Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Ψαρονέφρι γεμιστό







Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,

Αμα δεν το ξέρεις νομίζεις ότι έχει να κάνει με θάλασσα. Και εγώ την πάτησα και μετά έμαθα.

Ψαρονέφρι λοιπόν, που δεν είναι τίποτε άλλο απο φιλέτο χοιρινού. Ωραίο κρέας άπαχο που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.

Εμείς θα το κάνουμε γεμιστό.

Η συνταγή είναι απο το νηστικό αρκούδι .





Τι χρειαζόμαστε :


  • 500 γρ. ψαρονέφρι
  • 200 γρ. λιαστή ντομάτα
  • 200 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
  • 40 γρ. κουκουνάρι
  • 120 γρ. φέτα
  • 150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 αυγό
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • δυόσμο
  • πιπέρι λευκό και μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • αλάτι
      για τη σάλτσα:
  •  3 ξερά σύκα
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πως φτιάχνουμε το ψαρονέφρι :


  1. Αρχικά, φιλετάρουμε το ψαρονέφρι και το χτυπάμε καλά για να γίνει λεπτό. Το αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε με τη γέμιση.
  2. Βάζουμε στο multi τις λιαστές ντομάτες και τις πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες, το σκόρδο, το κουκουνάρι, το αυγό, τη φέτα, το ελαιόλαδο, τη φρυγανιά και λίγους κόκκους πιπέρι. Αν η γέμιση μας είναι αραιή, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά, μέχρι να σφίξει και να γίνει πολτός.
  3. Απλώνουμε τη γέμιση ωραία-ωραία στο ψαρονέφρι, το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής. 
  4. Το ροδοκοκκινίζουμε σ’ ένα τηγάνι με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και στη συνέχεια, το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το ψήνουμε στο φούρνο στους 160ºC για 45 λεπτά.
  5. Στο ίδιο τηγάνι που «θωρακίσαμε» το ψαρονέφρι, φτιάχνουμε τη σάλτσα. 
  6. Βάζουμε τα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια και το κουκουνάρι και μόλις τσιτσιριστούν λιγουλάκι, τα «σβήνουμε» με το λευκό κρασί. 
  7. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το σκόρδο, το δυόσμο, αλάτι και λευκό πιπέρι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να «δέσουν» τα υλικά.
Συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά (αν θέλουμε μπορούμε να τα περάσουμε από ένα τηγανάκι με λίγο βούτυρο).

Καλή όρεξη