Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Μοσχάρι με μπύρα (Beef Carbonnade)






Καλημέρα σας,

Λίγο χρονοβόρο το φαγάκι μας σήμερα, αλλά σαββατοκύριακο έρχεται οπότε είναι ότι πρεπει για Κυριακάτικο γεύμα.

Λίγο μεθυσμένο βέβαια λόγω της μπύρας, αλλά απίστευτο στη γεύση.

Δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο.





Τι χρειαζόμαστε :

  • 1300 γρ. μοσχάρι άπαχο (κομμένο σε μικρα κομμάτια)
  • αλατοπίπερο
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά (σε φέτες)
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 1/2 φλ ζωμό βοδινού ή κότας
  • 1 1/2 φλ. μπύρα 
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 4 φετες ψωμί (μπαγιάτικο)

Πως φτιάχνουμε το μοσχάρι μας :

  1. Πλένουμε το μοσχάρι μας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Σε ενα τηγάνι, βάζουμε τις το μισό βούτυρο και μόλις κάψει, ροδίζουμε τα κομμάτια κρέατος χωρίς να τα ανακατεύουμε. Τα ροδίζουμε σε δύο δόσεις. Τα βγάζουμε απο το τηγάνι και τα κρατάμε στην άκρη.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
  4.  Αλατίζουμε ελάχιστα και μαραίνουμε τα κρεμμύδια, περίπου 10 λεπτά. 
  5. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να καλυφτούν καλά τα κρεμμύδια και να αρχίζει να καφετίζει το αλεύρι.
  6. Βάζουμε το ζωμό, ανακατεύουμε ώστε να ξεκολήσουμε τυχόν κομμάτια απο τον πάτο του τηγανιού, προσθέτουμε τη μπύρα, το θυμάρι, τα κομμάτια μοσχαριού με ότι υγρά υπάρχουν στο πιάτο και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  8. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με τη μουστάρδα και τις βάζουμε πάνω απο το κρέας.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 περίπου ώρες. Ανακατεύουμε περιοδικά για να μην μας κολήσει.
  10. Οταν θα είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
  11. Σερβίρουμε με πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ότι τραβάει η όρεξή σας.


Tips

- Η συνταγή λέει για άπαχο κομμάτι μοσχαριού, εγω όμως θεωρώ ότι λίγο παχάκι θα ήταν ιδανικότερο, αλλα γούστα είναι αυτά.
- Η αυθεντική συνταγή λέει να χρησιμοποιηθεί μπυρα Βελγίου. Εγω αφου δεν είχα, έβαλα ελληνική.
- Θυμάρι χρησιμοποίησα ξερό γιατι φρέσκο δεν είχα εύκαιρο.
- Μουστάρδα και παραπάνω να βάλετε δεν είναι κακό.
- Το ψωμί θα λιώσει με το σιγοβράσιμο του φαγητού και εκτος του οτι θα δώσει γεύση η μουστάρδα που έχει επάνω, θα πήξει και τη σάλτσα.
- Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται απο το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και απο το πόσο μικρά θα είναι κομμένα τα κομμάτια.



Καλή όρεξη




Συνταγή απο εδώ