Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σοκολατότουρτα / Chocolate layer cake






Ημέρα γιορτής σήμερα .... Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν.

Φιλιά στη Δήμητρα που γιορτάζει το ονομά της, στην Ελενα, στη Μαργαρίτα και στην Ηβη εύχομαι να χαίρονται τους συζύγους, στη φίλη μου Μαρία να χαίρεται το γιόκα της και Χρονια Πολλά σε όσους έχουν κάποιον που γιορτάζει και μου διαφεύγει τώρα.

Εγω εκτός απο φίλους δεν έχω κάποιον πιο κοντινό να γιορτάζει. Ειχα όμως πριν λίγες μέρες.

Γιόρταζε η μανούλα μου. Είχε τα γεννέθλιά της.

Αποφάσισα λοιπόν να της ευχηθώ πολύχρονη φτιάχνοντας μια τουρτίτσα.

Η αγαπημένη της είναι η αμυγδάλου. Θυμάστε τις παλιές κλασσικές πάστες αμυγδάλου που πουλούσαν τα ζαχαροπλαστεία ? Αυτές ήταν και είναι το αγαπημένο της γλυκό.

Παρόλο που έχω βρει διάφορες συνταγές για πάστα/τούρτα αμυγδάλου, το αποτέλεσμα δεν έχει καμμία σχέση με την γεύση που θυμαμαι. Μήπως κάποιος εκεί έξω έχει την αυθεντική ή κάποια παραπλήσια συνταγή ?

Συνεχίζοντας το ψάξιμο για την αμυγδάλου, αποφάσισα για τα γεννέθλια αυτή τη φορά να φτιάξω τελικά μια τουρτα με σοκολάτα. Λατρεύει τη σοκολάτα και η αδελφή μου, οπότε ευλόγησα τα γένια μας ... χιιχιχιχι

Τουρτίτσα με πολύυυυ σοκολάτα ... μμμμ

Εφτιαξα λοιπον αντί για παντεσπάνι το υπέροχο κεικ σοκολάτας της Στέλλας που δεν χρειάζεται σιρόπιασμα μιας και βγαίνει τέλεια ζουμερό. Το έκοψα σε τρεις πάτους και γέμισα και επικάλυψα με τη σοκολάτα που έφτιαξα τα σοκολατάκια των Μάγια. Φυσικά την διπλασίασα τη σοκολάτα για να είναι αρκετή !

Διακόσμησα με ότι βρήκα στο ψυγείο. Επέλεξα την πολύχρωμη τρούφα και τις σταγόνες λευκής σοκολάτας, για να σπάσει το σκούρο της σοκολάτας και για να δώσω μια πιο εύθυμη νότα στα γεννέθλια της μαμάς.

Την τούρτα έχω να πω ότι την τσακίσαμε .. πως θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε, η σοκολάτα είναι σταθερή αξία.

Το συγκεκριμένο κέικ είναι απίθανο για τούρτες ... όσες φορές το έχω κάνει βγαίνει υπέροχο.

Οσο για τη γέμιση και την επικάλυψη, φαντασία να έχετε και η τούρτα σας θα είναι ενα ποίημα.



Τι χρειαζόμαστε :

για το κεικ σοκολάτας
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 3/4 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. κακάο
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ φλ. λάδι
  • 1 φλ. βραστό νερό
για την γέμιση και επικάλυψη
  • 454 γρ. κουβερτούρα
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γ. εσανς βανίλιας
  • 1/2 κ.γ κανέλα
  • 1/8 κ.γ πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. καφέ φίλτρου (δυνατό, ετοιμο φτιαγμένο)
  •  τρούφα και σταγόνες σοκολάτας για τη διακόσμηση (η  ότι άλλο ταιριάζει στο γούστο σας)

Πως φτιάχνουμε την τούρτα μας :
Ετοιμάζουμε το κέικ μας απο την προηγούμενη ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε καλύτερα την επόμενη.
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
  3. Στο μπώλ του μίξερ, βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.
  5. Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε πάλι. Το μείγμα μας θα είναι πολύ νερουλό αλλά έτσι πρέπει να είναι, μην το φοβηθείτε.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-70 λεπτά .
  7. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα.
  8. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
 Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τη γέμιση
  1. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα γυάλινο μπωλ. Οσο πιο μικρά τα κομμάτια τόσο πιο εύκολα θα λιώσει.
  2. Σε ενα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες στα τοιχώματα του σκεύους.
  3. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο μπωλ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ώστε να αρχίσει να μαλακώνει η σοκολάτα.
  4. Ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά μέχρι να ενωθούν τα δύο αυτά υλικά.
  5. Προσθέτουμε τον καφέ, την βανίλια, τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα.
  6. Αφήνουμε το μίγμα μας σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα, ώστε να σφίξει τόσο ώστε να μπορουμε να το απλώσουμε αλλά να μην ρέει η σοκολάτα.
Συναρμολογούμε την τούρτα μας
  1. Οσο σφίγγει η σοκολάτα μας, παίρνουμε το κέικ και με ένα μεγάλο μαχαίρι ή με κλωστή το κόβουμε σε τρεις πάτους.
  2. Σε μια βάση για κέικ τοποθετούμε τον πρώτο πάτο.
  3. Στη μέση του πάτου, βάζουμε λίγο λιγότερο απο το 1/3 της σοκολάτας και την απλώνουμε σε όλο τον πάτο.
  4. Τοποθετούμε απο πάνω τον επόμενο πάτο πιέζοντας ελαφρά.
  5. Βάζουμε πάλι ίδια ποσότητα σοκολάτας και εδώ και απλώνουμε.
  6. Τοποθετούμε και τον τελευταίο πάτο.
  7. Βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για 10 λεπτάκια ώστε να σφίξει η σοκολάτα και να μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να μας κουνιέται.
  8. Βγάζουμε απο το ψυγείο και καλύπτουμε όλη την τούρτα με τη υπολοιπη σοκολάτα
  9. Διακοσμούμε με τρουφάκια, σταγόνες σοκολάτας, τριμμένα μπισκοτάκια ή ότι άλλο μας αρέσει.


Celbration today .... Many happy returns to those who celebrate. 
Celebration today for Dimitra due to her name, for Helen, Maggy and Ivy for their husbands, for my friend Maria who has her son Dimitris and many greetings to all that I might forget. 
In my family we dont have someone today to celebrate for. But I had a few days ago.
It was my mother's birtday she turned 70. 
So I decided to tell her many happy returns with a cake. 
Her favorite cake is the almond one. Do you remember the old classic almond pastes that pastry shops were selling ? These were and are her favorite dessert. 
Although I found several recipes for almond cakes, the result has nothing to do with the taste I remember. Does anyone out there have the original or a similar recipe ? 
In the search for the perfect almond cake,  for this birthday I decided to make a chocolate cake. My sister and myself love chocolate, so chocolate cake it was ... lol 
A cake with lots of chocolate ... yummy 
Instead of a sponge cake i made the wonderful chocolate cake of Stella that need no syrup and comes out perfectly juicy. I made three layers out of the cake and filled it and coated it with the chocolate from the Mayan chocolates . Of course, I doubled the ingredients so that it's enough! 
Τhe decoration made with whatever I found in my fridge. I've chosen the colorful sprinkles and white chocolate drops, in order to make contrast with the dark chocolate and to give a more cheerful twist on Mom's birthday. 
The cake was eaten at no time  .. How could it be otherwise after all, chocolate is an everlasting value.
This cake is perfect for cakes ... always comes out great. 
As for the filling and coating, use your imagination and your cake will be divine.



Ingredients :

for the cake
  • 2 cups sugar
  • 1 3/4 cup flour
  • 3/4 cup cocoa powder
  • 1 ½ tsp baking powder
  • 1 ½ tsp baking soda
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ φλ. λάδι
  • 1 φλ. βραστό νερό
  for the filling and coating
  • 454 gr dark chocolate
  • 240 gr heavy cream
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/8 tsp cayenne pepper
  • 1 tbsp coffee (made)
  •  sprinkles and chocolate drops for the decoration (or whatever you prefer)

Preparation :

Bake the cake the previous day so that you can cut layers the next day when cake is cold.
  1. Preheat over at 170C. 
  2. Butter and flour the cake pan.
  3. In your mixer bowl put sugar, flour, cocoa, baking powder, soda, salt, vanilla and mix.
  4. Add eggs, milk, oil and mix well at medium speed for about 2 minutes.
  5. Then add the boiling water and mix again. Batter will be runny but this is the way it should be, don't worry. 
  6. Pure batter in the pan and bake for about 50-70 minutes.
  7. Take cake out of the oven and let it cool a bit.
  8. Un-mold and let it cool completely. 
Prepare the filling (next day)
  1. Finely chop up the dark chocolate.
  2. Keep the size the same so they melt easily. Toss the chocolate bits into a small heat-safe bowl.
  3. Add the heavy cream to a small sauce pan. Heat the cream until little bubbles start to form around the edge of the pot. 
  4. Then pour the hot cream over top of the chopped chocolate.
  5. Let it sit for 1-2 minutes so that cream softens up the chocolate.
  6. Then gently stir and combine the two ingredients together.
  7. Add in the coffee, the vanilla and the spices.
  8. Stir again gently and let it sit at room temperature for at least one hour so that it firms and can better coat the cake.
     

Put cake together
  1. While chocolate is in the fridge, take cake and with a big knife or a cotton thread, cut cake in three layers.
  2. Place one layer on a round plate.
  3. Spread less than 1/3 of the chocolate on the layer.
  4. On top, place next layer pressing gently.
  5. Spread same quantity of chocolate.
  6. Put on top the last layer.
  7. Place cake in the fridge for about 10 minutes so that chocolate firms and its easier to coat. 
  8. Take cake out of the fridge and coat with rest of the chocolate.
  9. Decorate with sprinkles, chocolate drops, chopped biscuits or whatever you like.