Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Κάστανα ψητά / Roast chestnuts




Κάσταναααααα .. κάστανα ζεστάααααα ...

Φράση που ακουγόταν σε κάθε πλατεία και σε κάθε γειτονιά στις αρχές του χειμώνα.

Ο καστανάς μέσα στο κρύο και στο αγιάζι, καθόταν στην άκρη του πεζοδρομίου και έψηνε τα κάστανα πάνω στη φουφού.

Αυτή την εικόνα την βλέπουμε όλο και λιγότερο πια.

Τα τελευταία χρόνια καστανάδες υπάρχουν σε πολύ λίγα και συγκεκριμένα σημεία.

Τα ψητά κάστανα στην πλατεία μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια.

Δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβουμε για βόλτα στην Αθήνα με τους γονείς μου και να μην αγοράσουμε ενα σακουλάκι με κάστανα.

Κάτι που συνέχισα να κάνω και μεγαλώνοντας.

Οπου πετύχω καστανά θα αγοράσω ενα σακουλάκι.

Αυτό το σακουλάκι με τα υπέροχα μυρωδικά κάστανα, με τη γλυκιά γεύση.

Τα κάστανα μου αρέσουν σε όλες τις εκδοχές τους. Ψητά, βραστά, μαρόν γλασέ, τα χρησιμοποιώ δε σε πολλά πιάτα που φτιάχνω.

Και συχνά πυκνά απολαμβάνω κάστανα ψημένα στο τζάκι ... μμμμμμμ

Επειδή τζάκι δεν υπάρχει εύκαιρο πάντα, είπα να τα φτιάξω στο φούρνο που έχω δει πολλές νοικοκυρές να το κάνουν.

Μπορεί να μην έχουν απόλυτα την ίδια γεύση των ψητών στη φουφού ή στο τζάκι, αλλά σας βεβαιώνω ότι αξίζει τον κόπο.



Υλικά :
  • 1 κιλό κάστανα
  • 1 λίτρο νερό
  • 3 κ.σ. αλάτι


Πως φτιάχνουμε τα κάστανα :
  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κάστανα.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σταυρωτά στη μία πλευρά τους .
  3. Τα βάζουμε σε ένα μπωλ με το νερό και το αλάτι για μισή ώρα.
  4. Τα στραγγίζουμε, τα σκουπίζουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψί.
  5. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντάς τα στο μισό χρόνο.
  6. Βγάζουμε τα ψημένα κάστανα και τα πιέζουμε σε μία πετσέτα για να ανοίξουν.
  7. Τα καθαρίζουμε και τα απολαμβάνουμε.




Chestnutssssssssss ... warm chestnutssssssss ... 

Phrase that could be heard in every square and every neighborhood during early winter.

The "chestnut seller" in the cold and sharp wind, sat on the edge of the sidewalk and roast chestnuts on the "foufou".

This picture can be seen less and less nowadays .

In recent years, sellers in the open air are very few and at specific locations.

That kind of roast chestnuts  reminds me of my childhood.

There was no way to visit centre of Athens with my parents and not buy a bag of chestnuts.

I still have this habit.

Whenever I see a seller I buy a bag. That bag which is full of the wonderful flavored chestnuts and the sweet taste.

I love chestnuts in all versions. Baked, boiled, even marron glace, I use them in many dishes that I make.

I often enjoy chestnuts roasted in the fireplace ... mmmmmmm 

But fireplace is not always handy, we can roast the chestnuts in the oven, I've seen many housewives to do so.

It may not have quite the same flavor of roast chestnuts on foufou or in the fireplace, but I assure you it worths the effort.
 


Ingredients :
  • 1 kg chestnuts
  • 1 ltr water
  • 3 tbsp salt

Preparation :
  1. Wash and dry chestnuts.
  2. With a sharp knife, scor them in one side.
  3. Place them in a big bowl filled with the water and salt, for half an hour.
  4. Drain, pat dry and lay them on a baking tray.
  5. Roast in preheated oven at 200C for about 25-30 minutes, stirring them in half the time.
  6. Remove roasted chestnuts from the oven, place them in a bath towel and press them gently to open.
  7. Peel them and enjoy.