Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Παστίτσιο





Καλή σας μέρα,

Παραδοσιακο, κλασσικό, ελληνικό, αγαπημένο, με πολλά επίθετα φαγητό σήμερα.

Πιάτο που το τρώνε όλοι και σε βγάζει απο τη "δύσκολη" όταν αναρωτιέσαι "τι να μαγειρέψω σήμερα?".

Στην οικογένειά μας συνήθως δεν προλαβαίνει να κρυώσει τόσο ώστε να κόβετε τουβλάκι, οπότε καταλήγει να είναι μακαρόνια με κιμά και μπεσαμέλ :)





Τι χρειαζόμαστε :


  • 500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • 3/4 κιλού κιμάς
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 φλ. βούτυρο ή φυτίνη
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3/4 κιλού ντομάτες φρέσκιες
  • 1/2 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1-2 ασπράδια αυγών
για τη μπεσαμέλ
  •  8 κ.σ. βούτυρο
  • 10 κ.σ. αλεύρι
  • 4 φλ. γάλα
  • 1-2 κρόκους αυγών
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Πως φτιάχνουμε το παστίτσιο :

  1. Μισοβράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  2. Τα σουρώνουμε και τα περιχυνουμε με το μισό βούτυρο που καίμε σε ένα κατσαρολάκι.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και τα ανακατεύουμε με τα μακαρόνια.
  4.  Τα πασπαλίζουμε με τομισό τυρί.
  5. Βάζουμε τον κιμά με το υπόλοιπο βούτυρο και το κρεμμύδι να καβουρδιστεί.
  6. Σβήνουμε με το κρασί.
  7. Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες απο τον τρίφτη, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
  8. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει και να πιει όλο το ζουμί του.
  9. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το μισό απο το υπόλοιπο τυρί και 1/2 φλ. φρυγανιά.
  10. Ανακατεύουμε καλά.
  11. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ (οδηγίες ακολουθούν).
  12. Βουτυρώνουμε το ταψί μας, το πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ρίχνουμε μέσα τα μισά μακαρόνια. Τα στρώνουμε καλά.
  13. Σκεπάζουμε με τον κιμά. Τον απλώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
  14. Ρίχνουμε απο πάνω και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
  15. Πάνω απο τα μακαρόνια αδειάζουμε τη μπεσαμέλ και την στρώνουμε καλά.
  16. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τυρί και μετά με φρυγανιά.
  17. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο.
  18. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Μπεσαμέλ

  1. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να κάψει (όχι να βράσει).
  2. Παράλληλα βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι να λιώσει. 
  3. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
  4. Βγάζουμε το κατσαρολάκι απο τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Τοποθετούμε πάλι το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει λεία σαν κρέμα.
  6. Την κατεβάζουμε απο τη φωτιά.
  7. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τους 2 κρόκους καλά χτυπημένους.

Tips

μπεσαμέλ
Το μυστικό για να μην σβολιάσει είναι να ανακατευτεί το βούτυρο με το αλεύρι σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αν δεν την χρησιμοποιήσετε αμέσως πρέπει να την ανακατεύετε πότε-πότε ώστε να μην κάνει κρούστα.
Οι αναλογίες αυτές δίνουν μια λίγο πηχτή μπεσαμέλ. Για άλλες συνταγές προσαρμόστε ανάλογα α)για αραιή μπεσαμέλ - 3 κ.σ βούτυρο & 4 κ.σ. αλεύρι β) για κανονική μπεσαμέλ - 6 κ.σ. βούτυρο & 8 κ.σ. αλεύρι. Το γάλα και οι κρόκοι παραμένουν ίδια.

παστίτσιο
Εκτός απο χοντρά μακαρόνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ζυμαρικό προτιμάτε. Φιογκάκια, κοφτό μακαρονάκι είναι κάποιες ιδέες.
Μπορείτε να κάνετε μόνο δύο στρώσεις (μακαρόνια-κιμάς) αντι για τρεις στρώσεις (μακαρόνια-κιμάς-μακαρόνια).
Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε ώστε να μπορεί να βγει κάθε κομμάτι σας άθικτο.

Καλή όρεξη


Συνταγή της Σοφίας Σκούρα