Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τυρόπιτα με καταϊφι






Η τυρόπιτα με το φύλλο που ανοίγουμε στο σπίτι είναι ανεκτίμητη.

Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει ο χρόνος να ανοίξουμε φύλλο ή όταν δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά ?

Η εύκολη λύση είναι να αγοράσουμε έτοιμο. Ομως άντε να συγκρίνεις την τυρόπιτα που έχει σπιτικό φύλλο με αυτή που έχει έτοιμη. Η δεύτερη θα είναι σαν φτωχός συγγενής. Ο σύζυγός μου δε, θεωρεί ότι τυρόπιτα ή γενικά πίτα με ετοιματζίδικο φύλλο δεν είναι πίτα. Δεν θα πω ότι έχει άδικο.

Οπότε ... αλλάζεις πορεία και κάνεις εναλλακτική τυρόπιτα.

Με φύλλο καταϊφιού.




Οι περισσότερες απο εμάς έχουμε φτιάξει κάποια στιγμή τυρόπιτα με καταϊφι. Μας έβγαλε απο τη "δύσκολη" στιγμή. Μας άρεσε κιόλας.

Να μην πούμε για τις παραλαγγές που επιδέχεται όπως όλες οι πίτες.

Οταν λοιπόν στερούμαι χρόνου ... το καταίφι είναι η λύση μου για την πίτα, αν και την περισσότερη την τρώω εγώ. Πάντως με βγάζει ασπροπρόσωπη όταν θέλω κάτι συνοδευτικό.

Ειναι πρωτότυπη και νόστιμη.

Τα υλικά και οι ποσότητες της συνταγής μας είναι ενδεικτικά. Είναι αυτά που χρησιμοποιώ εγώ συνήθως.

Νομίζω ότι λίγο ροκφορ και λίγη ψιλοκομμένη γαλοπούλα θα του ταίριαζε.  Επίσης θα μπορούσατε να φτιάξετε και μια ελαφριά μπεσαμέλ να συμπληρώσετε τη γέμιση. Προσοχή στην ποσότητα του αλατιού γιατί τα τυριά συνήθως είναι αρκετά αλμυρά.


Οτι και να κάνετε θα στεφθει με επιτυχία.




Τι χρειαζόμαστε :

  • 1 πακέτο φύλλο καταϊφι
  • 1 κούπα βούτυρο (λιωμένο)
  • 500 γρ. φέτα
  • 400 γρ. τυριά διάφορα (γκουντα,εμενταλ,πεκορίνο, κ.α.)
  • 4 αυγά
  • 2 κ.σ. γάλα 
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πως φτιάχνουμε την τυρόπιτά μας :


  1. Παίρνουμε το φύλλο και το ξένουμε ώστε να ανοίξουμε τις ίνες του και να αφρατέψει.
  2. Το χωρίζουμε σε δύο μέρη.
  3. Τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι το ένα μέρος του καταϊφιού και το απλώνουμε να πιάσει όλο το ταψί μας. Το στρώνουμε και το πατικώνουμε με το χέρι μας.
  4. Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο.
  5. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τη φέτα, τα τυριά (τη μπεσαμέλ και τη γαλοπούλα αν χρησιμοποιήσετε), τα 2 αυγά και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω απο το στρωμένο καταϊφι. Απλώνουμε να πάει σε όλο το ταψί.
  7. Απο πάνω βάζουμε το δεύτερο μέρος του καταϊφιού και το στρώνουμε και το πατικώνουμε με το χέρι μας.
  8. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  9. Σε ενα μπωλάκι χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα μας.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για περίπου 1 ώρα (ανάλογα το φούρνο)


Καλή όρεξη





Προσαρμογή απο συνταγή της εταιρίας ΚΑΝΑΚΙ