Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Κιουνεφέ (kunefe peiniri)






Γειά σας


Ας δούμε τι σας έχω σήμερα.

Γλυκό ... ναι γλυκό. Αγαπημένο. Κιουνεφέ !!

Και σας κερνάω για τα γεννέθλια της κορούλας μου .

Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια την έφερα στη ζωή.

Της εύχομαι λοιπον απο εδώ να είναι πάντα ευτυχισμένη και να έχει δίπλα της ανθρώπους που θα την αγαπάνε και θα την φροντίζουν.

Κοριτσάκι μου σε λατρεύω.  Χρόνια σου Πολλά.


 



Ας πάμε όμως στο γλυκό μας, πριν βουρκώσω....

Μια αγάπη για την πολίτικη κουζίνα την έχω.

Και τα αλμυρά της και τα γλυκά της τα λατρεύω.

Εχω δοκιμάσει αρκετά πιάτα στις επισκέψεις μου στην γείτονα χώρα και έχω να δοκιμάσω άλλα τόσα με την πρώτη ευκαιρία.

Ειμαι όμως τυχερή που έχω αρκετούς φίλους με καταγωγή απο τη Πόλη, που ζουν πια εδώ, και γεύομαι τα σπιτικά πολίτικα πιάτα.

Εχω βρεί όμως και εστιατόρια με πολίτικη κουζίνα που αξίζουν και θα σας μιλήσω για αυτά σε επόμενη ανάρτηση.

Το σημερινό γλυκό, στην Πόλη το βρίσκεις στα καφενεία σε μεγάλα μπακιρένια ταψιά που είναι επάνω σε αναμένη φωτιά και σερβίρονται ζεστά.

Το ιδιαίτερο είναι το τυρί ... ναι καλά ακούσατε τυρί. Οσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί. Εδώ συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό. Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια. Δείτε μια φωτογραφία που βρήκα στο Ιντερνετ. Περίεργο ε ???


Το συγκεκριμένο γλυκό ήθελα να το φτιάξω καιρό αλλά με το dil. Οι προσπάθειες να μου φέρουν απο την Πόλη, άκαρπες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά μου όταν κάποιος φίλος μου είπε οτι θα έβρισκα σε μαγαζί του Π.Φαλήρου. Τηλεφώνησα, επιβεβαίωσα την ύπαρξη, και πήγα και αγόρασα. Βεβαια εδώ δεν το έχουν σε κορδόνι, αλλά δεν με χαλάει ... χιιχιχιχ

Και έφτιαξα το γλυκάκι που το καταευχαριστηθήκαμε.

Είναι πανεύκολο και το κυριότερο μπορείτε να το βάλετε κατάψυξη (ψημένο ή όχι) και να το έχετε για τις ξαφνικές επισκέψεις.



Τι χρειαζόμαστε :

  • 1 πακέτο φύλλο καταϊφι
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 400 γρ τυρι dil
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ νερό
  • χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
  • 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα

Πως φτιάχνουμε το κιουνεφέ :

  1. Παίρνουμε ενα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες. 
  2. Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε. 
  5. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το "ξασμένο" καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
  6. Χωρίζουμε το καταϊφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
  7. Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό απο το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
  8. Βάζουμε το 1/4 απο το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
  9. Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.
  10. Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο
  11. Επαναλαμβάνουμε για τα υπολοιπα 3 ταψάκια/δόσεις
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
  13. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (απο την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)
  14. Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
  15. Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε

Tips

- Μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό και με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι
- Εγώ τα ταψάκια τα ψήνω δύο δύο στο φούρνο
- Μπορείτε να τα ψήσετε και χωρίς να τα σιροπιάσετε να τα βάλετε κατάψυξη. Οταν τα χρειαστείτε τα βγάζετε απο την κατάψυξη, ετοιμάζετε το σιρόπι σας και σιροπιάζετε έχοντας κρύο γλυκό ζεστό σιρόπι.
-Επίσης έχω βάλει στην κατάψυξη ταψάκι χωρίς να το ψήσω, το έβγαλα όταν χρειάστηκε και ακολούθησα τα υπόλοιπα βήματα κανονικά. Εγινε το ίδιο καλό.
-Αν σας προβληματίζει το να κάνετε 4 ταψάκια, μπορείτε να φτιάξετε τη δόση σε ένα  μεγαλούτσικο ταψί βάζοντας το μισο φύλλο κάτω, μετά το τυρί και το υπόλοιπο φύλλο απο επάνω. Επειδή μπορεί να μην φαγωθεί όλο (γιαυτο φτιαχνω ταψακια εγω), οταν θα θελήσετε να το σερβίρετε κάποια άλλη μέρα, να το ζεστάνετε λίγο ώστε να είναι σαν την πρωτη μέρα.
-Μια άλλη εναλλακτική για το ψήσιμο είναι αντί να ψήσετε τα ταψάκια στο φούρνο, να βάλετε τη δόση σε βουτυρωμένο τηγάνι και να ψήσετε στο μάτι της κουζίνας. Θελει ομως πολυ χαμηλή φωτιά και μεγάλη προσοχή γιατι το καταϊφι καίγεται εύκολα. Οταν τηγανιστεί η μία πλευρά, με σπάτουλα γυρίζουμε (σαν ομελέτα) για να ψήσουμε και την άλλη.



Καλή επιτυχία









Προσαρμογή απο συνταγή του Σ.Παρλιάρου