Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Χυλός για αλμυρές κρέπες / Batter for savory crepes




Ο βροχερός καιρός μου τα χάλασε σήμερα.

Είχα προγραμματίσει να "ανεβάσω" μια υπέροχη συνταγή για γλυκό.

Την ξεκίνησα πρωί πρωί αλλά μέχρι να ετοιμαστεί, ο ουρανός άρχισε να σκοτεινιάζει και την ώρα που ήταν έτοιμη για φωτογράφιση .. κλαψ κλαψ ... άρχισε να ρίχνει καρεκλοπόδαρα. Οπως ξέρετε τα πιάτα μου ποζάρουν στη βεράντα, οπότε με τέτοια βροχή αυτό ήταν αδύνατο. Το γλυκό βέβαια είναι έτοιμο και αφήνω τις ελπίδες μου στο αυριανό πρωινό, αν έχει περισσέψει κανένα κομμάτι.

Ολο λέω ότι πρέπει να φτιάξω στούντιο μεσα στο σπίτι και όλο στη σκέψη μένω.

Ετσι λοιπόν, με τα παραπάνω δεδομένα, σήμερα θα πάμε σε συνταγή που είχα ήδη φωτογραφίσει.

Χυλό για αλμυρές κρέπες θα μοιραστώ μαζί σας.

Είναι μια συνταγή που μου την έδωσε πριν πολλά χρόνια ένας φίλος που είχε (και έχει) κρεπερί.

Η δοσολογία που μου έδωσε ήταν για πολύ μεγάλη ποσότητα, αυτή που ετοιμάζουν στο μαγαζί του, αλλά εγώ την μείωσα ώστε να γίνουν 15-20 κρέπες περίπου 18 εκ. Το πόσες κρέπες τελικά θα γίνουν εξαρτάται και απο το μέγεθος τηγανιού που θα χρησιμοποιήσετε. Μεγαλύτερο τηγάνι, μεγαλύτερες κρέπες, λιγότερα κομμάτια και το αντίθετο.

Ο χυλός αυτός μπορεί να ετοιμαστεί και να μείνει στο ψυγείο μέχρι να τον χρειαστείτε (κρατάει μέχρι δύο ημέρες).

Μπορείτε όμως να ετοιμάσετε τις κρέπες, να τις ψήσετε και αφού κρυώσουν, να τις καταψύξετε, βάζοντας ένα κομμάτι λαδόκολα ανάμεσά τους και απλώς να τις ξεπαγώσετε την ημέρα που θέλετε να τις γεμίσετε.

Οταν υπάρχει χρόνος, κάνω διπλή ποσότητα, τις μισές τις γεμίζω αμέσως και τις υπόλοιπες τις καταψύχω.

Αφού τις γεμίσω, τις βάζω σε βαθύ ταψάκι, πασπαλίζω με λίγο παρμεζάνα, ρίχνω μία κρέμα γάλακτος και ψήνω στο φούρνο για περίπου μισή ωρίτσα. Σερβίρω.

Την συνταγή αυτή την χρησιμοποιώ πάντα όταν κάνω αλμυρές κρέπες, μέχρι να δοκιμάσω κάποια καλύτερη .. χιχιχιχι ..


Υλικά :
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 κ.γ. λάδι
  • 1 πρέζα αλάτι

Πως φτιάχνουμε τον χυλό :
  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά, το λάδι και το αλάτι.
  4. Ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχουμε σβώλους στο χυλό.
  5. Ζεσταίνουμε ένα ελαφρά βουτυρωμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
  6. Παίρνουμε μία κουταλιά απο το χυλό και τη ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού. Ανακινούμε κυκλικά το τηγάνι ώστε να απλώσει ο χυλός.
  7. Ψήνουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καφετίσει η βάση και η κρέπα μας να ξεκολάει απο τα τοιχώματα.  Με μία σπάτουλα αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 1 λεπτό και την άλλη πλευρά.
  8. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός μας.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι κρέπες και γεμίζουμε όπως επιθυμούμε.





The rainy weather of today is not good for me.

I had planned to post a wonderful dessert recipe.

I started baking early in the morning, but during the process, the sky began to darken and by the time I was ready to shoot a heavy rain was a fact . As you know my dishes posing on my balcony , so with such a rain that was impossible. The dessert of course is ready and I hope tomorrow morning will be ideal for photo shoot, if there is still some dessert left.

I always say that I need to create a studio in the house but I've done nothing so far.

So , with this situation, today I will give you a recipe that I had already photographed .

I'll share with you a batter for savory crepes .

It's a recipe that it was given to me many years ago, by a friend who had (and still has ) a creperie .

The portion given to me was huge, since it was meant for the creperie. So I reduced it to make 15 to 20 crepes of about 18 cm. The quantity also depends on the size of pan you will use . The larger pan , larger pancakes, fewer pieces and vice versa.

The batter may be prepared ahead and stay in the fridge until you need it ( holding up to two days).

However, you can prepare the batter, bake the crepes and once cooled freeze them by putting a piece of grease-proof paper between them and simply to unfreeze the day you want to fill them.

When I have the time, I double the portion, I cook half of them and put the rest in the freezer.

Once you have filled them with whatever you like, put them in row in a baking pan, sprinkle with a bit of parmesan, add same heavy cream and bake in the oven for about half an hour . Serve.

This batter recipe is the one that I always use when I make savory crepes, until I find/try a better one ... lol

 

Ingredients :
  • 500 ml milk
  • 330 gr all purpose flour
  • 2 eggs
  • 1 1/2 tsp olive oil
  • 1 pinch salt


Preparation :
  1. Put sifted flour in a bowl.
  2. Add milk by spoonfuls and stir.
  3. Add eggs, oil and salt and mix to combine.
  4. Mix till there are no lumps in the batter.
  5. Heat a lightly greased nonstick pan on medium-high .
  6. Pour a spoonful from the batter into the center of the pan and tilt in round motion in order to spread the batter evenly.
  7. Cook the crepe for 1 minute, till the bottom is lightly browned and  is detached from the sides of the pan. 
  8. Use a spatula to turn crepe upside down and cook for another minute.
  9. Continue the same way until batter ends.
  10. Let them cool a bit and fill them as you desire.