Κάποια γλυκά ενώ είναι εύκολα, έχουν μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις ώστε να πετύχουν.
Ενα απο αυτά είναι τα μαρεγκάκια. Η μπεζέδες όπως αλλιώς λέγονται.
Ενώ σαν διαδικασία είναι πανεύκολοι για να γίνουν ... μπορεί να σου κιτρινίσουν και να χάσουν το υπέροχο λευκό χρώμα, μπορεί να μην ψηθούν σωστά και να μην είναι τραγανοί απ'έξω ή ακόμα μπορεί να μυρίζουν αυγουλίλα.
Βέβαια παταγώδη αποτυχία δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα ... μικρά σκασιματάκια ήταν το συνηθισμένο μου.
Αυτή τη φορά όμως τα έφτιαξα για τη βάφτιση της δεύτερης κόρης της κουμπάρας μου που μου το ζήτησε, οπότε καταλαβαίνετε ότι ένα αγχος να βγούν ωραία το είχα.
Τα μαρεγκάκια τα έχουμε συνηθίσει να πωλούνται είτε άσπρα είτε σε διάφορα χρώματα.
Εγώ έχοντας δει τα Χριστουγεννιάτικα μαρεγκάκια της Gert, πρότεινα για την βάφτιση να τα κάνουμε δίχρωμα, ροζ/ασπρα για την μικρή μπέμπα. Και έτσι τα έφτιαξα.
Βγήκαν κουκλιά ζωγραφιστά ... τόσο χαρούμενα σε εμφάνιση και φυσικά γευστικότατα.
Οι φωτογραφίες στη σημερινή ανάρτηση είναι απο τη δοκιμή που έκανα με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μόλις έχω και τις φωτογραφίες απο τη βάφτιση θα τις συμπληρώσω.
Οπως είπα, τα μαρεγκάκια γενικά είναι ευκολα να γίνουν ... λίγη προσοχή θέλουν στα παρακάτω :
*Το μπωλ και το χτυπητήρι του μίξερ να είναι τελείως στεγνά γιατι αν υπάρχει έστω ίχνος υγρασίας η μαρέγκα δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει.
*Η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθεί καλά ώστε να μην κρυσταλλιάσει στο ψήσιμο. Για να δείτε αν η ζάχαρη έχει απορροφηθεί, πάρτε με το δαχτυλό σας λίγη μαρέγκα και τρίψτε την ανάμεσα στο δείκτη και στον αντίχειρα. Αν δεν αισθάνεστε τη ζάχαρη είναι εντάξει, σε αντίθετη περίπτωση συνεχίστε για λίγο το χτύπημα.
*Τα μαρερκάκια πρέπει να ψηθούν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα ώστε να μην κιτρινίσουν.
*Μην ανοίξετε το φούρνο πριν περάσει η μία ώρα.
*Τα μαρεγκάκια είναι έτοιμα όταν ξεκολάνε εύκολα απο το αντικολλητικό χαρτί.
Αν προσέξετε τα παραπάνω, θα φτιάξετε υπέροχα μαρεγκάκια.
Μία σημείωση ... όταν βάλετε το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί σας, βάλτε μια κουκίδα μαρέγκα ανάμεσα στο ταψί και στο χαρτί (στις τέσσερις γωνίες). Αυτό θα βοηθήσει ώστε ο αέρας στο φούρνο όσο θα ψήνονται τα μαρεγκάκια να μην τα σηκώσει, είναι και τόσο ελαφρά τα άτιμα.
Αφου κρυώσουν τελειώς, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο για 6-7 ημέρες.
Καλή σας επιτυχία
Υλικά :
- 3 ασπράδια (90 γρ.)
- 150 γρ ζάχαρη
- 1/4 κ,γ, κρεμόριο
- 1/4 κ.γ. εσάνς βανίλιας
- χρώμα ζαχαροπλαστικής
Πως φτιάχνουμε τα μαρεγκάκια :
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 95 β.
- Βάζουμε τη ζάχαρη στο μούλτι για 30 δεύτερα ώστε να μας γίνει πάρα πολύ ψιλή (όχι άχνη).
- Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα.
- Οταν φτάσουν τα ασπράδια σε σημείο να έχουν γίνει αφρός, προσθέτουμε το κρεμόριο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά και αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ ελάχιστα.
- Χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα μας να φουσκώσει, να γυαλίσει και να σχηματίσει κορυφές που στέκονται χωρίς να πέφτουν.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και μόλις απορροφηθεί η μαρέγκα μας είναι έτοιμη.
- Τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε, αντικολλητικό χαρτί.
- Ετοιμάζουμε το κορνέ μας βαζοντάς του στην άκρη τη μύτη αστεράκι.
- Με ένα πινελάκι παίρνουμε ελάχιστο χρώμα και τραβάμε τρεις κάθετες γραμές στη μέσα μεριά του κορνέ.
- Γεμίζουμε το κορνέ με την μαρέγκα.
- Βγάζουμε με το κορνέ ροζέτες στο μέγεθος που θέλουμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα.
- Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν εντελώς μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα του.
Some desserts are so easy to make but they have small details that need attention.
Meringue cookies belong to this category.
While the process is so easy ... these cookies can turn yellow instead of the lovely white color, might not be properly cooked and so end up not crispy as they should, or even after baking to keep the egg smell.
I've made these cookies several times and didn't face a disaster, apart from some cracks.
But this time I had to be extra careful. I made them for the christening of Hara's daughter to asked me to. So, you understand that I was anxious for the result and had to do my best so the outcome would be satisfying.
Here in Greece, meringue cookies usually are sold in white colour but occasionaly you can find pink ones, green or blue.
Long time ago, while surfing in the internet, I saw the Festive Meringue Cookies of Gert. I loved the idea of the three-colored meringues and I proposed to make ours pink and white . And so I made .
They turned out gorgeous .. so cheerful and of course delicious .
The photos in today's post is the test I did with red food coloring . Once I have the photos from the christening I will share them with you.
As I said, the small meringue cookies are generally easy to make ... just pay a little attention to :
* The bowl and whisk that you'll use should be completely dry, because any trace of moisture will note let meringue rise.
* The sugar should be beaten very well to prevent its hardening in baking . To check if sugar has been disolved, rub a tiny amount of meringue between the forefinger and thumb . If you feel no sugar you're ok, otherwise continue beating for 1-2 more minutes.
* The meringues should be baked at very low temperature and for a long time so as not to turn yellow.
* Do not open the oven during the first 60 minutes.
* The meringues are ready when are easily released from the parchment paper.
If you pay attention on the above, you will make wonderful meringue cookies.
Note ... when you put the parchment paper in the baking tray , just put a dot of meringue between the pan and the paper ( the four corners) . This will help meringues stay in place while baking as they are so light and the fan of the oven might remove them.
Once completely cool, you can keep them in an airtight container for 6-7 days.
Good luck
Ingredients :
- 3 egg whites (90 gr)
- 150 γgr caster sugar
- 1/4 tsp cream of tartar
- 1/4 tsp vanila extract
- food colouring
Preaparation :
- Preheat oven at 95C.
- If you use crystallized sugar, blend for 30 seconds to get a finer result.
- In a stand mixer's bowl beat egg whites at medium speed.
- When foaming, add cream of tartar and continue beating for 1 more minute.
- Add sugar in spoonfuls and increase speed at medium-high.
- Beat till meringue increases in volume, gets shinny and form stiff peaks that stay at place.
- Add the vanila and when absorbed, meringue is ready.
- Line a baking tray with parchment paper.
- Prepare the pastry bag with a star pipe.
- With a thin paint bruch get a bit of the food colour and psint three stripes inside the pastry bag.
- Fill the pastry bag with meringue.
- Pipe star meringues on the parchment paper. Size as desired.
- Bake for 1 1/2 hour.
- Turn oven off and let meringue cookies to cool completely in the oven, with the door halfway open.