Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Παστιτσάδα / Bucatini with beef in red sauce





Καλημέρα σας

Νομίζω ότι τελείωσα με τα γλυκά ..

Λόγω της γιορτής προχθές, έφαγα τόοοοοσα γλυκά ...

Δεν θέλω να ξαναδώ γλυκό για την επόμενη εβδομάδα (καλά μην το πάρετε και τοις μετρητοίς αυτό που λέω).

Γιαυτό θα το γυρίσουμε στο αλμυρό σήμερα.

Κλασσική συνταγή (πιστεύω) απο την Κέρκυρα έχουμε σήμερα.

Την τελευταία φορά που βρέθηκα στην Κέρκυρα για διακοπές, πριν 3-4 χρόνια, η "Παστιτσάδα" ήταν το φαγητό που παραγγέλναμε σε όποιο εστιατόριο και να πηγαίναμε.

Μεγάλες διαφορές δεν υπήρχαν απο μαγαζί σε μαγαζί ... άλλαζε λίγο η ποσότητα των μπαχαρικών.

Τα μακαρόνια με την τρύπα όμως ήταν το δεδομένο. Κάπου είδα να χρησιμοποιούνται τα μακαρόνια τα γνωστά για το παστιτσιο αλλά και κάπου σερβίραν το πιάτο με τα πιο λεπτά μακαρόνια με τρύπα.

Εγω έφτιαξα την εκδοχή με τα πιο λεπτά μακαρόνια.

Η πατσιτσάδα είναι απλό φαγάκι που μόνο με την προσθήκη της κανέλας και του γαρύφαλλου σου δίνει την ιδιαίτερη γεύση !

Φτιάξτε την, απολαύστε την και αν βρεθείτε στην Κέρκυρα, δοκιμάστε την οπωσδήποτε.



Υλικά :
  • 1/2 κιλό μακαρόνια με τρύπα
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή μπούτι)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 3 ποτήρια ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
  • αλάτι & πιπέρι

Πως φτιάχνουμε την παστιτσάδα :
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το κρέας. Κόβουμε σε μερίδες.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  3. Σωτάρουμε τα κομμάτια κρέατος στο ελαιόλαδο.
  4. Οταν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει.
  5. Προσθέτουμε και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε ελάχιστα προσέχοντας μην μας καεί.
  6. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
  7.  Προσθέτουμε τον πελτέ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το νερό και αλατοπιπερώνουμε.
  8. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει το φαγητό μόνο με τη σάλτσα του.
  9. Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια.
  10. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  11. Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο σερβίρουμε βάζοντας σε πιάτο μια μερίδα μακαρόνια και απο πάνω το κρέας με τη σαλτσούλα.
  12. Μπορούμε μόλις είναι έτοιμο το κρέας να το αφαιρέσουμε απο την κατσαρόλα και να ρίξουμε τα βρασμένα μακαρόνια στην σάλτσα και να ανακατέψουμε ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το κρέας και σερβίρουμε.


Good morning

I think I'm done with sweets.  

The last two days I've eaten sooooo many sweets.

I do not want to see any more sweets for the next week (well, maybe not).

So, let's have something savory today.  

Classic recipe (I believe) from Corfu we feature here. 

The last time I was in Corfu on holiday, 3-4 years ago, "pastitsada" was the dish what we were ordering in every restaurant we went.

There were no big differences in preparation from place to place... slightly changes in the amount of spices.

But the bucatini pasta was a must. In some places they were using the big sized bucatini and in other places they were serving the dish with the smaller size.

I made the version with the thin bucatini pasta.

Pastitsada is a simple dish. Spices here make the difference in the taste and give it a boost. 

Cook it, enjoy it and if you find yourself in Corfu, try it anyway.

 

Ingredients :
  • 500 gr bucatini pasta 
  • 1 kg beef  (σπάλα ή μπούτι)
  • 1 red onion finely chopped
  • 2 cloves of garlic (mashed)
  • 100 ml olive oil
  • 100 ml white wine
  • 3 glasses warm water
  • 1 tbsp tomato paste
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/4 tsp ground clove
  • salt & black pepper

Preparation :
  1. Clean and wash meat. Cut into portions.
  2. In a pot heat the olive oil.
  3. Brown meat portions in the oil.
  4. When ready, add onion and stir till onion softens. 
  5. Add garlic and saute with care so that it not gets burnt.
  6. Add wine and stir till evaporated.
  7. Add tomato paste, cinnamon, cloves, water and salt & pepper.
  8. Stir and let simmer till meat softens and sauce is reduced and has no excess water.
  9. Meanwhile, boil pasta in a pot with salted water.
  10. Drain and let them aside.
  11. When beef is ready, serve by placing a portion of past in a plate and covering with meat and sauce.
  12. Another serving proposal - when food is ready, remove meat from the pot and put the cooked pasta in the sauce. Stir so that pasta is coated with sauce. Put meat back in and then serve in a plate.



Συνταγή από εδώ / Recipe from here