Το μυαλό σας πήγε σε γλυκάκι ?
Οχι .. αλμυρό έχουμε.
Γιατί "μιλφέιγ" λοιπόν ?
"Μιλφέιγ" σημαίνει όπως γνωρίζετε "χίλια φύλλα" και ονομάζεται έτσι το γνωστό σε όλους μας γλυκό με τη σφολιάτα.
Ομως ονομάζονται "μιλφέιγ" και οι συνταγές που έχουν στρώσεις και είναι αλμυρές.
Ετσι έχουμε ... μιλφέιγ μελιτζάνας, μιλφέιγ λαχανικών ή μιλφέιγ ντομάτας.
Μιλφέιγ ντομάτας λοιπόν σήμερα.
Ενα γευστικότατο ορεκτικό με απίθανο συνδυασμό απο ντομάτα και κατίκι. Δε τα αρωματικά απογειώνουν το κατά τα άλλα απλό πιάτο μας.
Αν δεν είστε φίλοι με το κατίκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα μαλακιά, cottage cheese ή ακόμα και φρέσκια μοτσαρέλα. Συνδυάστε τις γεύσεις που σας αρέσουν.
Είναι άκρως ευπαρουσίαστο και φυσικά εύκολο στην παρασκευή του.
Τι χρειαζόμαστε :
- 3 ντομάτες μεγάλες & ώριμες
- 200 γρ κατίκι
- 12 πιτούλες (μικρες)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 1/2 ματσάκι βασιλικό
Πως φτιάχνουμε το μιλφέιγ :
- Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
- Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό
- Σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα 2/3 απο το βασιλικό.
- Ανακατεύουμε καλά
- Τοποθετούμε ένα πιτάκι σε ένα πιάτο.
- Βάζουμε μία ροδέλα ντομάτας πάνω στο πιτάκι.
- Ραντίζουμε με ελάχιστο απο το μίγμα λαδιού.
- Παίρνουμε μία κουταλιά κατίκι και το απλώνουμε πάνω από την ντομάτα.
- Τοποθετούμε ακόμα ένα πιτάκι πάνω απο το τυρί.
- Βάζουμε μία ακόμα ντομάτα απο πάνω.
- Ξαναραντίζουμε με το λάδι.
- Απλώνουμε απο πάνω μια κουταλιά κατίκι
- Τελειώνουμε βάζοντας ενα πιτάκι στην κορυφή.
- Περιχύνουμε με μίγμα ελαιόλαδου και γαρνίρουμε με λίγο απο τον βασιλικό που έχουμε κρατήσει.
- Επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
-Για να μην αρχίσει και γέρνει το δημιούργημά σας μέχρι να το σερβίρετε, καρφώστε ενα ξύλινο καλαμάκι για να το σταθεροποιήσετε.
-Μπορείτε να ζεστάνετε ελάχιστα τις πιτούλες στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να είναι λίγο πιο μαλακές.
Update : Η Αρτεμις είχε μια πολύ ωραία ιδέα γιαυτό την αναφέρω .. αντί για τις μικρές πιτούλες αυτές μπορείτε να βάλετε και μικρές αραβικές. Θα γίνουν οι στρώσεις πιο λεπτές .. οπότε προσθέστε στρώσεις.
Did you think of a dessert ?
No .. savory is today's recipe.
Well, why "millefeuille" ?
"Millefeuille", as you know, means "thousand leaves" and its the name of the famous dessert.
But "millefeuille" also called the recipes that have layers and are savory.
So we may have ... eggplant millefeuille, vegetables millefeuille or tomato millefeuille.
Tomato millefeuille it is.
A delicious appetizer with delicious combination of tomato and "katiki" cheese. The herbs boost the otherwise plain plate.
If you don't like katiki cheese, you can use soft feta cheese, cottage cheese or even fresh mozzarella. Use whatever you like so that you get the flavor you prefer.
Its an easy to prepare dish but most of all presentable.
Ingredients :
- 4 big tomatoes (a bit mature)
- 200 gr katiki cheese
- 12 small pitta bread
- 4 tbsp olive oil
- salt, pepper, oregano
- 1/2 bunch of basil
Preparation :
- Wash tomatoes, remove the stems and cut them into thin slices.
- Finely chop the basil.
- In a bowl add olive oil, salt, pepper, oregano and 2/3 of basil.
- Mix well
- Place a pitta bread on a plate.
- Put a tomato slice on top of bread.
- Sprinkle with a bit of oil mixture.
- Take one tbsp of cheese and spread over tomato.
- Place one more bread on top of cheese.
- Add a tomato over it.
- Sprinkle again with oil.
- Spread cheese again.
- Cover with a pitta bread to finish your layers.
- Drizzle with oil and garnish with some of the chopped basil that you kept aside.
- Repeat process till you use all your ingredients.
-In order your creation don't start tilting, use a wooden skewer to stabilize it.
-You can warm the pitta bread a bit in a microwave to make it a bit softer.
Update : Artemis had the idea of replacing pitta bread with small size Arabic pitta bread so that you have thinner layers. In that case make more layers in each millefeuille.