Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Φωλιές πατάτας με ντιπ γιαουρτιού με άνιθο & σολωμό / Mashed potato nests with yoghurt with dill sauce & smoked salmon




Σήμερα θα σας δώσω την μία απο τις δυο συνταγές που εφτιαξα για το Family Street Party στο οποίο συμμετείχαμε οι Food4Good.

Φωλιές πατάτας με ντιπ γιαουρτιού & σολωμό λοιπόν.

Αποφάσισα να κάνω αυτή τη συνταγή για την εκδήλωση για πολλούς λόγους.

Κατ'αρχήν τρώγεται άνετα κρύα.

Γίνεται εύκολα. Για μεγαλύτερη ακόμα ευκολία, μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση απο την προηγούμενη ημέρα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο.

Είναι ευπαρουσίαστη. Σημαντικό, γιατί όπως λέμε "πρώτα τρώμε με τα μάτια και μετά με το στόμα".

Και φυσικά είναι εύγευστη !!

Με τα υλικά που σας δίνω γίνονται 24 μίνι φωλιές. Αν θέλετε μπορείτε να αυξήσετε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσες θέλετε να φτιάξετε.

Ο πουρές που θα ετοιμάσετε θα πρέπει να είναι σφιχτός ώστε να μπορείτε να τον πλάσετε. Αυτή την φορά μην το κάνετε βελούδινο και απαλό ως συνήθως. Γιαυτό μην προσθέσετε περισσότερη κρέμα γάλακτος.

Εγώ για την γέμιση χρησιμοποίησα την "sauce γιαουρτιού με άνιθο" της εταιρίας "Σαλάτες Λένα". Ο συνδυασμός του δροσερού γιαουρτιού με τον άνιθο ταίριαζε απόλυτα με τον σολωμό που επέλεξα. Τις Σαλάτες Λένα και ειδικά αυτό το ντιπ, τα βρίσκετε σε μικρά delicatessen. Για να πάρετε μια ιδέα απο τη μεγάλη γκάμα προϊόντων της εταιρίας μπείτε στο σάιτ και διαλέξτε γεύσεις.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε το ντιπ αυτό, μπορείτε να βάλετε sour cream ή για πιο ήπια γεύση απλό γιαουρτάκι.

Επίσης αν θέλετε να κάνετε ακόμα κάτι πιο διαφορετικό, ανακατέψτε στη γέμιση και ελάχιστο ξύσμα λεμονιού. Του πάει πολύ !

Οπως και να το ετοιμάσετε, σίγουρα θα κλέψει την παράσταση και με την γεύση και με την εμφάνιση.

Καλή σας όρεξη !




Υλικά :
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι-πιπέρι
  • 300 γρ. ντιπ γιαουρτιού με άνιθο "Λένα"
  • 100 γρ. σολωμό καπνιστό
  • 1 κ.σ. άνιθο φρέσκο για διακόσμηση
  • Ελαιόλαδο

Πως φτιάχνουμε τις φωλιές :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200β.
  2. Πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε (με τη φλούδα) σε μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσουν.
  3. Τις σουρώνουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές, βγάζουμε τη φλούδα τους.
  4. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα γυάλινο μπωλ και με ένα πηρούνι ή με το εργαλείο πουρέ τις λιώνουμε.
  5. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  6. Πλάθουμε μπαλάκια μεγέθους μεγάλου καρυδιού και τα βάζουμε στις μαφινοθήκες.
  7. Με ένα ποτηράκι σφηνάκι ή με το χέρι μας, πατάμε το κάθε μπαλάκι ώστε να σχηματίσουμε τις φωλιές.
  8. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  9. Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
  10. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  11. Βάζουμε στο μούλτι τα 2/3 απο το σολωμό και αλέθουμε. 
  12. Σε ένα μπωλ βάζουμε τον αλεσμένο σολωμό και το ντιπ γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά.
  13. Βγάζουμε τις φωλιές απο τις μαφινοθήκες και τις γεμίζουμε με μία κουταλίτσα απο το ντιπ.
  14. Διακοσμούμε με μικρές λωρίδες σολωμού απο αυτόν που κρατήσαμε στην άκρη και λίγο άνιθο.
  15. Σερβίρουμε



Today I'm gonna share with you, one of the two recipes I made for the Family Street Party, where we, Food4Good ladies, participated.

Mashed potatoes nests with yoghurt with dill sauce & smoked salmon.

I've chosen this recipe for the event for many reasons.

First of all it's a very nice cold treat.

It's easily made. Even easier if you prepare the filling from the day before and keep it in the fridge till needed.

Its presentation looks so yummy. Important because as we say "you eat first with your eyes".

And of course, it's delicious.

The recipe yields 24 mini potato nests. If you like you can increase the quantities depending on how many you want to bake.

The mash that you're going to prepare has to be thick so that you can form into balls. This time don't make the usual velvet-y mashed potatoes ! So, don't add more creme fraiche.

For the filling, I used the "yoghurt and dill sauce" of  "SalatesLena" company. The combination of the cool yoghurt with the dill perfectly match with the salmon I've chosen to use. You can find "SalatesLena" in small delicatessens here in Greece and in some countries overseas. For more details, check out their site to see their product line and choose your favorite.

In case you want to replace this sauce, then you can use sour cream instead, or for a mild taste plain yoghurt.

If you are for a twist, blend in the filling a bit of lemon zest. Fits nicely.

Whatever you decide to do, I'm sure you'll get a lot of compliments both for the taste and the presentation.

Enjoy !



Ingredients :
  • 2 potatoes (medium size)
  • 1 Tbsp creme fraiche
  • salt-pepper
  • 300 gr yoghurt sauce with dill "Lena" 
  • 100 gr smoked salmon
  • 1 Tbsp fresh dill for garnish
  • Olive oil 
Preparation :
  1. Preheat oven at 200C.
  2. Wash potatoes and boil them (with their skins) in lots of salted water.
  3. Drain them and when still warm, take their skins out.
  4. In a glass bowl mash potatoes.
  5. Add creme fraiche, salt and pepper and stir to combine.
  6. Form walnut size balls from the mash and place them in the muffin cups.
  7. With a tiny glass or with your hands press balls so that you form the nests.
  8. Drizzle with olive oil drops and bake for 15-20 minutes till golden brown.
  9. When ready, remove from oven and let them cool down.
  10. Meanwhile, prepare the filling.
  11. In a blender put the 2/3 of the salmon and blend.
  12. In a bowl put the blended salmon and the dip and stir to combine.
  13. Remove the potato nests from the muffin cups and put 1 tsp of the filling in each one.
  14. Garnish with strips of the reserved salmon and a bit of dill.
  15. Serve



Σημείωση/Note
Το κείμενο δεν είναι διαφημιστικό και δεν έχω εισπράξει χρήματα για την αναφορά των προϊόντων
The text is not an advertisement and I haven't received any payment for the mentioned products.