Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Κρουασανόπιτα με κιμά / Pie with minced meat




Είπαμε ... ότι μαθαίνουμε το κάνουμε πράξη.

Ετσι και εγώ, μετά το σεμινάριο για ζύμες/πίτες της Σεφ Ντίνας Νικολάου, πήρα τα αλευράκια μου και τα υπόλοιπα υλικά μου, ανασκουμπώθηκα και δημιούργησα.

Η Σεφ μας έδειξε τρεις πίτες, η μία πιο νόστιμη απο την άλλη.

Μία τάρτα με κολοκύθα και μαστέλο Χίου, η άλλη μια τυρόπιτα σουφλέ με ζύμη πεϊνιρλί και η τρίτη κρουασανόπιτα αλμυρή με γέμιση λουκάνικου.

Ολες με εκπληκτικές ζύμες για βάση και απίθανο συνδυασμό υλικών (απαραίτητη η λατρεμένη πάπρικα της Σεφ).

Εγω λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω την κρουασανόπιτα ... περισσότερο για το υπέροχο σχέδιό της που φαντάζομαι ότι θα είναι το σουξέ σε τραπέζι.

Ακολούθησα τη συνταγή που μας έδωσε η Σεφ με την μόνη διαφορά ότι αντί για λουκάνικο χρησιμοποίησα κιμά που είχα πρόχειρο.

Εφτιαξα κατ'αρχήν το ζυμάρι ... υπέροχο ... ελαστικό, μαλακό ... ζύμωνα και ούτε κατάλαβα πως πέρασε ο χρόνος, θα μπορουσα να ζυμώνω ακόμα ... ήταν τόσο χαλαρωτικό.

Ανοιξα τη ζύμη σαν να έφτιαχνα κρουασανάκια, έβαλα την γέμιση, έψησα και απόλαυσα.

Το αποτέλεσμα απο γεύση ήταν υπέροχο όσο για την εμφάνιση της πίτας ... απίθανη



Τι χρειαζόμαστε :

για τη ζύμη
  • 25 γρ μαγιά
  • 100 γρ νερό (χλιαρό)
  • 500 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ. (εγω έβαλα "μαλακό" που μας είπε η Σεφ)
  • 50 γρ βούτυρο (σε κυβάκια/θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ γάλα
  • 100 γρ στραγγιστό γιούρτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ αλάτι
για τη γέμιση
  • 300 γρ λουκάνικα με πράσα
  • 100 γρ κασέρι
  • 150 γρ μαλακό κατσικίσιο τυρί
  • 2 ασπράδια αυγών
 για την πίτα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • μαυροκούκι

Πως φτιάχνουμε την πίτα μας :

Ετοιμάζουμε τη ζύμη
  1.  Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Στη λακούβα ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά αρχίζοντας απο αυτά που βρίσκονται στη λακούβα και παίρνοντας και λίγο λίγο το αλεύρι απο γύρω.
  4. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε και σιγά σιγά τη διαλυμένη μαγιά.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη μας απο το μπωλ, την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για περίπου 5 λπετά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  7. Την τοποθετούμε πάλι στη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
  1. Αν χρησιμοποιήσουμε λουκάνικο, αφαιρούμαι τη μεμβράνη απο τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε με μαχαίρι το κρέας.
  2. Ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κρέας με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε κιμά όπως έκανα εγώ, απλώς ανακατεύουμε με τα υλικά της γέμισης.
  4. Αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την πίτα μας
  1. Λαδώνουμε ενα ταψι 28εκ και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και λαδώνουμε και αυτό με πινέλο.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια
  3. Παίρνουμε το ένα και κρατάμε σκεπασμένα τα άλλα δύο στη άκρη.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κομμάτι σε φύλλο διαμέτρου περίπου 25 εκ.
  5. Με μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά ώστε να έχουμε 6 ή 8 τρίγωνα κομμάτια.
  6. Παίρνουμε το ένα τρίγωνο και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση στην φαρδιά πλευρά του τριγώνου.
  7. Τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν, παίρνοντας την φαρδιά πλευρά και τυλίγοντας φτάνουμε στη μύτη του τριγώνου.
  8. Αφήνουμε στην άκρη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα τρίγωνα και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  9. Το τρίτο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε και αυτό σε φύλλο αλλα δεν το κόβουμε. 
  10. Βάζουμε γέμιση στη άκρη γύρω γύρω στο μισό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό.
  11. Το ρολό το γυρίζουμε και φτιάχνουμε ενα στριφτάρι.
  12. Τοποθετούμε το στριφτάρι στη μέση του ταψιού μας.
  13. Γύρω απο το στριφτάρι τοποθετούμε τα κρουασανάκια με φορά απο το ταψί μας προς το στριφτάρι.
  14. Αλείφουμε την πίτα με τους κρόκους (χτυπημένους) και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175β. για 45-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).


 **********

There ... we have practice again.

So, after the workshop of Chef Dina Nikolaou, I got my flour and and rest of ingredients and started creating the pie. 

Chef showed us three pies, each one more delicious than the other.

A pumpkin pie with "mastelo" cheese from Chios, another one with cheese and peinirli dough and the third was a savory croissant pie stuffed with sausage.

All of them had amazing doughs and interesting combination of ingredients (essential was the paprika that Chef likes so much).

So I decided to go for croissant pie ... mostly for the wonderful shape that would be the hit at a gathering.

I followed the recipe that was given to us by Chef Nikolaou, with the only difference that instead of sausage I used beef minced meat.

I made the dough ... wonderful ... elastic, soft and silky ... It was so relaxing to knead this dough.
 

I made dough into croissants, stuffed it, baked and enjoyed it.

The result was awesome .. delicious taste and amazing appearance.


Ingredients :

dough
  • 25 gr fresh yeast
  • 100 gr water (lukewarm)
  • 500 gr all purpose flour (I used "soft" that Chef told us) 
  • 50 gr butter or margarine (room temperature and in cubes)
  • 100 gr milk 
  • 100 gr yoghurt
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp salt
stuffing
  • 300 gr sausage with leeks
  • 100 gr cheddar type cheese
  • 150 gr soft goat cheese
  • 2 egg whites
 for pie
  • 2 egg yolks
  • black sesame


Preparation :

dough
  1. Disolve yeast in water. Set aside.
  2. In a bowl, add flour and make a well in the centre. In the well put butter, milk, yoghurt, sugar and salt.
  3. Mix ingredients starting from the well and getting little by little flour from the sides.
  4. Stirring, add slowly the disolved yeast.
  5. Mix till ingredients are combined.
  6. Remove dough from bowl, place it on floured surface and knead for about 5 minutes, till you have an elastic and silky dough.
  7. Place it back in the bowl and let it at a warm place for about an hour till doubled in volume.
stuffing
  1. In case you use sausage, remove membrane and finely chop with a knife. 
  2. Mix chopped meat with rest of stuffing ingredients.
  3. If you use beef minced meat as I did, just mix all stuffing ingredients together.
  4. Set mixture aside.
Preparation of pie
  1. Grease a 28cm pan and cover bottom with greaseproof paper, grease again. 
  2. Divide dough into three pieces.
  3. Get one and keep rest covered aside.
  4. On a floured surface, roll the dough to create a circle of about 25cm.
  5. With a knife cut radially so that you end up with 6 or 8 triangles.
  6. Take one of the triangles and put a spoonful of the stuffing at the wide side.
  7. Roll the triangle into croissant shape, taking the loose side and by wrapping reach the nose of the triangle.
  8. Leave aside and follow the same procedure for all the triangles and the second piece of dough.
  9. The third piece of dough you roll it into a sheet but do not cut it.
  10. Put filling around the edge in the half of circle and wrap to form a roll. 
  11. Twist roll to make a swivel.
  12. Place the swivel in the middle of the baking pan.
  13. Around swivel put croissants facing from baking pan to the swivel.
  14. Brush the pie with the egg yolkls (slightly beaten) and sprinkle with black sesame.
  15. Bake in preheated oven at 175C for 45-50 minutes (depending on oven).