Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Κυδώνια με σάλτσα μουστάρδας







Γειά σας,

Θαλασσινό φαγάκι σήμερα.

Σαφέστατα αν έχετε φρέσκα κυδώνια, τα τρώτε ωμά με λεμονάκι.

Σας δίνω όμως και μια συνταγή για μαγειρευτά.

Είναι νόστιμα και τρώγονται μετά μανίας.





Τι χρειαζόμαστε :

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1/2 φλ λευκό κρασί
  • 1/4 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ντομάτα, αποφλοιωμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. νερό
  • ελάχιστο αλάτι

Πως φτιάχνουμε τα κυδώνια :

  1.  Πλένουμε τα κυδώνια (οδηγίες στο τέλος)
  2. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κυδώνια. 
  4. Τα ανακατεύουμε μερικές φορές και σβήνουμε με το κρασί. 
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το κρασί και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, κάνουμε ένα καλό τελευταίο ανακάτεμα και βάζουμε τα κυδώνια σε μια πιατέλα .Ρίχνουμε από πάνω το μαϊντανό και συνοδεύουμε με το ψημένο ψωμί.


    Πλύσιμο κυδωνιών

     Ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι τα κυδώνια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά και επαναλαμβάνουμε αν είναι αναγκαίο.

    Tips

    - Αν όταν τα πλένετε ανοίξουν κάποια κυδώνια, μην τα χρησιμοποιήσετε.
    - Αν κάποια κυδώνια με το πέρας του μαγειρέματος δεν ανοίξουν, πετάξτε τα.
    - Μην τα στριμώξετε στο τηγάνι γιατι θα δυσκολευτούν να ανοίξουν. Αν χρειάζεται, βγάλτε όσα ανοίξουν για να κάνετε χώρο στα υπόλοιπα. 
    - Αν δεν τα φτιάξετε για μεζεδάκι για ουζο, βράστε σπαγγέτι, βγάλτε τα κυδώνια απο το τηγάνι, ρίξτε στο τηγάνι τα σπαγγέτι να πάρουν γεύση απο τη σάλτσα.


    Καλή Ορεξη






    Συνταγή απο το Γαστρονόμο