Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Τάρτα λαχανικών





Γεια σας

Οι τάρτες μου αρέσουν γιατι είναι ολοκληρωμένο φαγητό.

Μου αρέσουν αυτές που έχουν για βάση φύλλο σφολιάτας, αλλά προτιμώ αυτές με τη ζύμη μπριζέ.

Οσο για τη γέμιση ...υπάρχουν τόσες επιλογές ώστε κάθε φορά βγαίνει και διαφορετική.

Για σήμερα έχω μια με γέμιση λαχανικών και τυριών. Βασικά την έφτιαξα βάζοντας για γέμιση ότι βρήκα στο ψυγείο ... χιιχιχ

Βγήκε γευστικότατη και σαφώς χορταστικότατη.



Τι χρειαζόμαστε :

Για τη ζύμη
  • 350 γρ αλεύρι
  • 4 γρ. αλάτι
  • 14 γρ. ζάχαρη
  • 226 γρ. βούτυρο (απο το ψυγείο)
  • 60 ml κρύο νερό
Για τη γέμιση
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές φλωρίνης ψημένες σε μπαστουνάκια
  • 1 πράσσο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
  • 1/2 πράσινη πιπεριά
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 250 γρ μανιτάρια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 400 γρ ανάμικτα τυριά τριμμένα
  • Αλατοπίπερο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος


Πως φτιάχνουμε την τάρτα μας :

Ζύμη/Βάση τάρτας
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομένο σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ενα ψιχουλιαστό μίγμα (περίπου 15 δεύτερα).
  3. Προσθέτουμε σε συνεχή ροή το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη (περίπου 30 δεύτερα).
  4.  Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να γίνει ζύμη.
  5. Παίρνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε στα δύο. Φορμάρουμε σε μπάλα.
  6. Πιέζουμε κάθε μπάλα σε μορφή δίσκου και τυλίγουμε με μεβράνη.
  7. Βάζουμε τους δίσκους μας στο ψυγείο για μισή ώρα.
  8. Βγάζουμε τον ένα δίσκο απο το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε φύλλο σε διάμετρο τέτοια που να καλύπτει και τα πλαϊνά της ταρτιέρας μας.
  9. Τοποθετούμε το φύλλο μας στην ταρτιέρα και πιέζουμε ελαφρά να καλύψουμε όλα τα σημεία. Κόβουμε ότι περισσεύει.
  10. Τρυπάμε με πηρούνι σε διάφορα σημεία το φύλλο μας. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και προσθέτουμε βαρίδια μαγειρικής ή ξερά φασόλια.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτάκια ή μέχρι να στεγνώσει η ζύμη και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
  12. Βγάζουμε απο το φούρνο, αφαιρούμε τα βαρίδια και τη λαδόκολα και αφήνουμε να κρυώσει.


Γέμιση
  1. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσσο με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά .
  3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα και το μαϊντανό.
  4. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.

Τάρτα

  1.  Βάζουμε τη γέμιση στην κρυα πια βάση τάρτας.
  2. Σε μπωλάκι χτυπαμε ελαφρά τα αυγά. Προσθέτουμε την κρεμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά πάνω απο τη γέμιση, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί.
  5. Ψήνουμε την τάρτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180/190 β. για περίπου 30 λεπτά.

Καλή όρεξη








Συνταγή βάσης απο joy of baking