Καλό μήνα σε όλους.
Κρυώνει ο καιρός σιγά σιγά και οδεύουμε προς τον χειμώνα.
Ολο και συχνότερα θα αναζητούμε φαγητά θαλπωρής.
Για σήμερα, πρωτομηνιά, επέλεξα ενα γλυκό.
Κλασσικό αγαπημένο.
Που θυμίζει Κυριακάτικα τραπέζια των παιδικών μας χρόνων (και όχι μόνο).
Ποιος δεν αγαπάει του λουκουμάδες ?
Αυτή τη λιχουδιά που την βρίσκουμε σε τόσες παραλλαγές.
Με σιρόπι, με μέλι, με καρύδια, γεμιστούς, με σοκολάτα ... και μεγάλη είναι η λίστα.
Η συνταγή που θα σας δώσω είναι για τους απλούς λουκουμάδες.
Μόνο που αντί για ζάχαρη έχω χρησιμοποιήσει μέλι .
Πειραματιστείτε με αυτούς και σε λίγο καιρό θα έχουμε και κάποιες απο τις παραλλαγές που εγώ λατρεύω.
Οι λουκουμάδες δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία.
Ο χυλός πρέπει να είναι μέτρια δεμένος, ούτε νερουλός αλλά και ούτε σφιχτός. Για το λόγο αυτό αυξομειώστε αν χρειαστεί το νερό.
Λίγη προσοχή χρειάζονται στο τηγάνισμα ώστε να ψηθούν και μέσα. Γιαυτό φροντίστε να μην παίρνετε τεράστιες κουταλιές απο το χυλό ώστε να γίνονται μικρότεροι σε μέγεθος και να τηγανίζονται πιο σωστά.
Για να μην σας κολλάει το μίγμα στο κουταλάκι όταν το ρίχνετε στο λάδι, βρέξτε το κουταλάκι πριν πάρετε χυλό. Θα βοηθήσει στο να γλιστράει το μίγμα.
Στο τηγάνισμα να μην παραγεμίζετε το κατσαρολάκι με λουκουμάδες και πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού γιατι θα αργούν να τηγανιστούν και θα ρουφούν περισσότερο λάδι.
Καλή επιτυχία
Υλικά :
- 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φακ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. μέλι
- 500 ml χλιαρό νερό
- 1 λίτρο (περίπου) ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Πως φτιάχνουμε τους λουκουμάδες:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και το νερό.
- Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσουν τα υλικά να ομογενοποιούνται προσθέτουμε το αλάτι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε εναν μέτριο χυλό.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα ώστε να διπλασιαστεί ο ογκος.
- Οταν είναι έτοιμος ο χυλός αρχίζουμε το τηγάνισμα.
- Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Με ενα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε χυλό απο το μπολ και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Με μία τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε ώστε να τηγανιστεί ο λουκουμάς απο όλες τις πλευρές.
- Μόλις χρυσαφίσουν, βγάζετε τους λουκουμάδες με την τρυπητή και τους τοποθετείτε σε πιάτο που έχετε στρώσει χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
- Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Μεταφέρετε τους στραγγισμένους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνετε με μέλι και τους πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι.
- Σερβίρετε
Happy October everyone.
The weather is cooling down and we are heading towards winter.
More often we will seek for comfort and cozy food.
For the 1st of month, as it is today, I've chosen a dessert to share.
A classic one.
A dessert that reminds everyone the Sunday lunches of our childhood (and not only).
Who does not love donuts ?
This delicacy that can be found in so many variations.
Syrupy, with honey, with walnuts, stuffed, with chocolate ... and the list goes on.
This recipe will give you is for classic Greek donuts.
Try this version and will soon have some of the variations that I love.
Greek donuts have no particular difficulty.
The batter should neither be watery nor tight. Therefore adjust, if needed, the amount of water.
A bit of attention is needed while frying the donuts. Do not take huge spoonfuls of the batter. Smaller portions will be cooked through better.
To avoid your batter sticking on your spoon when pouring into the oil, wet the spoon before taking the portions. It will help batter to slide off easily.
Don't overfill the pan with donuts as the temperature will drop down and that will cause longer frying of donuts and consequently more oil to be absorbed.
Good luck
Ingredients :
- 500 gr self-rising flour
- 9 gr dry yeast
- 1 tsp salt
- 1 Tbsp honey
- 500 ml warm water
- 1 lt olive oil for frying
Preparation :
- In a bowl put flour, yeast, honey and water.
- Stir to combine.
- Add salt and stir till you have a batter.
- Cover with cling film and set aside for about half an hour to double in volume.
- When batter is ready begin frying.
- Heat the olive oil in a saucepan.
- Take spoonful of the batter and drop into the oil.
- With a slotted spoon stir so that donuts are fried from all sides.
- When golden brown, remove them with the slotted spoon and place them in a plate that is lined with paper towel so that excess oil is strained.
- Proceed in the same way till you run out of batter.
- Transfer strained loukoumades in a platter, pure some honey on top of them and sprinkle some roasted sesame.
- Serve hot