Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Πίτσα






Γειά σας.

Την πίτσα την λατρεύουμε όλοι, ή κάνω λάθος ?

Σίγουρα κατα καιρούς παραγγέλνουμε και μας την φέρνουν σπίτι μας.

Θα ομολογήσω ότι είμασταν τακτικοί πελάτες της γειτονικής ή μη πιτσαρίας.

Μέχρι που ξεκίνησα να φτιάχνω πίτσα μόνη μου.

Η σπιτική πίτσα είναι σαφέστατα καλύτερη. Διαλέγεις τα φρέσκα σου υλικά και είσαι σίγουρος για το τι τρως. 

Κοιτώντας διάφορες συνταγές για ζύμη πίτσας και δοκιμάζοντας ακόμα περισσότερες, από περιοδικά ή από φίλους, κατέληξα στη ζύμη που ακολουθεί και μου την έχει δώσει η κουμπάρα μου η Αγγελική. 

Αν εξαιρέσουμε την ώρα που χρειάζεται για να φουσκώσει, είναι συνταγή απλή και γρήγορη.




Τι χρειαζόμαστε :

Για τη ζύμη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή 
  • 1 φλυτζάνι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό 
  • ½ κ.γ. αλάτι
Για τη σάλτσα
  • 70 γρ. πελτέ ντομάτας 
  • 4 κ.σ. κέτσαπ 
  • 50 ml νερό 
  • Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
 Υπόλοιπα υλικά
  • 20 φέτες μπέικον 
  • 15 φέτες τυρί για τόστ 
  • 15 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας 
  • 3 πιπεριές πράσινες 
  • 250 γρ. μανιτάρια 
  • 500 γρ. τυρί τριμμένο (γκουντα,εμενταλ,τσένταρ)

Πως φτιάχνουμε την πίτσα μας :
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  2. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το ταψί που θα ψήσουμε την πίτσα. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε τόσο ώστε να χωράει στο ταψί. 
  3. Σε ένα μπωλάκι φτιάχνουμε τη σάλτσα της πίτσας μας ανακατεύοντας το πελτέ, τη κέτσαπ, το νερό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ανάλογα με το γούστο μας. 
  4. Αλείφουμε τη ζύμη της πίτσας με τη σάλτσα. 
  5. Προσθέτουμε απο πάνω τα υπόλοιπα υλικά αρχίζοντας με το ζαμπόν γαλοπούλας και τελειώνοντας με τα τριμμένα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Tips

- Αν θέλετε την ζύμη της πίτσας σας πολύ ψωμένια και παχιά, βάλτε ολη τη ζύμη σε ένα ταψί, αν την θέλετε μετρίου πάχους, όπως εγω συνήθως, χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη και ψήστε δύο πίτσες.
- Τα ταψιά που χρησιμοποιώ είναι τα κλασσικά παραλληλόγραμμα που έχει ο φούρνος.


Καλή όρεξη