Στο σπίτι μας θέλουμε να έχουμε κάτι γλυκό για τις ώρες της υπογλυκαιμίας.
Μια σοκολάτα (αλοίμονο!), ενα γαλακτομπουρεκάκι, μια παστούλα, ενα τουλουμπάκι, κάτι.
Οταν θέλω να φτιάξω ενα γλυκό, έτσι "για να υπάρχει", πρώτη μου επιλογή είναι ένα κέικ.
Τα μπισκότα είναι αρκετά χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεών μου.
Ισως γιατι συνήθως αυτά που μου προσφέρουν είναι σκληρά και χωρίς ενδιαφέρον.
Ισως και γιατι τα εχω συνδυάσει με τις γιορτές, δεν τα υπολογίζω τον υπολοιπο χρόνο.
Ομως όταν "επεσα" πάνω σε αυτα τα μπισκοτάκια, χωρίς δεύτερη σκέψη είπα ότι πρέπει να τα δοκιμάσω.
Είναι μπισκοτάκια αρκετά μαλακά και γλυτώνεις το σπάσιμο του δοντιού.
Τα ξηροκάρπια που τα περιβάλουν δίνουν την ξεχωριστή γεύση.
Οσο για την εμφάνιση ... νομίζω ότι είναι εξαιρετική και ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα.
Το μεγάλο τους ατού ... εξαφανίζονται στο τσακ μπαμ !
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος ξηρού καρπού προτιμάτε ... εγω σε κάποια έβαλα και φυστίκι Αιγίνης ... μμμμ ... και μπορείτε να αντικαταστήσετε την καραμέλα με σοκολατίτσα ... ξανά μμμμ !
Τι χρειαζόμαστε :
- 1 φλ. αλεύρι
- 1/3 φλ. κακάο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 114 γρ. βούτυρο
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό (χωριστά κρόκος/ασπράδι) + 1 ασπράδι
- 2 κ.σ. γάλα
- 1 κ.γ. εσανς βανίλιας
- 1 1/4 φλ. pecan (ψιλοκομμένα)
- 15 καραμελίτσες γάλακτος
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Πως φτιάχνουμε τα μπισκοτάκια μας :
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
- Στο μίξερ μας χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο κρεμώδες μίγμα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το γάλα και την βανίλια. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
- Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα με τρία τέταρτα ώστε να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί.
- Χτυπαμε καλά τα ασπράδια σε ενα μπωλάκι.
- Σε άλλο μπωλάκι βάζουμε τα pecan αφού τα έχουμε ψιλοκόψει (οχι στο multi).
- Βγάζουμε το μίγμα μας απο το ψυγείο, παίρνουμε 1 κουταλίτσα και πλάθουμε μπαλάκι σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
- Το περνάμε πρώτα απο το ασπράδι, μετά απο τα ψιλοκομμένα pecan και το τοποθετούμε στο ταψί.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα φροντίζοντας να τοποθετούμε τα μπαλάκια αρκετά μακριά το ενα απο το άλλο γιατι θα απλώσουν στο ψήσιμο.
- Παίρνουμε την μεζουρίτσα μας για το 1/2 κ.γ. και πατώντας τα μπαλάκια μας σχηματίζουμε ενα βαθούλωμα στο κέντρο.
- Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. Μην τα παραψήσετε γιατι θα σκληρύνουν.
- Βάζουμε τις καραμέλες με την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αυτό θα μας πάρει 1-2 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν τα μπισκότα μας, τα βγάζουμε αμέσως απο το φούρνο και προσεκτικά πιέζουμε πάλι το βαθούλωμα.
- Γεμίζουμε το βαθούλωμα με τη λιωμένη καραμέλα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά και κατόπιν τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
In our house we like to have something sweet for the hours of hypoglycemia.
A chocolate (how unique !), or a galaktompoureko, or a touloumpaki, something.
When I want to bake for that "moments", my first choice is a cake.
The cookies are pretty low on the list of my preferences.
Perhaps because usually what I'm offered is hard and uninteresting.
Maybe because I have related cookies with holidays, and do not count them the rest of the year.
But when I "saw" these cookies, I knew I should try them.
These cookies are quite soft and saves you from breaking the tooth.
The nuts that surround them, give a distinctive flavor.
As for the appearance ... I think that is far from the usual stuff we make.
Their big plus ... they disappear into seconds !
You can use any kind of nuts ... I made some with pistachio ... mmmm ... and you can replace the candy with chocolate ... mmmm again!
Ingredients :
- 1 cup of flour
- 1/3 cup of cocoa powder
- 1/4 tsp salt
- 1 stick of butter, softened
- 2/3 cup of sugar
- 1 large egg, separated; plus 1 egg white
- 2 tbsp milk
- 1 tsp vanilla
- 1 1/4 cup of pecans, chopped fine
- 14 soft caramel candies
- 3 tbsp heavy cream
Preparation :
- Combine the flour, cocoa, and salt together in a small bowl; mix until well combined.
- Beat the butter and sugar with a mixer until creamy and smooth.
- Add the egg yolk, milk, and vanilla then mix until well combined.
- Slowly add the flour mixture until just combined. Place the dough into the refrigerator for 30-60 minutes.
- Preheat the oven to 350 degrees. Line a cookie sheet with a silpat mat.
- Whisk the egg whites together until frothy. Place the pecan crumbles into a separate bowl.
- Roll dough into 1 inch balls, dip into egg whites then roll in the pecans. Place the balls 2 inches apart on the baking sheet.
- Use a 1/2 teaspoon measuring spoon to make an indentation in the center of each ball.
- Bake until set, about 12 minutes.
- Microwave the caramels and cream in a bowl, stirring occasionally, until smooth, about 1-2 minutes.
- Once the cookies are removed from the oven, gently re-press existing indentations.
- Fill each with 1/2 teaspoon of caramel mixture.
- Cool 10 minutes, then transfer to a wire rack to cool immediately.
Enjoy !
Συνταγή απο εδώ / Recipe from here