Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Πατάτες dauphinois







Καλημέρα σας,

Την αγάπη μου για τις πατάτες την ξέρετε.

Αλλη μια λοιπόν συνταγή για πατάτες.

Ευκολη, σχετικά γρήγορη αλλα πανω απ'όλα γευστική και μπορεί να συνοδεύσει διάφορα πιάτα.






Τι χρειαζόμαστε :

  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • 1 kg πατάτες
  • 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολοτοποιημένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 αντζούγιες ψιλοκομμένες
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 δεματάκι θυμάρι φρέσκο
  • Αλατοπίπτερο
  • Ελαιόλαδο
  • 200 ml νερό βραστό


Πως φτιάχνουμε τις πατάτες :

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες σε λεπτές φέτες
  3. Τα τοποθετούμε σε ενα τηγάνι ή σε ένα νταβά που μπαίνει στο φούρνο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το σκόρδο, τις αντζούγιες, τη δάφνη και την κρέμα γάλακτος.
  5. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. παρμεζάνα, προσθέτουμε το μισό ματσάκι απο το θυμάρι ψιλοκομμένο και ραντίζουμε καλά με ελαιόλαδο.
  6. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.
  7. Προσθέτουμε 200 ml βραστό νερό, σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. 
  8. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε μια στρώση παρμεζάνας και το υπόλοιπο ματσάκι θυμάρι.
  9. Τοποθετούμε στο φούρνο στην επάνω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

Τις πατάτες και τα κρεμμύδια, για ευκολία και για να είναι όλα  τα κομμάτια ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα, μπορείτε να τις κόψετε σε μαντολίνο ή σε πολυκόφτη που εχει δυνατότητα για φέτες.
Τις αντζούγιες μην τις φοβάστε, λιώνουν με το μαγείρεμα και δεν τις καταλαβαίνετε. Δεν μυρίζει το φαγητό ψαρίλα απλώς δίνει ένα "κατι" στο φαγητό.
Εγω δεν είχα φρέσκο θυμάρι και χρησιμοποίησα ξερό.


Καλή όρεξη


Συνταγή Jamie Oliver