Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σοκολατάκια γεμιστά με φυστικοβούτυρο / Chocolate candies with peanut butter




Το κάνω συχνά.

Στα καταστήματα τροφίμων που πάω, βλέπω κάτι ιδιαίτερο ή κάτι που δεν έχω χρησιμοποιήσει ή κάτι που έχω καιρό να χειριστώ και χωρίς να ξέρω τι θέλω να φτιάξω, το αγοράζω.

Περιμένω λοιπόν να έρθει η ώρα που θα βρεί αυτό το υλικό τη θέση του σε μια συνταγή.

Ετσι λοιπόν, κάποια στιγμή βρέθηκα μπροστά σε ένα βάζο φυστικοβούτυρο.

Μου γυάλισε και χωρίς κάποιον συγκεκριμένο σκοπό το πήρα.

Εμεινε στο ντουλάπι μου για καιρό αλλά να που ήρθε η μέρα για να βγεί στο προσκήνιο.

Η συνταγή επιλέχτηκε, "εκτελέστηκε" και κάποιοι τυχεροί απολαύσαν το αποτέλεσμα.

Σοκολατάκια γεμιστά με φυστικοβούτυρο.

Ο συνδυασμός αλμυρού με γλυκού με τρελλαίνει.

Θυμάστε εκείνα τα υπέροχα σοκολατάκια με το αλάτι ?

Ε, και τα σημερινά έχουν περάσει το δικό μου τεστ γεύσης με επιτυχία.

Οσο για την διαδικασία παρασκευής, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Εμένα βέβαια μου πήρε λίγο παραπάνω χρόνο να κάνω τα μπαλάκια, αφού αποφάσισα να τα κάνω πολύ μικρά. Μέγεθος μπουκιάς ήταν, ώστε να παίρνεις το σοκολατάκι και βάζοντάς το στο στόμα να γίνεται η έκρηξη των διαφορετικών γεύσεων.

Για το λιώσιμο εγω χρησιμοποιώ μπεν-μαρί, δηλαδή κατσαρολίτσα με νερό που βράζει και απο πάνω μεταλικό ή γυάλινο μπωλ που εφάπτεται στην κατσαρόλα αλλά όχι στο νερό. Σε αυτό το μπωλ λιώνω τη σοκολάτα με μεγάλη προσοχή.

Το μπεν-μαρί το αρχίζουμε βράζοντας το νερό σε σημείο που να αρχίσει να βγάζει ατμό. Τοποθετούμε το μπωλ που θα λιώσουμε τη σοκολάτα απο πάνω και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τόσο ώστε να κρατήσουμε τους ατμούς του νερού αλλά χωρίς να κοχλάζει. Συνεχίζουμε όπως λέει η συνταγή.


Το βούτυρο ή τη μαργαρίνη να την έχετε βγάλει απο το ψυγείο αρκετά πριν, ώστε να να είναι πιο εύκολο να ανακατευτεί με το φυστικοβούτυρο.


Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, σιγουρευτείτε ότι το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε, χωράει στο ψυγείο όταν θα πρέπει να το τοποθετήσετε εκεί για να σφίξουν τα σοκολατάκια.

Θα σας πω ότι αυτά τα σοκολατάκια είναι μια πολύ ωραία για κέρασμα/δωράκι. Βάλτε τα σε μικρά καραμελοχαρτάκια και σε ένα ωραίο κουτάκι. Το χειροποίητο γλυκό δωράκι σας σίγουρα θα εκτιμηθεί.

Καλή σας επιτυχία.





Υλικά :
  • 1/2 φλ. φυστικοβούτυρο
  • 45 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 240 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Πως φτιάχνουμε τα σοκολατάκια :
  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το βούτυρο με το φυστικοβούτυρο να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.
  3. Αν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον ζάχαρη (ελάχιστη κάθε φορά) ώστε να έχετε ένα μίγμα συμπαγές που μπορείτε να φορμάρετε σε μπαλάκια.
  4. Καλύψτε το μπωλ με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά να σφίξει.
  5. Στρώστε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί.
  6. Βγάλτε το μίγμα απο το ψυγείο και φτιάξτε μπαλάκια μεγέθους μικρού καρυδιού τα οποία θα τοποθετείτε στο ταψί.
  7. Βάλτε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά να σφίξουν πάλι.
  8. Εντωμεταξύ λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
  9. Αφήστε να κρυώσει λίγο.
  10. Βγάλτε τα φυστικοβουτυρομπαλάκια απο το ψυγείο και βυθίστε τα ενα ενα στη σοκολάτα να καλυφθούν.
  11. Για ευκολία, πάρτε μια οδοντογλυφίδα, καρφώστε την με προσοχή σε ελάχιστο βάθος στα μπαλάκια και βουτήξτε τα στη σοκολάτα. Αφαιρέστε το περίσσευμα σοκολάτας απο το μπαλάκι και αφήστε το στο ταψί. Για να βγάλετε την οδοντογλυφίδα, πάρτε ενα πηρούνι, βάλτε το ανάμεσα στην οδοντογλυφίδα και στο μπαλάκι και με προσοχή τραβήξτε την οδοντογλυφίδα.
  12. Βάλτε τα γεμιστά πια σοκολατάκια σας στο ψυγείο για λίγο να σφίξουν και σερβίρετε.



It's something that I often do.

When I go to the stores and I find a special ingredient or something that I have not used before, I buy it with no hesitation and without knowing what will do with it.

So I wait till the time comes and this material will find its position in a recipe.

That was the case when I saw a jar of peanut butter on a shelf.

With no particular purpose on mind, I got it.

Kept in my pantry for a while but here's the day to come to the fore.

The recipe was chosen , prepared and some lucky ones enjoyed the result.

Chocolate candies filled with peanut butter.

The combination of salty and sweet drives me crazy. I love it.

Do you remember those wonderful sea salt chocolates?

Well, today's chocolate candies have passed my taste test successfully.

As for the process, with no serious difficulty.

As you now, there are times that I chose the hard way to do things. This time I decided to form candies at bite size and that expanded my preparation time a lot. I wanted to get the candy and when putting it in the mouth to have at once the explosion of the contrasting flavors.

For melting, I use a bain-marie , ie a sauce pan with boiling water and on  top a metal or glass bowl that touches the pot but not the water . In this bowl, I melt the chocolate, with great care. 

For bain-marie, start boiling the water to the point that begins to steam. Place the bowl in which you will melt the chocolate on top and lower the temperature so as to keep the water vapor but not boiling. Continue as the recipe says. 

Get the butter or margarine out of the fridge, well in advance, in order to soften and be easier for you to mix it with the peanut butter.

To avoid surprises, make sure the baking pan you are going to use fits in the fridge when you need to place it there to firm the balls.

You will agree with me that these chocolate candies are very nice for a treat or gift. Put them into small paper cups and in a nice box. The handmade gift will surely be appreciated.

Enjoy 



Ingredients :
  • 1/2 cup peanut butter
  • 45 gr butter or margarine (at room temperature)
  • 1 cup icing sugar
  • 240 gr chocolate

Preparation :
  1. In a bowl combine butter with peanut butter.
  2. Add icing sugar and stir to incorporate.
  3. If needed add some more sugar (a bit at the time) so that you have a batter that is easy to form in small balls.
  4. Cover bowl with cling firm and refrigerate for 15 minutes to firm.
  5. Line a baking pan with parchment paper.
  6. Get batter from refrigerator and form balls of small walnut size. Place on parchment paper.
  7. Refrigerate for another 15-20 minutes to firm.
  8. Meanwhile melt chocolate in bain-marie.
  9. Let chocolate to cool down a bit.
  10. Get peanut butter balls and immerse them in chocolate.
  11. To make this process easier, use a toothpick for holding balls and dipping them in chocolate. When covered with chocolate, tap to remove excess chocolate and put them on parchment paper. In order to remove toothpick, get a fork and place it between toothpick and ball and with extra care unpin toothpick.
  12. Put the chocolate candies in the refrigerator for a while to firm and serve. 



Recipe from shewearsmanyhats.com