Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Χούμους / Hummus



Φυσικά δεν μπορείς να φτιάξεις φαλάφελ και να μην φτιάξεις το συνοδευτικό χούμους.

Ετσι έκανα και εγώ.

Το χούμους δεν δυσκολεύει καθόλου αφού ούτως ή άλλως μουλιάζεις τα ρεβύθια για τα φαλάφελ.

Οπότε το να φτιάξεις και το χούμους είναι πανεύκολο.

Βέβαια και φαλάφελ αν δεν φτιάξετε, το χούμους είναι κατπληκτικό συνοδευτικό και για άλλα πιάτα.

Η συγκεκριμένη συνταγή έχει μια "λεμονάτη" γεύση που απογειώνει το πιάτο.

Ναι .. ναι .. ήταν και αυτό μέσα στην παραγγελία της κόρης, μαζί με τα φαλάφελ .. αφού δεν με έβαλε να φτιάξω και τις πίτες, πάλι καλά !!

Οταν το φτιάξετε, αυξομειώστε το λεμόνι ανάλογα με τη γεύση που σας αρέσει. Οσο για το λάδι εκτός απο ελαιόλαδο μπορείτε να βάλετε σησαμέλαιο για περισσότερο άρωμα.


Υλικά :
  • 250 γρ ρεβύθια
  • 1/4 φλ. ζωμό απο τα ρεβύθια
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • χυμο απο 1 λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Πως φτιάχνουμε το χούμους :
  1. Βάζουμε τα ρεβύθια σε μπωλ με νερό που να τα σκεπάζει και τα μουλιάζουμε αποβραδίς.
  2. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για περίπου μισή ώρα.
  3. Οταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε κρατώντας 1/4 φλ. νερό απο το ζουμί.
  4. Πολτοποιούμε τα ρεβύθια σε μπλέντερ και τα βάζουμε σε μπωλ.
  5. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στα ρεβύθια.
  6. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το ζουμί, λίγο λίγο και όσο χρειαστεί ώστε να είναι το χούμους μαλακό και αφράτο.



Definetly you can not make falafel and not accompany them with hummus.

So I did.

Hummus is not difficult at all. You're preparing chickpeas for falafel anyway.

Of course, even if you don't make falafel, the hummus dish can be a very tasty side dish in a meal.

This recipe has a "lemon" flavor that gives a boost to the dish.

Hummus was included in my daughter's request, along with falafel .. lucky me, she didn't ask to also make pitta bread from scratch !

 


Ingredients :
  • 250 gr chickpeas
  • 1/4 cup juice from the boiled chickpeas
  • 2 tbsp tahini
  • juice of 1 lemon
  • 2 cloves garlic
  • 1/2 tsp salt
  • 2 tbsp olive oil

Preparation :
  1. Place chickpeas in a bowl with water that covering them and soak them overnight.
  2. The next day, drain water and boil them in salted water for about half an hour.
  3. When ready, strain and keep 1 cup of the water aside.
  4. Blend chickpeas till crumbled.
  5. Blend separately the rest of ingredients and add to the chickpeas puree.
  6. Stir well and add the chickpeas juice by spoonfuls so that you end up with a smooth mixture. 








6 σχόλια:

  1. Ωραιο και δυναμωτικό πιάτο!

    ΝΕΟ ΠΟΣΤ
    http://beautyfollower.blogspot.gr/2013/04/i-love-max-maras-pieces-why.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερό ταίρι με τα φαλάφελ !

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Παρόλο που είναι αργά και που έχω φάει το απόγευμα ένα σκασμό τώρα θα ήθελα και χούμους και φαλάφελ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα .. είναι αφρός δεν θα σου πέσουν βαριά, οπότε γιατί όχι ?

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. ευχαριστώ πολύ! γλείφω τα δάχτυλά μου, πολύ ωραίο μου βγήκε! :)
    απλά δεν έβαλα σκόρδο, γιατί δε μου αρέσει και έβαλα λίγο παραπάνω λεμονάκι!
    και έβαλα και λίγη πάπρικα για χρώμα.
    να σαι καλά!

    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν βάζουμε αλάτι στο βράσιμο των ρεβυθιών γιατί αυτό σφίγγει γενικά τα όσπρια, αλλά τα ανακατεύουμε με λίγη σόδα και τα αφήνουμε έτσι για κανένα μισάωρο μετά το μούλιασμα και πριν το βράσιμο. Επίσης η παραδοσιακή συνταγή έχει και λίγο κίμινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή