Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Σοκολατένιο κέικ με μπανάνα







Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν ... του Σταυρού σήμερα.

Να χαίρομαι κα την φιλενάδα μου τη Γιώτα που έχει τα γεννέθλιά της σήμερα. Να τα εκατοστήσει.

Αφού είναι γιορτή σήμερα, τι καλύτερο απο ένα κεκάκι.

Σοκολατένιο με πουρέ μπανάνας και κομματάκια σοκολάτας ... μμμμ !!!

Τι να κάνω που έχω ενα εθισμό στη σοκολάτα !

Και η προσθήκη της μπανάνας δίνει αυτόν τον ιδιαίτερο τόνο στο κέικ αυτό. Ηταν και μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσω κάτι μπανάνες που είχαν μείνει και κλαίγαν την μοίρα τους. Ηταν τόσο γινωμένες που δεν τους έδινε κανένας σημασία.

Να πω την αμαρτία μου όταν έβγαλα το κέικ απο το φούρνο και το είδα τόσο σκούρο αναρωτήθηκα πως θα είναι απο γεύση. Το έφαγα σχεδόν μόνη μου, σας λέει τιποτα αυτό ?

Το συγκεκριμένο κέικ δεν είναι τόσο αφράτο όσο συνηθίζεται, είναι το chocolate banana bread που λένε στο εξωτερικό. Αυτό μην σας πτοεί ... είναι απίθανο. Συνήθως ψήνεται σε μακρόστενη φόρμα ψωμιού, αλλά ότι είδος φόρμας να έχετε κάνει μια χαρά.




Τι χρειαζόμαστε :

2 φλ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 φλ. κακάο
1 1/2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ αλάτι
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
8 κ.γ. βούτυρο/μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μαλακή καστανή ζάχαρη
2 αυγά
2 μπανάνες (γινωμένες, λιωμένες σε πουρέ)
3/4 φλ. ξινόγαλα
100 γρ σοκολάτα (ψιλοκομμένη ή σταγόνες)


Πως φτιάχνουμε το κέικ μας :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 β. Βουτυρώνουμε την φόρμα μας και την τοποθετούμε σε ένα ταψί που το έχουμε καλύψει με δύο φύλλα λαδόκολλας που θα προστατέψουν την κάτω μεριά απο το υπερβολικό ψήσιμο.
  2. Σε ενα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder και τη σόδα.
  3. Στο μπωλ του μίξερ μας χτυπάμε το βούτυρο για περίπου 1 λεπτό να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, ενα τη φορά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο για να βάλουμε το δεύτερο.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τις λιωμένες μπανάνες. Ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε τα στερεά μας υλικά σε τρείς δόσεις. Ρίχνουμε την κάθε δόση μόλις ομογενοποιηθεί η προηγούμενη.
  8. Προσθέτουμε το ξινόγαλα, ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
  10. Μεταφέρουμε το μίγμα μας στη βουτυρωμένη φόρμα.
  11. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  12. Σκεπάζουμε χαλαρά τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 40-45 λεπτά. (Κανουμε το τεστ του μαχαιριού για να δουμε αν έχουμε σωστό ψήσιμο, αφου κάθε φούρνος διαφέρει).
  13. Αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει σε σχάρα, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.

Καλή επιτυχία






 Συνταγή απο την S.Jaworski