Πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να προσκληθώ για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις/αποθήκες της ΑΒ Βασιλόπουλος στα Οινόφυτα.
Ανυπομονούσα για αυτή την ξενάγηση αφού θα έβλεπα απο πολύ κοντά τι γίνεται στα "παρασκήνια". Κάτι που με εξιτάρει μιας και πάντα αναρωτιέμαι για διάφορα πράγματα "πως" γίνονται.
Οι οικοδεσπότες μας, η ομάδα της ΑΒ - Αλεξία, Χρύσα, Πολυξένη, Μιχάλης, Διονύσης και η ομάδα της xplain - Δέσποινα, Στέλλα και Κατερίνα, ήταν ευγενέστατοι, μας έκαναν μια γενική ενημέρωση και ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλες τις απορίες/ερωτήσεις μας.
Ηταν μια ξενάγηση στα "αδυτα" της επιχείρησης ... που βλέπεις πως παραλαμβάνονται τα τρόφιμα απο τους παραγωγούς, πως αποθηκεύονται και πως προωθούνται στα καταστήματα πώλησης.
Είναι απίστευτο πόση οργάνωση υπάρχει, πόση τάξη και καθαριότητα παντού.
Τα φρέσκα δε τρόφιμα τα βλέπεις και τα λιμπίζεσαι, αισθάνεσαι σαν να είσαι σε ένα τεράστιο μποστάνι με όλα τα καλούδια στα πόδια σου.
Η όλη εγκατάσταση έχει τα τελευταία τεχνολογικά μέσα για την αποθήκευση, κατανομή και προώθηση των προϊόντων. Οι θερμοκρασίες σε όλους τους χώρους ελέγχονται απο κομπιουτερ και είναι σε κάθε σημείο διαφορετική ανάλογα με το προϊόν που βρίσκεται εκεί. Από βαθμούς συντήρησης μέχρι βαθιάς κατάψυξης.
Μας διαβεβαίωσαν ότι η ΑΒ με 73 χρόνια στα τρόφιμα, 250 καταστήματα και πάνω απο 10000 εργαζομένους, προσπαθεί να φέρει στον καταναλωτή τα καλύτερα, ποιοτικότερα και φρεσκότερα υλικά.
Για να το πετύχει αυτό εφαρμόζει το σύστημα "Αγροδιασφάλισης" που σκοπό έχει, όπως μας ενημέρωσαν, την εφαρμογή μεθόδων για την παραγωγή ασφαλέστερων φρούτων και λαχανικών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μας μίλησαν ακόμα και για την "Τράπεζα Τροφίμων" που έχω να ομολογήσω δεν είχα ξανακούσει. Οπως μας είπαν "η Τράπεζα Τροφίμων είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που έχει
αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης, συγκεντρώνει δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα είδη, πριν από τη λήξη τους, σε καλή κατάσταση και ποιότητα και τα διανέμει δωρεάν σε ιδρύματα με περιορισμένους πόρους, που φιλοξενούν ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ορφανά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγους και άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης." Σε αυτή λοιπόν την Τράπεζα στέλνει και η ΑΒ τα προιόντα που δεν έχουν λήξη αλλά λόγω της ημερομηνίας αυτής δεν προλαβαίνουν να τα διοχετεύσουν στα καταστήματα.
Και η ξενάγησή μας τελείωσε με ένα γεύμα που επιμελήθηκε ο γνωστός μας Σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου με τον βοηθό του Θάνο Σιδέρη.
Ολα τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν με συστατικά απο την ποικιλία των προϊόντων που υπάρχουν στην ΑΒ. Σας δίνω μια ιδέα του τι μας είχαν ετοιμάσει.
ανωθεν φωτο via ΑΒ
Αφού απολαύσαμε το γεύμα μας και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, οι οικοδεσπότες μας μάς δωρίσαν και μια τσάντα γεμάτη προϊόντα.
Με κάποια απο αυτά τα προϊόντα και με τις συνταγές που μας έστειλε η ΑΒ, αναπαρήγαγα τη σαλάτα με τα ντοματίνια του κ.Παπανδρέου και θα την μοιραστώ μαζί σας στην επόμενη ανάρτησή μου.
Αυτή η ημέρα ήταν γεμάτη και άκρως ενδιαφέρουσα.
Ευχαριστώ την ΑΒ για αυτή την ευκαιρία.
Some time ago I had
the pleasure of been invited by AB Vasilopoulos, to a tour at their warehouses
at Oinofyta.
I was excited about
this, since I’d see what happens “behind the scenes”. I always wonder and this was my opportunity to
find out.
Our hosts, the AB team
(Alexia, Chryssa,Polyxeni,Michael, Dionysis) and Xplain team
(Despoina,Stella,Katerina) were very
helpful, gave us a lot of information and they were willing to answer all the
questions/queries we had.
It was a tour in the most
important part of the company. We saw how products are received, how they are
stored and how they are forwarded to the local stores.
It's
incredible how organised, in order and clean everything was.
Fresh food
was so appealing … it seemed like being in a huge field with all those goodies
at your feet.
The entire facility has the latest technological tools for storage, distribution and forwarding. Temperatures in all areas are controlled by computer and
is different at each point
according to the product that is there.
Degrees of preservation
until deep freeze.
We were
assured that AB with 73 years in
food, 250 stores and over 10,000 employees, is
trying to bring to the consumer the
best, highest quality and
freshest ingredients.
To achieve this, applies the "Agrodiasfalisis"
system, that aims, as we were informed, to
apply methods for producing safer
fruits and vegetables and protect the environment.
We were also informed about the
"Food Bank", that I have to admit I had not heard
before. As we were told "the Food Bank is
a charitable non-profit institution, which is dedicated to the fight against hunger and reduce waste, collecting
donations of food, beverages and other items before expiry
date, in good condition and quality, and distributes them free to
institutions with limited resources, hosting our fellow seniors, orphans children, people with disabilities, the
homeless and people in a drug treatment program. " To this bank, AB sends the
products that cannot be forwarded to
stores due to the expiry date been too soon.
And the tour ended with a lunch curated
by well known Chef Alexander Papandreou and his assistant Thanos Sideris.
All the dishes we tried had ingredients
from the variety of products
available to AB. I give you
an idea of the dishes. More photos in the greek version of the post.
After we enjoyed our meal and we took
the necessary photos, our hosts gave us a bag full of
products.
With some of these products and the recipes sent to us by AB, I reproduced
the salad with cherry tomatoes of Mr Papandreou and will
share it with you in the next post.
This day was full and very interesting.
AB thanks for this opportunity.
This day was full and very interesting.
AB thanks for this opportunity.
υ.γ. Η ανάρτηση έχει τις δικές μου απόψεις και φωτογραφίες. / This post has my view/opinion/photos.