Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και δημητριακά / Homemade bread with wholemeal flour and cereals




Ψωμί ολικής αλέσεως αγόρασα μία-δύο φορές απο το φούρνο. Εκτοτε ποτέ. Δεν μου αρέσει.

Συνήθως είναι σαν μπετόν ή είναι τόσο λασπωμένο που δεν τρώγεται.

Οπως σας έχω πει, βαριέμαι να ψάχνω όλους τους φούρνους για να βρω "καλό" ψωμί και φτιάχνω μόνη μου.

Ετσι λοιπόν, αφού παρακολούθησα το σεμινάριο στα Food Issues και γεύτηκα το ολικής εκεί, αποφάσισα να το επιχειρήσω και εγώ στο σπίτι.

Ενα θα πω ... απίθανο ψωμί.

Τόσο γευστικό, αφράτο παρ'όλο που είναι ολικής και διατηρείται σαν φρέσκο τουλάχιστον δύο ημέρες. 

Στο σεμινάριο έμαθα ότι το βασικό στο ψωμί είναι η ζύμη.

Πρέπει να έχουμε ένα ζυμάρι πολύ πολύ μαλακό, ίσα που να μην κολλάει στα χέρια.Γιαυτό αυξομειώνουμε την ποσότητα του αλευριού και του νερού ανάλογα με το πως είναι η ζύμη μας.

Αφού ανακατευτούν όλα τα υλικά, αρχίζουμε το ζύμωμα προσέχοντας να μην το παρακάνουμε και καταρρεύσει η γλουτένη.

Για να δούμε ότι το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, παίρνουμε ένα κομμάτι απο το ζυμάρι σε μέγεθος καρυδιού, το πιάνουμε με τα δύο μας χέρια και το τεντώνουμε απαλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν δημιουργηθεί μια μεμβράνη χωρίς να σκιστεί είναι έτοιμο. Αν σχιστεί συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Η ξεκούραση του ζυμαριού είναι απαραίτητη ώστε να χαλαρώσει η γλουτένη.

Ενα ακόμα μυστικό για το ψωμί είναι ότι δεν πρέπει στα υλικά η μαγιά με το αλάτι να μπαίνουν μαζί. Οπως μας είπε ο Σεφ "η μαγιά με το αλάτι είναι εχθροί".

Ετσι λοιπόν αφήστε και προσθέστε το αλάτι στο τέλος αφού έχετε ήδη ανακατέψει όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Τα δημητριακά που έχουμε χρησιμοποιήσει για τη σημερινή συνταγή είναι αυτά που τα τρώμε με γάλα για πρωινό. Εγω έβαλα αυτά που είναι ολικής αλέσεως και έχουν αποξηραμένα φρούτα μέσα.

Το αποτέλεσμα .. γευστικότατο και τελικά είναι πανεύκολο να φτιάχνεις ψωμί.

Σίγουρα βέβαια βοηθησε και το σεμινάριο που παρακολούθησα .. όλα καλά όταν διαβαζεις πως πρέπει να φτιάξεις ψωμί, αλλά είναι άλλο πράγμα να το βλέπεις να φτιάχνεται μπροστά σου και να μπορείς να πιάσεις και να νιώσεις το ζυμάρι στην προκειμένη.

Δοκιμάστε τη συταγή για το ψωμί με αλεύρι ολικής που σας δίνω σήμερα και είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε !!



Υλικά :
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής
  • 1 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης 
  • 1 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ηλιόσπορους καθαρισμένους

Πως φτιάχνουμε το ψωμί μας :
  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε τα δημητριακά και το γάλα. Ανακατεύουμε και μαλακώνουμε τα δημητριακά για περίπου 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε στο μπωλ τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το αλάτι και τους ηλιόσπορους. 
  3. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε/ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μίγμα πολύ μαλακό αλλά που να ξεκολλά απο τα χέρια μας.
  5. Πλάθουμε το ζυμάρι μας σε ατομικά ψωμάκια ή σε καρβελάκι.
  6. Πασπαλίζουμε με τους ηλιόσπορους.
  7. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 β.
  9. Ψήνουμε τα ψωμιά μας για 30 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

 
 
I have only bought once or twice wholemeal bread from the bakery. 

I don't like what they sell. It's usually too stiff or is so muddy that cannot be eaten.

I've already told you that I cannot find a "proper" and "good" bread in the bakeries around my house and so I bake my own bread. 

So, since I participated in the homemade bread seminar at Food Issues and tasted the wholemeal bread there which I adored, I decided to try and make it at home.

The result .. amazing ! As in class.

Both delicious and fluffy although it was made out of wholemeal flour and it was kept as fresh at least for two days.

At the seminar I learned that the key element is the dough.

We must create a very very soft dough, that just do not stick to the hands. In order to get the proper consistency, increase/decrease the amount of flour and water depending on how the dough seems to be.

After combining all materials, begin the kneading but be careful not to overdo it and break the gluten.

In order to check if the dough is ready, take a piece of the dough (walnut size),and gently stretch it with your hands in all directions. If you create a film without tearing is ready. If torn continue kneading.

The resting time after the kneading is necessary to relax the gluten.

Yet another secret about bread is that yeast and salt should not put together. As Chef  said "yeast and salt are enemies."

So, add the salt at the end, after you've combined all other ingredients.

The cereals I have used for the recipe are the ones we eat with milk for breakfast. I put the ones that are whole grain and have dried fruit inside.

The result .. delicious and eventually it's easy to make.

Sure enough that seminar that I attended helped me a lot, because everything is ok when you read a recipe, but it's another thing to see the preparation with your own eyes and have the opportunity to "touch" and "feel" the dough .

Try this bread recipe with the wholemeal flour and I am sure you will enjoy it!
 


Ingredients :
  • 500 gr. wholemeal flour 
  • 1 cup. wholegrain cereals 
  • 1 1/2 sachet of dry yeast 
  • 1/2 tsp sugar 
  • 1 tsp salt  
  • 1/4 cup lukewarm milk 
  • 1 Tbsp butter  
  • 1 cup lukewarm water   
  • 2 Tbsp sunflower seeds (de-hulled)

Preparation :

  1. In a bowl combine cereal and milk. Stir and soften the grains for about 3-4 minutes. 
  2. Add in the bowl the remaining ingredients except salt and sunflower seeds. 
  3. Stir to homogenize. 
  4. Add the salt and mix/knead until you have a very soft dough but that does not stick to your hands
  5. Shape the dough into individual rolls or make a loaf. 
  6. Sprinkle with sunflower seeds.
  7. Place them on baking tray lined with parchment paper, cover with a clean towel and allow to rest for about one hour. 
  8. Preheat oven to 180C. 
  9. Bake the bread for 30 minutes. 
  10. Take out from the oven and allow to cool before serving.