Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εγκαταστάσεις ΑΒ / AB warehouse







Πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να προσκληθώ για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις/αποθήκες της ΑΒ Βασιλόπουλος στα Οινόφυτα.

Ανυπομονούσα για αυτή την ξενάγηση αφού θα έβλεπα απο πολύ κοντά τι γίνεται στα "παρασκήνια". Κάτι που με εξιτάρει μιας και πάντα αναρωτιέμαι για διάφορα πράγματα "πως" γίνονται.

Οι οικοδεσπότες μας, η ομάδα της ΑΒ - Αλεξία, Χρύσα, Πολυξένη, Μιχάλης, Διονύσης και η ομάδα της xplain - Δέσποινα, Στέλλα και Κατερίνα, ήταν ευγενέστατοι, μας έκαναν μια γενική ενημέρωση και ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλες τις απορίες/ερωτήσεις μας.

Ηταν μια ξενάγηση στα "αδυτα" της επιχείρησης ... που βλέπεις πως παραλαμβάνονται τα τρόφιμα απο τους παραγωγούς, πως αποθηκεύονται και πως προωθούνται στα καταστήματα πώλησης.




Είναι απίστευτο πόση οργάνωση υπάρχει, πόση τάξη και καθαριότητα παντού.




Τα φρέσκα δε τρόφιμα τα βλέπεις και τα λιμπίζεσαι, αισθάνεσαι σαν να είσαι σε ένα τεράστιο μποστάνι με όλα τα καλούδια στα πόδια σου.







Η όλη εγκατάσταση έχει τα τελευταία τεχνολογικά μέσα για την αποθήκευση, κατανομή και προώθηση των προϊόντων. Οι θερμοκρασίες σε όλους τους χώρους ελέγχονται απο κομπιουτερ και είναι σε κάθε σημείο διαφορετική ανάλογα με το προϊόν που βρίσκεται εκεί. Από βαθμούς συντήρησης μέχρι βαθιάς κατάψυξης.

Μας διαβεβαίωσαν ότι η ΑΒ με 73 χρόνια στα τρόφιμα, 250 καταστήματα και πάνω απο 10000 εργαζομένους, προσπαθεί να φέρει στον καταναλωτή τα καλύτερα, ποιοτικότερα και φρεσκότερα υλικά.

Για να το πετύχει αυτό εφαρμόζει το σύστημα "Αγροδιασφάλισης" που σκοπό έχει, όπως μας ενημέρωσαν, την εφαρμογή μεθόδων για την παραγωγή ασφαλέστερων φρούτων και λαχανικών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μας μίλησαν ακόμα και για την "Τράπεζα Τροφίμων" που έχω να ομολογήσω δεν είχα ξανακούσει. Οπως μας είπαν "η Τράπεζα Τροφίμων είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που έχει
αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης, συγκεντρώνει δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα είδη, πριν από τη λήξη τους, σε καλή κατάσταση και ποιότητα και τα διανέμει δωρεάν σε ιδρύματα με περιορισμένους πόρους, που φιλοξενούν ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ορφανά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγους και άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης." Σε αυτή λοιπόν την Τράπεζα στέλνει και η ΑΒ τα προιόντα που δεν έχουν λήξη αλλά λόγω της ημερομηνίας αυτής δεν προλαβαίνουν να τα διοχετεύσουν στα καταστήματα.

Και η ξενάγησή μας τελείωσε με ένα γεύμα που επιμελήθηκε ο γνωστός μας Σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου με τον βοηθό του Θάνο Σιδέρη.


Ολα τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν με συστατικά απο την ποικιλία των προϊόντων που υπάρχουν στην ΑΒ. Σας δίνω μια ιδέα του τι μας είχαν ετοιμάσει.




 ανωθεν φωτο via ΑΒ


Αφού απολαύσαμε το γεύμα μας και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, οι οικοδεσπότες μας μάς δωρίσαν και μια τσάντα γεμάτη προϊόντα.


Με κάποια απο αυτά τα προϊόντα και με τις συνταγές που μας έστειλε η ΑΒ, αναπαρήγαγα τη σαλάτα με τα ντοματίνια του κ.Παπανδρέου και θα την μοιραστώ μαζί σας στην επόμενη ανάρτησή μου.

Αυτή η ημέρα ήταν γεμάτη και άκρως ενδιαφέρουσα.

Ευχαριστώ την ΑΒ για αυτή την ευκαιρία.





Some time ago I had the pleasure of been invited by AB Vasilopoulos, to a tour at their warehouses at Oinofyta.

I was excited about this, since I’d see what happens “behind the scenes”.  I always wonder and this was my opportunity to find out.

Our hosts, the AB team (Alexia, Chryssa,Polyxeni,Michael, Dionysis) and Xplain team (Despoina,Stella,Katerina) were  very helpful, gave us a lot of information and they were willing to answer all the questions/queries we had.

It was a tour in the most important part of the company. We saw how products are received, how they are stored and how they are forwarded to the local stores.

It's incredible how organised, in order and clean everything was.


Fresh food was so appealing … it seemed like being in a huge field with all those goodies at your feet.



The entire facility has the latest technological tools for storage, distribution and forwarding. Temperatures in all areas are controlled by computer and is different at each point according to the product that is there. Degrees of preservation until deep freeze.

We were assured that AB with 73 years in food, 250 stores and over 10,000 employees, is trying to bring to the consumer the best, highest quality and freshest ingredients.
To achieve this, applies the "Agrodiasfalisis" system, that aims, as we were informed, to apply methods for producing safer fruits and vegetables and protect the environment.

We were also informed about the "Food Bank", that I have to admit I had not heard before. As we were told "the Food Bank is a charitable non-profit institution, which is dedicated to the fight against hunger and reduce waste, collecting donations of food, beverages and other items before expiry date, in good condition and quality, and distributes them free to institutions with limited resources, hosting our fellow seniors, orphans children, people with disabilities, the homeless and people in a drug treatment program. " To this bank, AB sends the products that cannot be forwarded to stores due to the expiry date been too soon.

And the tour ended with a lunch curated by well known Chef Alexander Papandreou and his assistant Thanos Sideris.



All the dishes we tried had ingredients from the variety of products available to AB. I give you an idea of the dishes. More photos in the greek version of the post.


  
After we enjoyed our meal and we took the necessary photos, our hosts gave us a bag full of products.

With some of these products and the recipes sent to us by AB, I reproduced the salad with cherry tomatoes of Mr Papandreou and will share it with you in the next post.

This day was full and very interesting.

AB thanks for this opportunity.
 

 



υ.γ. Η ανάρτηση έχει τις δικές μου απόψεις και φωτογραφίες. / This post has my view/opinion/photos.