Καλημέρα σας,
Φοβερό γλυκό σήμερα.
Σοκολατένιο.
Αγαπημένο του
Μέχρι πρότεινος το έφτιαχνα με έτοιμο μίγμα της Betty Crocker ... ώσπου πρόσφατα ανακάλυψα τη συνταγή για να το κάνω μόνη μου.
Η συνταγή σήμερα είναι της Nigella Lawson , ομως έχει ανεβάσει και μια πολυ ωραία ανάρτηση για αλλαγές που μπορουμε να κάνουμε στο κέικ η Βίκυ και αξίζει να περάσετε μια βόλτα απο το μπλογκ της να τις διαβάσετε.
Ξεκινήστε με τη παρασκευή του γλάσσου/κρέμας γιατι χρειάζεται αρκετή ώρα για να σταθεροποιηθεί. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο, βάλτε το στο ψυγείο για λίγο και θα είστε οκ.
Τι χρειαζόμαστε :
Για το κέικ
- 50 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
- 100 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 250 ml βραστό νερό
- 125 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
- 2 αυγά
Για το γλάσο
- 125 ml νερό
- 30 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 175 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 300 γρ. κουβερτούρα
Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας :
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 β.
- Στρώνουμε τον πάτο απο δύο φόρμες 20 εκ. με αντικολλητικό χαρί και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
Γλάσσο/Κρέμα
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν.
- Οταν το μίγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες, τραβάμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα που εχουμε κοψει σε μικρά κομματάκια. Ανακινούμε το κατσαρολάκι ώστε να ζεσταθει η σοκολάτα μας και αφήνουμε 1 λεπτο πριν ανακατέψουμε. Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε μαλακό και γυαλιστερό μίγμα.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα κέικ μας, ανακατεύοντας που και που.
Κέικ
- Σε ενα μπωλάκι βάζουμε το κακάο, τη μαύρη ζάχαρη και προσθέτουμε το βραστό νερό. Αναμιγνύουμε και αφήνουμε στην άκρη .
- Σε ενα αλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπείκιν, τη σόδα και αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
- Στο μπωλ του μίξερ μας βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μεχρι να αφρατέψουν.
- Ενω συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη βανίλια, το ενα αυγό και το μισό αλεύρι. Κατόπιν βάζουμε και το δεύτερο αυγό και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Προσθέτουμε τέλος το μίγμα του κακάο και ανακατεύουμε πολυ καλά.
- Μοιράζουμε το έτοιμο μίγμα μας στις δύο φόρμες και ψήνουμε στους 180 β. για 30 λεπτά.
- Τωρα πια το γλάσσο/κρέμα μας θα είναι σταθερό για να καλύψουμε το κέικ μας.
- Οταν ψηθούν τα κεικ μας τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά πριν τα βγάλουμε απο τις φόρμες.
- Τοποθετούμε το ένα κέικ μας σε μια πιατέλα, βάζουμε περίπου το 1/3 του γλάσσου/κρέμας για γέμιση, προσθέτουμε απο επάνω το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε όλο το κέικ μας με το υπόλοιπο γλάσσο/κρέμα.
Καλή επιτυχία