Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Σφολιατάκια με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια






Καλημέρα σας.

Τελειώνει και αυτή η εβδομάδα ...!

Σήμερα σας έχω σνακ νοστιμότατο, που μπορείτε να το προσφέρετε σε πολλές περιπτώσεις.

Την συνταγή την βρήκα στο "brown eyed baker" .





Τι χρειαζόμαστε :

•    1 κ.σ. ελαιόλαδο
•    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (σε φέτες)
•    1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
•    500 γρ. μανιτάρια (σε φέτες)
•    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
•    ½ κ.γ. θυμάρι ξερό
•    Αλάτι και πιπέρι
•    ¼ φλ. κρασί λευκό
•    2 φύλλα σφολιάτας
•    1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
•    1 αυγό (για αλειμμα)

Πως φτιάχνουμε τα σφολιατάκια :

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βαζουμε στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο, λαδόκολα.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και σωτάρουμε για περίπου 1 λεπτό.
  6. Αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας καλά ώστε να ξεκολήσουμε ότι υπάρχει στον πάτο του τηγανιού. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  8. Αποσύρουμε απο τη φωτιά.
  9. Κόβουμε δίσκους περίπου 8 εκατοστών απο τα φύλλα σφολιάτας. Τοποθετούμε τους δίσκους στη λαδόκολα με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Με ενα αρκετά κοφτερό μαχαίρι χαράξτε ενα κύκλο γύρω γύρω στην περίμετρο, 1.5 εκ απο την άκρη.
  10. Βάλτε στη μέση των δίσκων ενα κουταλάκι απο το μίγμα μανιταριών/κρεμμύδιών, προσπαθώντας να μη ακουμπήσετε τη χαρακιά που έχετε κάνει.
  11. Ρίξτε απο πάνω την γραβιέρα.
  12. Αλείψτε τις άκρες των δίσκων με το αυγό.
  13. Ψήστε μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα, περίπου 15-20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
  14. Μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή όρεξη και καλό σας Σαββατοκύριακο




12 σχόλια:

  1. Καλημέρα Conna!
    Πολύ ωραία και ευπαρουσίαστη η συνταγή σου.
    Την κρατάω σίγουρα.
    Πέρνα από το blog μου να παραλάβεις 2 βραβεία που έχω για σένα!!
    Φιλιά πολλά και πάλι καλημέρα!!!!!!

    Χρυσαυγή από "Λαχταριστές Συνταγές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή όταν τα δοκιμάσεις πές μου.

      Ευχαριστώ πολύ για τα βραβεία ...

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Μμμ!!! Μου άνοιξες την όρεξη!Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοίβη μου .. κόπιασε !

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Εύκολο ορεκτικό και οπωσδήποτε πολύ γευστικό! Φιλιά Κωνσταντίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γευστικότατο .. τα κρεμμύδια μου άρεσαν παρα πολύ.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Αχ αχ αχ!!! Τι μου κάνεις Κωνσταντίνα μου τι μου κάνεις!!! Πεθαίνω για τέτοια σφολιατοειδή.. πρέπει να είναι υπέροχα! Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απλά τέλεια ...ελα να σε κεράσω !!

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Αυτά τα εύκολα μα τόσο νόστιμα σνακς, είναι σωστός πειρασμός!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα ... τρώγονται μετά μανίας !

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. μμμμμ...δε θα λεγα όχι σε καμιά...10αριά!!!!! τέλεια φαίνονται!! παίρνω μια ντουζίνα και σε φιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε ... έχει πολλά.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή