of buttercream, I used a white ganache for the filling, whipped cream for coating and finally decorated with oreo cookies.
Mmmmmm ... delicious and approved by the birthday boy.
This is a cake that its preparation takes a bit of time. It's better to bake the layers upfront and just finish and assembly the next day. Just pay attention when you spread the chocolate and place layers on top not to tilt the cake.
When you cut the cake, the colourful layers appear and make impression.
Loved it !!
Ingredients :
- 3 cups all-purpose flour
- 4 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1 cup unsalted butter, room temperature
- 2 1/3 cups sugar
- 5 large egg whites, room temperature
- 2 teaspoons pure vanilla extract
- 1 1/2 cups milk, room temperature
- Red, orange, yellow, green, blue, and purple food coloring
- margarine for buttering the pans
ganache
- 300 gr white chocolate
- 100 gr heavy cream
Decoration
- 1 pack of oreo cookies
- 250 ml heavy cream
Preparation :
Previous day
- Preheat oven to 180C.
- Brush six round cake pans of 20cm with margerine. Line bottom of each cake pan with parchment paper, brush again and set aside.
- Ιn a large bowl, mix together flour, baking powder and salt and set aside.
- In the bowl of your stand mixer cream together butter and sugar.
- Slowly add egg whites and mix until well combined.
- Add vanilla and mix until fully incorporated.
- Add flour mixture and milk in two additions, beginning with the flour and ending with the milk.
- Mix until combined.
- Divide batter evenly in six medium bowls.
- Add enough of each color of food coloring to each bowl, whisking, until desired shade is achieved.
- Transfer each color to an individual cake pan.
- Bake for about 15 minutes. In case all pans don’t fit in your oven, work in batches.
- Take cakes out from oven and let cool for about 10 minutes.
- Invert cakes onto a wire rack and let cool completely.
- Chop white chocolate in a bowl. The smaller the pieces the better for melting.
- In a saucepan heat heavy cream till bubbles appear at the sides.
- Pure hot cream over chocolate.Let it sit for 1-2 minutes so that cream softens up the chocolate.
- Then gently stir and combine the two ingredients together.
- Set aside to firm a bit.
- Whisk heavy cream until you have a stiff whipped cream and place in fridge till needed.
- Take a cake platter and put the purple layer on it.
- Spread some of the white ganache .
- Place the blue layer on top of chocolate.
- Spread again some of the ganached.
- Continue the same process with rest of layers/chocolate. Colour line is indicative, purple/blue/green/yellow/orange/red.
- When finish assembling, put cake in the fridge to firm up so that can be coated easier.
- Get cake and whipped cream out of the fridge and with a spatula coat cake (top and sides).
- Decorate with oreo cookies.