Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Μαγειρική του Αγίου Ορους / The cuisine of the Holy Mountain Athos





Αν νομίζετε ότι στο Αγιο Ορος τρώνε νερόβραστα, άνοστα χωρίς ουσία φαγητά, απατάστε !

Ακριβώς επειδή η διατροφή τους δεν είναι σαν τη δική μας, προσπαθούν και την εμπλουτίζουν ώστε να την κάνουν ενδιαφέρουσα.

Είχα την τιμή να με προσκαλέσουν απο το Mount Athos Area Organization, στον εκπαιδευτικό ομιλο Le Monde, να παρακολουθήσω μια παρουσίαση για την περιοχή γύρω απο το Αγιος Ορος αλλά και για την αγιορείτικη μαγειρική.

Η κα Μ.Παππά μας ενημέρωσε για την περιοχή ως τουριστικό προορισμό και έχω να πω ότι ενθουσιάστηκα απο τα τοπία που είδα στις φωτογραφίες.



Η Σεφ Ν.Νικολάου μας παρουσίασε το θεσμό του "Mount Athos Area Gourmet" και σαν επικεφαλής της διοργάνωσης μας εξήγησε το πρόγραμμα του γαστρονομικού φεστιβάλ και τι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε κατα τη διάρκειά του.



Η κα Λ.Δημητρίου μας παρουσίασε κρασιά του οίκου Τσάνταλη απο αμπέλια που καλιεργούνται στο Αγιο Ορος.



Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της μοναστηριακής κουζίνας και του βιβλιου "Μαγειρική του Αγίου Ορους" απο το Μοναχό Επιφάνιο το Μυλοποταμινό.



Δε το σεμινάριο αγιορείτικης μαγειρικής που ακολούθησε νομίζω ότι μας έδωσε μια ιδέα για το τι συνταγές μπορεί κανείς να βρει σε αυτό το βιβλίο.



Ο Μοναχός Επιφάνιος μαγείρεψε το χταπόδι σούπα που υπάρχει στο βιβλίο και σίγουρα δεν  μπορούσα να φανταστώ ότι ένα χταπόδι σούπα θα μπορούσε να είναι τόσο γευστικό. Κιόμως.

Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να έχουμε όλοι μας που ασχολούμαστε με την κουζίνα.





If you think that monks at Mount Athos eat meals with no taste, you're wrong !

Just because their diet is not like ours, they try and enrich it to make it interesting.

I had the honor to be invited by Mount Athos Area Organization, to the Educational Group Le Monde, to attend a presentation on the area around Mount Athos and the Athonite cooking.

Ms. M.Pappa told us about the area as a tourist destination and I have to say I was thrilled by the landscapes I saw in the pictures.

Chef D.Nikolaou briefed us on the "Mount Athos Area Gourmet" event and as head of the event she explained the program of the gastronomic festival and what we can enjoy during the month of the event.

Ms. L.Dimitriou showed us Tsantali wines from the vineyards on Mount Athos.


However, particular interest was the presentation of the monastic kitchen and the book "The cuisine of the Holy Mountain Athos" from Monk Epiphanios the Mylopotaminos.


The gastronomic seminar that followed the presentations, gave us an idea of ​​what recipes you can find in this book. 

Monk Epiphanius cooked octopus soup that is included in the book and certainly I could not imagine that an octopus soup could be so tasty. Indeed.



In my opinion this book is a must have for everyone that loves cooking.