Μεγάλη λατρεία μου η σοκολάτα ..
Οχι πως δεν αγαπάω και τα υπόλοιπα γλυκά, ψέματα θα έλεγα, αλλά η σοκολάτα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των αγαπημένων.
Σοκολάτα ... μμμ
Απο απλή πλάκα σοκολάτας ... σοκολατάκι ... μέχρι μους σοκολάτας και τούρτα.
Σοκολάτα ... αχχχ
Οπως καταλαβαίνετε η σημερινή συνταγή έχει σοκολάτα.
Η σοκολάτα που αναμιγνύεται με την πραλίνα φουντουκιού κάνει την γέμιση σε αυτά τα ταρτάκια κόλαση.
Τη συνταγή δεν την λες δύσκολη αλλά ούτε και εύκολη. Θέλει προσοχή στις διαδικασίες και φυσικά χρόνο.
Ενα θα σας πω .. αξίζει να την δοκιμάσετε.
Το ταρτάκι δεν είναι το κλασσικό που έχουν στα ζαχαροπλαστεία, θυμίζει περισσότερο μπισκότο αλλά δίνει το διαφορετικό σε αυτό το καθ'όλα χειροποίητο γλύκισμα.
Η πραλίνα δε, είναι χάρμα ουρανίσκου, που μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλές δημιουργίες σας.
Θα σας συμβουλεύσω να διαβάσετε μια-δύο φορές την συνταγή καθώς και τις οδηγίες που σας παραθέτω και να οργανωθείτε σωστά.
Φροντίστε να έχετε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη ζύμη προσθέστε ελάχιστο επιπλέον αλεύρι αν χρειαστεί ώστε να μην κολλάει στα χέρια.
Για να φτιάξω τα ταρτάκια, μιας και δεν είχα τόσα φορμάκια, χρησιμοποίησα τις μαφινοθήκες μου τις οποίες γύρισα ανάποδα, βουτύρωσα και προσάρμοσα τους δίσκους ζύμης που έκοψα ώστε να σχηματιστούν ταρτάκια (βλ.φωτο στο τέλος της ανάρτησης).
Μεγάλη προσοχή στην καραμέλα. Μην την ακουμπήσετε γιατι προκαλεί εγκαύματα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
Το σπάσιμο της πραλίνας στο μπλέντερ θέλει αρκετό χρόνο οπότε υπάρχει περίπτωση να "ζεσταθεί" το μοτέρ. Προσοχή μην το "κάψετε". Σταματάτε το μπλεντερ ανα διαστήματα και ξαναξεκινάτε μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η κρέμα γάλακτος δεν θέλει να κάψει ούτε να βράσει, απλά ζέσταμα ώστε να λιώσει τη σοκολάτα.
Νομίζω ότι οι παραπάνω οδηγίες θα κάνουν το όλο εγχείρημα πιο εύκολο.
Κλείνοντας να σας προτείνω να απογειώσετε τα ταρτάκια σας πασπαλίζοντας πάνω στην πραλίνα ανθό αλατιού ... η γεύση φτάνει στα ουράνια πιστέψτε με !
Καλή επιτυχία
Υλικά :
ζύμη για ταρτάκια
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ βούτυρο (κομμένο σε κυβάκια)
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
πραλίνα φουντουκιού
- 150 γρ φουντούκια (ψημένα)
- 150 γρ ζάχαρη
- 200 γρ σοκολάτα γάλακτος
- 150 γρ κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. γλυκόζη
Εκτέλεση :
ζύμη για ταρτάκι
- Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αυγά.
- Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να έχει απαλή υφή και να μην κολλάει.
- Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180β.
- Βγάζουμε τη ζύμη απο το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με πλάστη την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο πάχους 1εκ.
- Με κουπ πατ κόβουμε δίσκους τους οποίους τοποθετούμε στις βουτυρωμένες μαφινοθήκες.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
- Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν ξεφορμάρουμε.
- Γεμίζουμε τα ταρτάκια με την πραλίνα φουντουκιού.
πραλίνα φουντουκιού
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε μια κουταλιά ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και κατόπιν προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να γίνεται καραμέλα.
- Προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε να καλυφτούν απο την καραμέλα.
- Αποσύρουμε απο την εστία και αδειάζουμε το μίγμα σε λαδόκολλα.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Σπάμε την κρυωμένη καραμέλα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μπλέντερ.
- Σε δυνατή ταχύτητα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μίγμα ρευστό σαν μέλι.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Αποσύρουμε απο την εστία και προσθέτουμε την πραλίνα.
- Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε να κρυώσει.
I adore chocolate.
I would lie if I say it's the only dessert I eat, but the chocolate its on the top of my favorites list.
Chocolate ... slourp
From a plain bar of chocolate ... chocolate candies ... until chocolate mousse and chocolate cake.
Chocolate ... oh gosh !
As you can tell, the current recipe has to do with chocolate.
The chocolate mixed with hazelnut praline create a filling that makes these tarts divine.
The recipe neither difficult nor easy . Needs some attention to procedures and of course some time to prepare it.
But .. it's worth the try.
The tartelettes are not the classic one you can find in pastry shops. Has a more like a cookie texture that makes the difference in this handmade dessert.
The praline is so tasty and I'm sure will find a role in your other sweet creations.
Would advise you to read a couple of times the recipe and the instructions herebelow and get properly organized.
Have all ingredients at room temperature .
If needed, in the dough, add a bit more flour so that doesn't stick to your hands.
Since I didn't have as molds as needed, I used my muffin tray which I turned upside down , buttered and placed on top the discs I cut from the dough (see photo at the end of the post).
Pay extra attention to the caramel. Do not touch it, as may cause you burns due to the high temperature.
Breaking the praline in the blender takes enough time, so there is a possibility to heat the moter up. Be careful not to "burn" in . Stop the blender periodically and restart, until you have the desired effect.
Do not boil the heavy cream, just warm it up a bit, in order to melt the chocolate.
I think the above instructions will make the whole procedure easier.
Last but not least, I suggest you give a boost to your tartelettes with a sprinkling of fleur de sel over praline ... taste reaches to the heavens , believe me !
Enjoy
Ingredients :
tartelettes
- 250 gr all purpose flour
- 100 gr butter (cut in cubes)
- 100 gr sugar
- 1 pinch of salt
- 2 eggs
hazelnut praline
- 150 gr hazelnuts (roasted)
- 150 gr sugar
- 200 gr milk chocolate
- 150 gr heavy cream
- 1 Tbsp glucose
Preparation :
tartelettes
- In a big bowl mix well the flour, the butter, the sugar, the salt and the eggs till combined.
- Keep kneading till dough is smooth and not sticky.
- Wrap dough in cling film and refrigerate for 1-2 hours.
- Preheat oven at 180C.
- Get dough out of fridge and put it between two parchment papers. Flatten dough with a rolling pin (1cm thick).
- Cut round discs with a cookie cutter and place discs on buttered muffin molds.
- Bake for about 15 minutes.
- Remove from the oven and let them cool down before un-mold.
- Fill tartelettes with hazelnut praline.
hazelnut praline
- In a non-sticky frying pan, in medium heat, put a spoonfull of sugar and stir to disolve before you add the next one. Continue by spoonfulls till you run out of sugar. Keep stirring till liquid changes colour and becomes caramel.
- Add glucose and stir.
- Add hazelnuts and stir to be coated by caramel.
- Remove from heat and spread on a parchment paper.
- Let it cool completely.
- Break caramel into pieces and put them in a blender.
- Blend in high heat till you get a runny like honey mixture.
- Let aside.
- In a saucepan heat the heavy cream (not boil) and add the chocolate in small pieces.
- Stir to melt the chocolate.
- Remove from heat and add the praline.
- Mix well to combine and let it cool.
Συνταγή απο τα Μαθήματα Μαγειρικής/ Recipe from Cookery Club