Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Σφολιατάκια με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια






Καλημέρα σας.

Τελειώνει και αυτή η εβδομάδα ...!

Σήμερα σας έχω σνακ νοστιμότατο, που μπορείτε να το προσφέρετε σε πολλές περιπτώσεις.

Την συνταγή την βρήκα στο "brown eyed baker" .





Τι χρειαζόμαστε :

•    1 κ.σ. ελαιόλαδο
•    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (σε φέτες)
•    1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
•    500 γρ. μανιτάρια (σε φέτες)
•    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
•    ½ κ.γ. θυμάρι ξερό
•    Αλάτι και πιπέρι
•    ¼ φλ. κρασί λευκό
•    2 φύλλα σφολιάτας
•    1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
•    1 αυγό (για αλειμμα)

Πως φτιάχνουμε τα σφολιατάκια :

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βαζουμε στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο, λαδόκολα.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και σωτάρουμε για περίπου 1 λεπτό.
  6. Αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας καλά ώστε να ξεκολήσουμε ότι υπάρχει στον πάτο του τηγανιού. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  8. Αποσύρουμε απο τη φωτιά.
  9. Κόβουμε δίσκους περίπου 8 εκατοστών απο τα φύλλα σφολιάτας. Τοποθετούμε τους δίσκους στη λαδόκολα με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Με ενα αρκετά κοφτερό μαχαίρι χαράξτε ενα κύκλο γύρω γύρω στην περίμετρο, 1.5 εκ απο την άκρη.
  10. Βάλτε στη μέση των δίσκων ενα κουταλάκι απο το μίγμα μανιταριών/κρεμμύδιών, προσπαθώντας να μη ακουμπήσετε τη χαρακιά που έχετε κάνει.
  11. Ρίξτε απο πάνω την γραβιέρα.
  12. Αλείψτε τις άκρες των δίσκων με το αυγό.
  13. Ψήστε μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα, περίπου 15-20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
  14. Μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή όρεξη και καλό σας Σαββατοκύριακο