Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ρυζόμπαλες γεμιστές με κιμά / Fried riceballs stuffed with minced meat





Καλημέρα σας.

Σίγουρα μου αρέσουν τα φαγητά που γίνονται γρήγορα αλλά τις περισσότερες φορές είμαι διατεθειμένη να "κουραστώ" λίγο παραπάνω όταν ξέρω οτι το αποτέλεσμα θα με αποζημιώσει.

Οταν έχω και το χρόνο για πιο πολύπλοκες μαγειρικές δημιουργίες, το απολαμβάνω.

Ετσι λοιπόν πριν λίγες μέρες ενώ έχω αποφασίσει να φτιάξω ένα σπανακόρυζο, ήθελα να μαγειρέψω και "κάτι" ακόμα, για να έχω την ποικιλία που μας αρέσει στο τραπέζι.

Και μου έρχεται φαεινή ιδέα.

Ενα απο τα σεμινάρια που παρακολούθησα στα "Μαθήματα Μαγειρικής" ήταν για τη Μεσογειακή Κουζίνα. Ανάμεσα στα πιάτα που φτιάξαμε, υπο την καθοδήγηση του Σεφ Γ.Γαλλή, ήταν και οι γεμιστές ρυζόμπαλες. Arancini Siciliani στα Ιταλικά.

Σύμφωνα με το wikipedia,τα Arancini είναι γεμιστές ρυζόμπαλες παναρισμένες με γαλέτα που συνήθως γεμίζονται με κιμά, σάλτσα, μοτσαρέλα και/ή αρακά. Βέβαια υπάρχουν παραλλαγές ανάλογα με την πόλη της Ιταλίας που το φτιάχνουν.

Ειχε έρθει λοιπόν η ώρα να φτιάξω αυτό το Ιταλικό πιάτο και εγώ στο σπίτι μου. Πήρα λοιπόν τη συνταγή που μας δώσαν στο σεμινάριο και ανασκουμπώθηκα.

Η συνταγή είναι απλή χρειάζεται όμως λίγο χρόνο λόγω των δύο παρασκευών και του τηγανίσματος.

Το αποτέλεσμα είναι όμως γευστικότατο και σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο.

Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας είναι για arancini με κιμά. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με μανιτάρια, με μελιτζάνες ή ακόμα και με φυστίκι όπως είναι μια ιταλική εκδοχή.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι :

Το ρύζι να είναι το είδος που χρησιμοποιούμε για το ρυζότο ή κάποιο που να λασπώνει. Πρέπει να πιεί όλο το νερό του και να κολλάει αρκετά ώστε να μπορέσουμε να πλάσουμε τα μπαλάκια χωρίς να διαλύονται.

Ο κιμάς πρέπει να μείνει χωρίς υγρά ώστε όταν τον βάλουμε μέσα στα μπαλάκια να μην "τρέχει" η σάλτσα.

Το χρώμα που θα πάρουν οι ρυζόμπαλες στο τηγάνι πρέπει να είναι χρυσαφί/πορτοκαλί γιαυτό προσοχή να μην τις παρατηγανίσουμε.

Καλή σας όρεξη


Υλικά :
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 70 ml κρασί λευκό 
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 1 μπαχάρι
  • 1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο 
  • 50 γρ παρμεζάνα 
  • 400 γρ ρύζι vialone nano ή carnaroli ή arborio
  • 800 ml νερό
  • 1 αυγό & φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
  • λάδι για τηγάνισμα


Πως φτιάχνουμε τις ρυζόμπαλες :
  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλατίζουμε, ρίχνουμε το μπαχάρι και βράζουμε το ρύζι μέχρι να πιεί όλο το νερό του.
  2. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά. 
  3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε. Σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  4. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να σωταριστεί και να αλλάξει χρώμα.
  5. Σβήνουμε με το κρασί.
  6. Οταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το πελτέ και ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και ζεστό νερό να σκεπάζει τον κιμά.
  8. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς και πιει τα υγρά του.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε την παρμεζάνα και 2-3 κ.σ. φρυγανιά. Ανακατεύουμε.
  10. Για να φτιάξουμε τις ρυζόμπαλες, βρέχουμε το χέρι μας με νερό και παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το ρύζι. 
  11. Πλάθουμε μπαλάκι και το πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας, ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος ρυζιού. 
  12. Στο κέντρο του δίσκου βάζουμε λίγο από τον κιμά και κλείνουμε το χέρι μας ώστε να καλυφθεί ο κιμάς απο το ρύζι. 
  13. Πλάθουμε προσεκτικά σε σχήμα μπάλας ή σαν σουτζουκάκι και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  14. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι για τηγάνισμα να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  15. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αυγό (χτυπημένο) και σε ένα άλλο τριμμένη φρυγανιά.
  16. Πανάρουμε τις ρυζόμπαλες περνώντας πρώτα απο το αυγό και μετά απο τη φρυγανιά.
  17. Τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν το χρυσαφί/πορτοκαλί χρώμα που θέλουμε.
  18. Τις βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. 
  19. Σερβίρουμε με απλή σάλτσα ντομάτας 



Good morning. 

Certainly I like recipes that are quick to make, though most of the times I'm stepping outside my "comfort zone" when I know that the results will reimburse me . 

When I have the luxury of time for more complicated culinary creations , I enjoy it. 

A few days ago I decided to make "spanakorizo" for dinner. But I wanted to cook "something" additional for our menu so that we could have the variety that we like on the table. 

One of the workshops I have attended at "Cooking Lessons " was on Mediterranean cuisine. Among the dishes we made, with the guidance of Chef G.Gallis, was stuffed rice balls. Arancini Siciliani in Italian.

According to wikipedia, Arancini are rice balls coated with breadcrumbs usually stuffed with mince meat and red sauce, mozzarella and/or peas . Of course there are variations throughout the Italian cities.

So, it was about time to create Arancini on my own. I got the recipe from the workshop and I got started.

The recipe is simple but needs its time because of  two separate preparations and frying. 

The result however is delicious and definitely worth trying this recipe .

The recipe I am sharing with you is for arancini with minced meat. If you want you can replace the minced meat with mushrooms, eggplant or even pistachios as an Italian version. 

Special attention to the following :

The type of rice you should use is the one used for risotto or a type that gets muddy . The rice should absorb all the water and become sticky enough in order to be e able shaping the balls without falling apart.

Minced meat should be without liquids so that when you place it within the rice, is not runny.

The fried rice balls should be of a golden/orange colour. Pay attention and do not over-fry them.


Bon appetit


Ingredients :

  • 3 Tbsp olive oil
  • 250 gr minced meat (beef) 
  • 2 onions finely chopped
  • 1 clove of garlic finely chopped
  • 1 Tbsp tomato paste
  • 70 ml white wine
  • salt, black pepper
  • 1 spice
  • 1/2 bunch parsley finely chopped 
  • 50 gr parmesan grated
  • 400 gr rice vialone nano or carnaroli or arborio
  • 800 ml water
  • 1 egg and breadcrumbs for the coating 
  • oil for frying


Preparation :
  1. In a pot put the water, a pinch of salt and the spice. Boil rice till all water is absorbed.
  2. Meanwhile, prepare the minced meat sauce.
  3. in a big saucepan heat olive oil. In high heat saute onion and garlic.
  4. Add the minced meat and stir. Saute till meat changes colour.
  5. Add wine.
  6. When evaporated, add tomato paste and stir.
  7. Add salt, pepper, parsley and hot water enough to cover the minced meat.
  8. Stir and simmer till meat is cooked and left with no liquids.
  9. Let it cool a bit and add parmesan and 2-3 Tbsp breadcrumbs. Stir. .
  10. Wet your hands, take a portion from the rice and form balls at the size of small tangerine.
  11. Flatten with your palms so that you have a disc of rice. 
  12. At the centre of it put a bit of the minced meat and wrap it with the rice disc. 
  13. Form carefully again as a ball and continue till you have no more ingredients.
  14. In a deep frying pan heat oil at medium/high temperature.
  15. In a small ball beat the egg and in another place breadcrumbs.
  16. Coat rice balls first with egg and then with breadcrumbs.
  17. Fry rice balls till they have a golden/orange colour.
  18. Take them out of the pan with a spatula and place them in a plate covered with paper towel. 
  19. Serve with a simple tomato sauce.