Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Fajitas & τυχεροί νικητές / Fajitas & lucky winners







Είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν καταφέρνεις να εκτελέσεις σωστά μια συνταγή και να βγάλεις ένα πιάτο γευστικό.

Η ικανοποίηση μεγαλώνει όταν τέτοιου είδους συνταγή τη φτιάχνεις για πρώτη φορά, και ακόμα περισσότερο όταν το πιάτο είναι κάτι που έχεις δοκιμάσει μόνο απο τα χέρια Σεφ.

Αυτό συνέβη και σε μένα όταν έφτιαξα τα fajitas.

Δεν τα είχα ξαναφτιάξει και τα είχα δοκιμάσει στη γευσιγνωσία των Fridays.

Ηταν απο τα πιάτα που μου κλείσαν το μάτι στα Fridays.

Με τη συνταγή ανα χείρας λοιπόν, το επιχείρησα και κατάφερα το τελικό αποτέλεσμα να είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικό. Εγινε ενα πιάτο γευστικό που σίγουρα θα ξαναφτιάξω.

Πόσο υπερήφανη νοιώθω !!!

Δεν είναι δύσκολη συνταγή. Εχει πολλά επι μέρους που πρέπει να γίνουν αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει. Σίγουρα θέλει κάποιο χρόνο αλλα τελικά η όλη διαδικασία είναι μια διασκέδαση, όχι ?

Μοιράζομαι λοιπόν τη συνταγή για fajitas μαζί σας και σας παροτρύνω να την δοκιμάσετε.

Τι χρειαζόμαστε :

170 γρ στήθος κοτόπουλο
170 γρ κόντρα μοσχαρίσια χωρίς κόκκαλο και λίπος
6-8 tortillas
60ml sour cream
60ml κίτρινο τυρί

Για τη μαρινάδα
• 80ml Χυμός ανανά
• 35ml Σόγια σως
• 35ml Χυμός λάιμ
• 1 κ.γ. Σκόρδο φρέσκο ψιλοκομμένο

Για το ρύζι
• 12γρ Βούτυρο
• 12ml Κίτρινο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους των 1εκ.
• 10ml Πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους των 1εκ.
• Ελάχιστο Κύμινο, Dark Chilli Powder, Σκόρδο σε σκόνη & κύβο ζωμού κοτόπουλου
• 50ml Νερό
• 50ml Λιωμένες ντομάτες
• 50ml Ρύζι parboiled

 Για τη σάλτσα ντομάτας
• 200γρ Ντομάτες κομμένες σε κύβους με τον χυμό τους
• 50γρ Kίτρινα κρεμμύδια, κύβοι 1εκ.
• 5γρ Πιπεριές πράσινες κύβοι 2,5εκ.
• 2γρ Jalapenos κύβοι 1εκ.
• λίγο Κολίανδρο ψιλ/νο
• 1/2 κ.γ.Χυμό λεμόνι
• λίγο Αλάτι
• λίγο Ζάχαρη

Για το pico de gallo
• 150γρ Ντομάτες κομμένες σε κύβους 1εκ.
• 35γρ Κίτρινα Kρεμμύδια , κύβοι 1εκ.
• 35γρ Κόκκινα κρεμμύδια, κύβοι 1εκ.
• 20γρ Jalapenos, φρέσκα, κύβοι 1εκ.
• 5γρ Κολίανδρος ψιλοκομμένος
• 1,5 κ.γ. Χυμός λεμονιού
• λίγο Αλάτι

Για το guacamole
• 1 Αβοκάντο
• 60ml Ντομάτες, κύβοι 1εκ.
• 50ml Κρεμμύδια, κόκκινα, κύβοι 1εκ.
• 1/2 κ.γ. Χυμό λεμονιού
• 1 κ.γ. Κολίανδρος ψιλ/νος
• 1,5 κ.γ. Ηλιέλαιο
• Αλάτι
• Πιπέρι μαύρο, χοντροαλεσμένο


Πως φτιάχνουμε τα fajitas :

  1. Ετοιμάζουμε την μαρινάδα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ.
  2. Σε ενα μπωλ τοποθετούμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε 60ml απο τη μαρινάδα και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί όλο το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
  3. Σε ένα άλλο μπωλ τοποθετούμε το μοσχάρι, προσθέτουμε 60 ml μαρινάδας και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί όλο το κρέας. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
  4. Ετοιμάζουμε το ρύζι λιώνοντας το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία.
  5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πράσινη πιπεριά. Μαγειρεύουμε στα γρήγορα για 30 δεύτερα.
  6. Προσθέτουμε τον κύβο κοτόπουλου, το κύμινο, το chilli σε σκόνη, τη σκορδόσκονη. Μαγειρεύουμε για ακόμα 30 δεύτερα.
  7. Προσθέτουμε νερό και τις λιωμένες ντομάτες και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  8. Προσθέτουμε το ρύζι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά.
  9. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας ανακατεύοντας σε μπωλ το αλάτι, τη ζάχαρη και το χυμό λεμόνι . Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά αλλά απαλά.
  10. Φτιάχνουμε το guacamole κόβοντας προσεκτικά τα αβοκάντο στην μέση με ένα μαχαίρι. Με ένα κουτάλι ξύνουμε την ψίχα του αβοκάντο ξεχωρίζοντάς την από τη φλούδα. Βάζουμε την ψίχα σε ένα μπωλ και λιώνουμε το αβοκάντο με πηρούνι, αφήνοντας κάποια κομματάκια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά στο αβοκάντο και ανακατεύουμε με το πηρούνι.
  11. Για το pico de gallo βάζουμε όλα τα υλικά σε ενα μπωλ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με στραγγιστήρι για να φύγουν τα ζουμιά. 
  12. Βγάζουμε τα κρέατα απο το ψυγείο, τα στραγγίζουμε απο τις μαρινάδες (τις πετάμε αυτές τις μαρινάδες) και τα ψήνουμε.
  13. Ζεσταίνουμε μια αντικολλητική σχάρα ή ενα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει υπερβολικά.
  14. Ραντίζουμε τα κρέατα με ηλιέλαιο και τοποθετούμε τα κρέατα στη σχάρα και τα ψήνουμε για σχεδόν 2 λεπτά την κάθε πλευρά.
  15. Κόβουμε τα ψημένα κρέατα σε λωρίδες.
  16. Στο πιάτο που θα σερβίρουμε (κατα προτίμηση μαντεμένιο καυτό πιάτο) τοποθετούμε στη βάση το ρύζι και απο πάνω τα κρέατα. Πριν σερβίρουμε, ραντίζουμε τα καυτά κρέατα με 30 ml μαρινάδας.
  17. Σε σκεύος με σκέπασμα βάζουμε τις tortillas τις οποίες έχουμε ζεστάνει για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.
  18. Σε χωριστά μπωλάκια βάζουμε, την ξινόκρεμα, τη σάλτσα ντομάτας, το pico de gallo, το guacamole και το τυρί.

Καλή επιτυχία και καλή ορεξη

,.,..,.,

Και τώρα στα της κληρώσεως λόγω γεννεθλίων του blog ...

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους άφησαν σχόλιο και ευχήθηκαν μέσα απο την καρδιά τους. Ελπίζω να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης που μου δείχνετε.

Στη κλήρωση λοιπον συμπεριλήφθηκαν οι παρακάτω ... εξαιρέθηκαν μόνο όσοι το ζήτησαν για τους δικούς τους λόγους και όχι για λόγους αποστάσεως καθώς και ο σύζυγός μου. Οι υπολοιποι είτε εντός Ελλάδος είτε εκτός μπήκαν στην κλήρωση ! Τα ονόματα μπήκαν σε τυχαία σειρά σε excel και τα τυχερά νούμερα (13 / 17 / 27 ) τα είπαν οι παραγωγοί του sin radio στην εκπομπή της φίλης Βιβής.


 Οι τυχερές Ερη, Κική και Μαρία θα ενημερωθούν με email εντός της εβδομάδας. Συγχαρητήρια.





Its great satisfaction when you manage to cook a recipe correctly and at the end to have a delicious dish.

The satisfaction goes bigger when you dont normally deal with that kind of recipes and even more, such dishes you've only taste them when made by professional Chefs.

That happened to me when I created fajitas.

Had never tried to cook fajitas before and only tasted them in the Fridays' degustation.

But was one of my favorite dishes.

With the recipe on hand, I made them and the final result was overwhelming. The dish turned out delicious and I'm sure I'll do it again.

I feel so proud !!!

It's not that tough of a recipe. There are tids & bits to be done but worth the hazzle. Definitely needs some time for the preparation, but the whole procedure is very fun, not ?

I'm sharing this fajitas recipe with you and urge you to cook it.

Ingredients :

170 gr chicken breast
170 gr flap steak (boneless)
6-8 tortillas
60 ml sour cream
60 ml cheese that easily melts

Marinade
• 80 ml pineapple juice
• 35 ml soy sauce
• 35 ml lime juice
• 1 tsp fresh garlic chopped

Spanish Rice
• 12 gr butter
• 12 ml yellow onion diced (1 cm)
• 10 ml green pepper diced (1 cm)
• pinch of cumin, dark chilli powder, garlic powder & chicken stock cube
• 50 ml water
• 50 ml smashed tomatoes
• 50 ml rice parboiled

 Tomato sauce
• 200 gr tomatoes in cubes
• 50 gr yellow onion diced (1 cm)
• 5 gr green peppers diced (2,5 cm)
• 2 gr Jalapenos diced (1 cm)
• pinch of coriander finely chopped
• 1/2 tsp lemon juice
• pinch of salt
• pinch of sugar

pico de gallo
• 150 gr tomatoes diced (1 cm)
• 35 gr yellow onions diced (1 cm)
• 35 gr red onions diced (1 cm)
• 20 gr fresh Jalapenos diced (1 cm)
• 5 gr fresh coriander finely chopped
• 1,5 tsp lemon juice
• pinch of salt

guacamole
• 1 avocado
• 60 ml tomatoes diced (1 cm)
• 50 ml red onions diced (1 cm)
• 1/2 tsp lemon juice
• 1 tsp fresh coriander finely chopped
• 1,5 tsp sunflower oil
• salt
• coarsely ground black pepper

 Preparation :

  1. Prepare the marinade by mixing in a bowl all ingredients .
  2. Place chicken in a bowl, add 60 ml of the marinade and mix well so that chicken is well coated with marinade. Cover bowl and refridgerate for 3 hours.
  3. In another bowl place steak, add 60 ml of the marinade and mix well to coat the meat. Cover bowl and put in fridge for about 3 hours.
  4. Prepare the rice. Melt the butter in a sauce pan in medium heat.
  5. Add the onions and the green pepper. Cook for about 30 seconds.
  6. Add the cube stock, cumin, chilli, garlic and cook for another 30 seconds.
  7. Add the water and the tomatoes and let it boil.
  8. Next, we add the rice with the rest of the ingredients and let it simmer until liquids absorbed.
  9. Prepare tomato sauce by mixing the salt, sugar and lemon juice in a boal. Add the rest ingredients and mix gently.
  10. Make guacamole by cutting avocado halfwise with a knife. With a spoon just scrape the heart of avocado by separating the peel. Place the flesh in a bowl and with a fork smash it. Add the rest ingredients and mix well.
  11. For pico de gallo mix all ingredients very well. Just let them rest in a bowl over a small strainer so that juices come out.
  12. Take meats out of the fridge and throw marinade away. Cook meat as below.
  13. Heat a grill or a non-stick pan till its very very hot.
  14. Sprinkle meats with sunflower oil and place them on the grill. Cook for about 2 minutes each side.
  15. Cut cooked meat in strips.
  16. In a plate (preferably hot cast iron one) place the rice and on top of that put the meat. Before serving to the table, sprinkle the hot meat with 30 ml of marinade.
  17. In a covered plate, place the tortillas that you have heated up in microwave.
  18. In different bowls place, sour cream, tomato sauce, pico de gallo, guacamole and cheese.
  19. Serve and bon appetite
,..,.,..,.,.,.,.,..,

And of course we have winners from the raffle on blog's birthday.

First of all I'd like to thank everyone who left a comment and wishes on the anniversary. I hope that I won't let you down in the coming year(s).

In the raffle all were included except the ones asked not to, for their own reason and not for the long distance, as well as my husband. The rest, either living in Greece or not were listed in an excel in random order and the winners (13 / 17 / 27) were picked by the producers of sin radio during the show of our friend Vivi.

The lucky winners Eri, Tante Kiki and Maria will be notified by an email during the week. Congratulations.




Συνταγή/Recipe from T.G.I.Fridays