Καλημέρα και καλό μήνα
Επισήμως μπαίνει το καλοκαίρι και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι ήδη σκέφτονται τους καλοκαιρινούς προορισμούς.
Ο καιρός κάνει λίγα κόλπα ακόμα αλλά κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες καλοκαιριού.
Η αλλαγή σεζόν έχει ξεκινήσει κατεβάζοντας τα καλοκαιρινά μας και κρύβοντας τα χειμωνιάτικα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφή μας.
Σίγουρα θα στραφούμε σε πιο ελαφρά γεύματα και φυσικά στα φρούτα που υπάρχει μεγάλη ποικιλία τώρα το καλοκαίρι.
Τα γλυκά μας θα ακολουθήσουν και αυτά την δική τους αλλαγή. Ελαφριά, με παγωτό, πιο δροσερά.
Η σημερινή ανάρτηση νομίζω ότι ταιριάζει με την αλλαγή αυτή του καιρού.
Είναι ένα κείκ που κάνει τη μετάβαση απο το χειμώνα στο καλοκαίρι με τον καλύτερο τρόπο.
Ενώ το κέικ είναι κατ'εξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό και συνήθως προσθέτουμε και σοκολάτα για να το εμπλουτίσουμε, το σημερινό είναι ένα αέρινο κέικ που η προσθήκη του λεμονιού το κάνει ιδιαίτερο και ότι πρέπει για αυτή την περίοδο.
Είναι εύκολο στην παρασκευή του και το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην το παραψήσετε ώστε να μείνει αφράτο. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να είστε σίγουρη ότι έχει ψηθεί το εσωτερικό του.
Φροντίστε να έχετε το αλεύρι σας κοσκινισμένο όπως κάνετε για όλα σας τα κέικ και φυσικά όλα τα υλικά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν σας αρέσει λοιπόν το λεμόνι, θα λατρέψετε αυτό το κέικ.
Υλικά :
- 250 γρ μαργαρίνη
- 250 γρ ζάχαρη καστανή
- 4 μεγάλα αυγά
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- χυμός από 1 λεμόνι
- 200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 50 γρ αμύγδαλα (αλεσμένα)
- χυμός από 2 λεμόνια
- 250 γρ ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
Πως φτιάχνουμε το λεμονάτο κέικ :
- Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C.
- Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο για να ρίξουμε το επόμενο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμο του λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε στο μίγμα το αλεύρι σιγά-σιγά και προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα.
- Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα μέχρι τα 2/3 της.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
- Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορεί να ξεφορμαριστεί.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.
- Ανακατεύουμε το χυμό απο το 1 λεμόνι με 100 γρ ζάχαρη άχνη.
- Παίρνουμε το κέικ μας, το τοποθετούμε σε μια σχάρα και τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι σε πολλά σημεία.
- Ρίχνουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε απο πάνω ώστε να μπεί στις τρυπίτσες που κάναμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε το γλάσσο.
- Ανακατεύουμε το χυμό απο 1 λεμόνι με 150 γρ ζάχαρη άχνη ώστε να έχουμε ενα υδαρές γλάσσο.
- Περιχύνουμε το κέικ μας με το γλάσσο κάνοντας σχεδιάκια ή απλώνοντας με σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια.
Good morning and happy June.
Officially we are in the summer period and I'm sure most of you, already think the summer destinations.
The weather does little tricks but eventually will stabilize at summer temperatures.
The transition to summer season has started by bringing down our summer outfits and by hiding the winter ones.
The same happens with our meals.
We will definitely turn to lighter meals and to fruits that are plenty and in a wide variety now.
The desserts will follow that change. Light ones, with ice cream etc.
Today's post I think it fits the weather's change.
It is a cake that makes the transition from winter to summer in the best way.
While we bake cakes mostly during winter and we usually add chocolate to enrich it, today I'll share an airy cake that the addition of lemon makes it special and a must for this season.
It is easy to prepare and you only have to watch out and not over-bake it so that it stays fluffy. Do the toothpick test to be sure it is properly cooked inside.
Be sure to have your flour sifted as you do for all your cakes and of course have all your materials at room temperature.
So, if you like lemon, you will love this cake.
Ingredients :
- 250 gr margarine
- 250 gr golden caster sugar
- 4 large eggs
- zest of 2 lemons
- juice of 1 lemon
- 200 gr self raising flour (sieved)
- 50 gr ground almonds
- Juice of 2 lemons
- 250 gr icing sugar (sieved)
Preparation :
- Heat the oven to 180C.
- In a stand mixer's bowl beat the margarine with the sugar till pale and fluffy.
- Gradually add the eggs one at a time.
- Add zest and juice of lemon.
- Fold in the flour by spoonful while beating in low speed.
- Add almond and stir mixture till all ingredients are combined.
- Grease and flour a loaf baking tin.
- Put mixture into the tin and bake for about 40 minutes depending on your oven.
- When baked, let it cool so that can easily be demolded.
- Prepare the syrup
- In a bowl mix together the juice of 1 lemon and 100 gr of icing sugar.
- Get the cake and place it on a cooling rack. Pierce the cake with a skewer several times.
- Pour over syrup aiming the holes you made. Let aside.
- Prepare topping.
- In a bowl mix together the juice of 1 lemon and 150 gr of icing sugar till you have a smooth paste.
- Pour topping over cake to form decoration lines or with a spatula cover surface with the topping.
Συνταγή/Recipe Felicity Barnum-Bobb