Ολοι θα συμφωνήσουμε ότι ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου.
Την χώρα που συνδυάζει τα πάντα ... νησιά, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, κάμπους, βουνά.
Ομως υπάρχουν στον παγκόσμιο χάρτη, χώρες με ασύγκριτες ομορφιές.
Μέχρι τώρα, έχω σταθεί τυχερή και έχω επισκεφθεί πολλά μέρη και εχω μείνει ενθουσιασμένη.
Είναι όμως στο πρόγραμμα αρκετά ακόμα που θέλω να επισκεφτώ γιατι μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Ενας μελλοντικός ταξιδιωτικός προορισμός μου είναι η Ουαλία.
Η Ουαλία είναι μία απο τις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, με πρωτεύουσα το Cardiff.
Μια χώρα πεδινή με λίγα βουνά και με υπέροχο κλίμα αφού η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -1 βαθμοί Κελσίου και τον Ιούλιο είναι 18 βαθμοί Κελσίου.
Τα δε Μεσαιωνικά κάστρα που υπάρχουν διάσπαρτα σε αφήνουν άναυδο.
Είμαι σίγουρη ότι μόλις φτάσεις στην Ουαλία μεταφέρεσαι αμέσως σε άλλες εποχές και ζεις ένα παραμύθι.
Νομίζω ότι ενα ταξίδι στην Ουαλία θα είναι μια υπέροχη εμπειρία. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, θα τις βρείτε εδώ.
Και επειδή ταξίδι χωρίς γαστρονομική αναφορά δεν νοείται .. ας δούμε τι γίνεται με την Ουαλία.
Η κουζίνα της Ουαλίας απο ότι φαίνεται έχει αρκετές επιρροές απο τις υπόλοιπες Βρετανικές κουζίνες αλλά δεν παύει να είναι αξιόλογη και με ενδιαφέρον.
Στην γαστρονομική παλέτα θα βρούμε σίγουρα γαλακτοκομικά προϊόντα με τα τυριά να έχουν τον πρώτο λόγο.
Τα κρέατα και αυτά έχουν εξέχουσα θέση μιας και η κτηνοτροφία είναι βασική ασχολία των περισσοτέρων κατοίκων. Πιάτα με βασικό υλικό το αρνί είναι συνδεδεμένα με την Ουαλική παράδοση.
Φυσικά δεν λείπει και ότι προσφέρει η θάλασσα. Στις παράκτιες περιοχές τα θαλασσινά και τα ψαρικά είναι εκείνα που πρωταγωνιστούν στα τραπέζια.
Το πράσο δε, είναι το σήμα κατατεθέν της Ουαλικής κουζίνας. Εχω την εντύπωση ότι είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Αυτή η πληροφορία με εξέπληξε ευχάριστα αφού το πράσο είναι ένα λαχανικό που λατρεύω.
Βέβαια για να γευτώ όλα αυτά που έχει να προσφέρει η Ουαλία πρέπει να περιμένω λιγουλάκι.
Μέχρι τότε ... εκμεταλεύομαι την ευκαιρία που μου δίνει η Βρετανική Πρεσβεία να συμμετάσχω σε μια Ουαλική γαστρονομική εβδομάδα, ετοιμάζοντας ενα απο τα παραδοσιακά πιάτα της χώρας.
Το πιάτο που επέλεξα να σας παρουσιάσω είναι τα Ουαλικά λουκάνικα (Glamorgan Sausages).
Μην σας παραπλανήσει το όνομα. Δεν έχουν κρέας και εκτός απο το σχήμα τους δεν θυμίζουν σε τίποτα τα "γνωστά" μας λουκάνικα.
Στην ουσία είναι ενα είδος τηγανιτής κροκέτας σε σχήμα μικρού λουκάνικου.
Βασικά υλικά, το πράσο (φυσικά) και το τυρί, που ενώνονται μεταξύ τους με την προσθήκη φρυγανιάς τριμμένης και αυγού και αρωματίζονται με μυρωδικά για να δέσει το αποτέλεσμα.
Στις περισσότερες συνταγές το τυρί που χρησιμοποιείται είναι το Caerphilly, που είναι ιδιαίτερο και ευρέως γνωστό στην Ουαλία. Ομως δυστυχώς εδω στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το βρούμε, οπότε το αντικατέστησα με ώριμο τσένταρ (το λευκό).
Στα βασικά υλικά πρόσθεσα καρότο, θυμάρι, δυόσμο και μουστάρδα για επιπλέον γεύση, ενώ στο πανάρισμα έβαλα λίγο σιμιγδάλι για πιο τραγανό περίβλημα.
Εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Η γλυκύτητα του πράσου και του καρότου εξισσοροπείται απο την αλμύρα του τυριού, ενώ τα μυρωδικά δίνουν ενα τόνο φρεσκάδας.
Ενα σύνολο υπέροχο που αφήνει τον ουρανίσκο πλήρως ικανοποιημένο.
Υλικά :
250 γρ. πράσσα (κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες)
100 γρ. καρότα (τριμμένο)
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
180 γρ. τυρί mature cheddar (τριμμένο)
30 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. μαϊντανό φρεσκο
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
1 κ.γ. δυόσμο φρέσκο
1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
2 αυγά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
για τα πανάρισμα
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό
Πως φτιάχνουμε τα glamorgan sausages :
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες τα πράσα.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει.
- Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα και χαμηλώνουμε ελάχιστα τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε και σωτάρουμε μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην μαυρίσουν.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, το τριμμένο τυρί, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε τα αυγά και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά στο μίγμα μας.
- Προσθέτουμε και τα πράσα με το καρότο απο το τηγάνι.
- Ανακατεύουμε καλά, με κουτάλι στην αρχή και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα μίγμα που στέκεται.
- Πλάθουμε λουκανικάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά να σφίξουν.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το πανάρισμα.
- Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά το αυγό με δύο σταγόνες νερό.
- Σε ένα άλλο βάζουμε τη φρυγανιά με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε τα λουκάνικά μας απο το ψυγείο και τα πανάρουμε περνώντας τα πρώτα απο το αυγό και μετά απο τη φρυγανιά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Τηγανίζουμε τα λουκάνικα σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα με ένα πηρούνι συχνά μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε απο το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
- Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Δείτε και τις συνταγές που ετοίμασαν οι υπόλοιποι food bloggers που συμμετέχουν στην γαστρονομική εβδομάδα Tasting #mywales.
The Foodie Corner
Caruso
Foodaki
Funky Cook
Sugar Buzz
Wonderfoodland
Elena is cooking
© Crown copyright (2014) Visit Wales
Everyone will agree that we live in the most beautiful country in the world.
A country that combines everything ... islands, seas, lakes, rivers, valleys, mountains.
But there, on the world map, there are more marvelous countries.
Until now, I've been lucky and have visited many places and I feel excited.
But there are more countries that I want to visit, cause I find them interesting.
A future travel destination is Wales.
Wales is one of the countries that are part of the United Kingdom.
A country that is mostly flat with few mountains but with a wonderful climate at an average January temperature to be -1C and in July an average of 18C.
The Medieval castles that can be found all over the country are unbelievable.
I'm sure that once you get to Wales, you are immediately transferred to the ancient years and live a fairy tale.
I think a trip to Wales will be a wonderful experience. If you want more information, can be found here.
Gastronomically .. let's see what happens in Wales.
The Welsh cuisine if influenced by the British cuisines but it is still interesting and worth-tasting.
In culinary palette, will certainly be found dairy products, with cheeses to have the first place.
The meat have a prominent position as beef and sheep farming is the main occupation of most residents. Dishes with lamb as basic ingredient, is associated with the Welsh tradition.
Of course, whatever sea offers is not neglected. In coastal areas, seafood and fish are the stars on their tables.
The leek is the hallmark of Welsh cuisine. It's an ingredient that is frequently used. This information has pleasantly surprised me since leek is a vegetable that I love.
Unfortunately, I have to wait a bit longer in order to taste all that Wales has to offer.
Until then ... I get the opportunity that British Embassy gives me and I attend a Welsh culinary week, which is called "Tasting #mywales", by preparing one of the traditional dishes of the country.
The dish I've chosen to share with you, is the Welsh sausages (Glamorgan Sausages).
Do not be mislead by the name. There's no meat in the recipe and apart from the shape the name does not resemble to the "known" sausages.
It is actually a kind of fried croquette in the shape of a sausage.
The basic materials are, leek (of course) and cheese, which are joined together by the addition of breadcrumbs and egg and flavored with spices to tie the result.
In most recipes the cheese that is used is the Caerphilly cheese, which is a special cheese but well known all over Wales. Unfortunately here in Greece we can not find it, so I replaced it with a mature cheddar (the white one).
Carrot, thyme, mint and mustard have been added to the basic ingredients, for extra flavor, while for the coating, along with breadcrumbs, I used a bit of semolina for crispier outcome.
Excellent results.
The sweetness of the leek and the carrot is balanced by the saltiness of the cheese while herbs give a tone of freshness to the mixture.
A mouthwatering glamorgan sausage !
Ingredients :
250 gr leeks (finely chopped rounds)
100 gr carrots (grated)
100 gr breadcrumbs
180 gr mature cheddar (grated)
30 gr butter
2 Tbsp fresh parsley
1 Tbsp fresh thyme
1 tsp fresh mint
1 tsp English mustard powder
1/2 tsp salt
1 tsp black pepper
2 eggs
1/2 cup olive oil
for the coating
50 gr breadcrumbs
30 gr fine semolina
1 egg
Preparation :
- Wash, peel and cut leeks in finely rounds.
- Wash, peel and grate the carrots.
- Heat the butter in a frying pan.
- Add leeks and carrots and reduce heat to medium-high.
- Stir and cook till leeks are soft and translucent.
- Remove from heat and keep aside.
- In a bowl, mix the breadcrumbs, the cheese, the herbs, salt and pepper.
- In another bowl mix gently the eggs with the dry mustard.
- Add the eggs to the breadcrumb mixture.
- Add the leeks and the carrots.
- Mix well until well combined and until you have a firm consistency.
- Take one spoonful of the mixture and form small sausages with your hands. Place them on a tray. Put the tray in the fridge for about 15 minutes.
- Meanwhile prepare the coating.
- In a bowl lightly whisk the egg with two drops of water.
- In a separate bowl mix the breadcrumbs with the semolina.
- Get sausages off the fridge and coat them first by dipping them into egg wash and then by rolling them to the breadcrumbs.
- In a deep frying pan heat the olive oil.
- Fry the sausages in medium-high heat, turning regularly, till golden brown.
- Remove from the pan and place them in a plate lined with paper towel, to absorb the excess oil.
- Serve and enjoy.
More recipes, that are prepared by the rest participating to "Tasting #mywales" culinary week food bloggers, can be found on their blogs.
The Foodie Corner
Caruso
Foodaki
Funky Cook
Sugar Buzz
Wonderfoodland
Elena is cooking