Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Λαγάνα






Καλημέρα σας

Τριήμερο έρχεται, ευκαιρία για ξεκούραση ... ή όχι ?

Ολο και κάπου θα παμε όλοι, όλο και κάτι θα κάνουμε και φυσικά θα ετοιμάσουμε τα παραδοσιακά για την Κ.Δευτέρα.

Σας δίνω λοιπόν συνταγή για λαγάνα μούρλια.

Σχετικά εύκολη γιατί χρειάζεται το χρόνο της για τα φουσκώματα, αλλα δεν θα σας απογοητεύσει.

Πέρυσι για πρώτη φορά αποφάσισα να φτιάξω λαγάνα στο σπίτι.

Βρήκα λοιπόν αυτή τη συνταγή και είχα επιτυχία. Αυτή θα κάνω και φέτος.

Πάρτε λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβά, τουρσιά και ευχαριστηθείτε !!!




Τι χρειαζόμαστε:

  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι

Πως φτιάχνουμε τη λαγάνα :

  1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 φλ. χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. 
  6. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.


Καλή επιτυχία και καλό τριήμερο





Συνταγή απο εδώ