Το μοσχάρι είναι η δεύτερη επιλογή μου μετά το κοτόπουλο όταν πρόκειται να μαγειρέψω κρέας.
Ψάχνοντας για ιδέες, έπεσα πάνω στη σημερινή συνταγή που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.
Την δοκίμασα και δεν απογοητεύτηκα.
Το "μοσχάρι Στρογκανώφ" σύμφωνα με το wiki, είναι μια ρωσική συνταγή με βασικά υλικά το μοσχάρι και την ξινόκρεμα (sour cream) που με το χρόνο απέκτησε ουκ ολίγες παραλλαγές.
Μία απο τις πολλές συνταγές θα σας δώσω εδώ.
Εύκολη σε γενικές γραμμές. Το κόψιμο δε του κρέατος σε πολύ λεπτές λωρίδες βοηθάει το φαγητό να είναι έτοιμο σε ελάχιστο χρόνο.
Την ιδιαίτερη γεύση δε, την δίνει η ξινόκρεμα στη σάλτσα του πιάτου. Τη συνταγή που σας δίνω για την ξινόκρεμα μου την έχει δώσει ο Σεφ Μ.Πατεράκης. Οταν είναι έτοιμη, διατηρείται στο ψυγείο για μέχρι μία εβδομάδα.
Οι πατάτες κομμένες σαν σπιρτόξυλα είναι το τέλειο συνοδευτικό.
Νομίζω ότι το Στρογκανώφ είναι ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε.
Καλή όρεξη.
Υλικά :
- 500 γρ. μοσχάρι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μουστάρδα (σκόνη)
- 1 φλ. ζωμό βοδινού
- 1/4 φλ. ξινόκρεμα (sour cream)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- αλάτι, πιπέρι
- 4 πατάτες
- 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
για την sour cream
- 1 φλ κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ξινόγαλα
Εκτέλεση :
- Ετοιμάζουμε την ξινόκρεμα 3 ημέρες πριν.
- Σε γυάλινο δοχείο βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ημέρες.
- Μετά τις δύο ημέρες, κλείνουμε το δοχείο με καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα να σφίξει τελείως και είναι έτοιμη.
- Στρογκανώφ.
- Κόβουμε το κρέας μας σε λωρίδες μάκρους 7εκ και πλάτους 2εκ. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μουστάρδα.
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί, περίπου 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ξινόκρεμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε απο το μάτι.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει, περίπου 5 λεπτά.
- Δυναμώνουμε την εστία, προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε το μάτι.
- Εντωμεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες (σαν σπιρτόξυλα). Τις τηγανίζουμε, τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε.
- Για να σερβίρουμε, σε ένα πιάτο βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα και απο πάνω τοποθετούμε τις πατάτες.
- Γαρνίρουμε με μαϊντανό.
Beef is my second choice after the chicken when it comes to cook meat.
Searching for ideas, I came upon this recipe that I found interesting .
I tried it and I was not disappointed .
The " beef Strogkanof " according to the wiki, is a Russian recipe with basic ingredients the beef and the sour cream. Over time, quite a few variations of the original recipe can be found.
One of the many recipes I will give you today.
Generally, it's easy to cook. The meat is cut into very thin strips and that helps the food to be ready in no time.
The sour cream gives the special taste to the dish. The recipe of the sour cream is given to me by Chef M.Paterakis . Can be kept in the refrigerator for up to one week.
The potatoes that are cut like matchsticks are the perfect accompaniment.
I think Strogkanof is a dish worth trying.
Enjoy !
Ingredients :
- 500 gr. beef tenderloin (cut in 7cmX2cm stripes)
- 4 Tbsp butter
- 2 Tbsp flour
- 1 tsp mustard (dry)
- 1 cup beef stock
- 1/4 cup sour cream
- 1 yellow onion (medium size/thinly sliced)
- salt, pepper
- Frying oil
- 4 potatoes (cut in stripes like matchsticks)
- 2 Tbsp parsley (finely chopped)
sour cream
- 1 cup heavy cream
- 1 Tbsp sour milk
Preparation :
- Prepare sour cream three days ahead.
- I a glass jar put heavy cream and milk. Stir.
- Cover with a towel and put jar in a warm place for two days.
- Put a lid on the jar and put in fridge for one day to firm. Ready.
- Cook Stroganoff.
- In a saucepan, heat 2 Tbsp of butter in medium heat.
- Add flour and mustard. Cook and stir for about 2 min.
- Add stock gradually, whisking constantly. Bring to boil and cook till thick for about 2-3 min.
- Add sour cream, stir for a min, remove from heat and set aside.
- In a pot, heat the remaining butter in medium heat.
- Add onion. Cook till soft and golden, for about 5 min.
- Increase heat, add the meat and cook till done, about 4-5 min,
- Reduce hear, add sauce and season with salt and pepper.
- Keep warm.
- Meanwhile, fry the potatoes till golden and crisp.
- Drain in paper towel and season with salt.
- To serve, in a dish put one or two spoons of beef and cover with a batch of potatoes.
- Garnish with parsley.
Recipe from Saveur