Λατρεύω τις ντομάτες.
Φρέσκιες, ζουμερές, γεμάτες γεύση με αυτό το κόκκινο χρώμα που σε καθηλώνει.
Τις χρησιμοποιώ σε πολλά πιάτα που μαγειρεύω αλλά για μένα, σε σαλάτα είναι το απόλυτο.
Τις περισσότερες φορές όταν σκέφτομαι σαλάτα αυτή είναι σίγουρα ντοματοσαλάτα.
Ντομάτες βάζω ακόμα και όταν φτιάχνω σαλάτες με πρασινάδες.
Μου αρέσει αυτή η διαφορετική υφή που δίνει στο σύνολο αλλά και την ιδιαιτερότητα που βγάζει στη γεύση.
Βέβαια δεν είναι πια στην εποχή της αλλά ευτυχώς μπορείς να βρεις αξιοπρεπέστατες ντομάτες και τώρα.
Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω τη συνταγή για μια σαλάτα που έφαγα σε ένα εστιατόριο στα Καλάβρυτα.
Είναι μια παραλλαγή της γνωστής μας χωριάτικης σαλάτας με στοιχεία απο τη ντακοσαλάτα.
Νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα εκδοχή που αλλάζει λιγάκι το συνηθισμένο σκηνικό.
Οι ντομάτες και τα αγγούρια όπως τα ξέρουμε αλλά οι ελιές και η φέτα αλλάζουν μορφή.
Τα παξιμάδια τραβάνε τα υγρά του γιαουρτιού και το ελαιόλαδο, μαλακώνουν και συμβάλλουν στο παιχνίδι με τις διαφορετικές υφές του πιάτου.
Ολα μαζί δημιουργούν ενα υπέροχο αποτέλεσμα.
Φυσικά μπορείτε να "παίξετε" με τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με τη γεύση σας !
Καλή σας όρεξη
Υλικά :
- 2 μέτριες ντομάτες (κομμένες σε μπουκιές)
- 1 μέτριο αγγούρι (κομμένο σε φέτες)
- 6 κριθαρένια παξιμάδια
- 1 κ.σ. κάπαρη
- 180 γρ. γιαούρτι
- 100 γρ. φέτα
- 2 κ.σ. πάστα ελιάς
- αλάτι
- 50-60 ml ελαιόλαδο
Πως φτιάχνουμε τη σαλάτα :
- Σε ένα μπολ βάζουμε 2 ποτήρια νερό .
- Βουτάμε στο νερό τα παξιμάδια και τα βγάζουμε αμέσως και τα τοποθετούμε στη σαλατιέρα μας.
- Περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Με ένα πηρούνι, σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τα παξιμάδια.
- Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη φέτα.
- Προσθέτουμε στη σαλατιέρα τις ντομάτες, το αγγούρι και την κάπαρη.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το μίγμα γιαούρτι/φέτα.
- Τελειώνουμε βάζοντας στη σαλατιέρα και την πάστα ελιάς.
- Σερβίρουμε και ανακατεύουμε πριν μοιράσουμε ατομικά.
I love tomatoes.
Fresh, juicy, full of flavor with this red color that I adore.
I use them in many dishes, but for me, having them in a salad is the ultimate use .
Most of the times when I think of a salad, this is definitely a tomato salad.
I even use tomatoes when I create salads with greens.
I like the unique texture that a tomato gives to a salad but also the great taste that provides.
Tomato it is no longer in season, but luckily you can still find some decent ones.
Today I will give you the recipe for a salad I ate at a restaurant in Kalavryta.
It is a variant of the known Greek salad with elements from the tomato/rusks salad.
I think that is an interesting aspect that changes a bit the usual scene.
Tomatoes and cucumbers are used as we know, but the olives and feta change their form.
The rusks absorb the olive oil and the liquid of the, they soften and contribute to the different textures of the dish.
All together create a wonderful result.
Enjoy
Ingredients :
- 2 medium size tomatoes (cut in bite size pieces)
- 1 medium cucumber (cut in round slices)
- 6 small barley rusks
- 1 Tbsp capers
- 180 gr yoghurt
- 100 gr feta cheese
- 2 Tbsp olives paste
- salt
- 50-60 ml olive oil
Preparation :
- Fill a container with 2 glasses of water.
- Dip rusks in the water and immediately remove them from the container. Place them in the serving salad bowl.
- Pure half of the olive oil on top of them.
- With a fork, cut rusks in smaller pieces.
- In a small bowl mix yoghurt with feta cheese.
- In the salad bowl, add tomatoes, cucumber and capers.
- Salt according to your taste and add the rest of the olive oil.
- Add yoghurt/feta mixture.
- Top with olives paste.
- Serve. Toss before individually serving.
zxzz