Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.
Είχαμε παραγγελιά.
Η κόρη ήθελε φαλάφελ και η μάνα η μαγείρισσα δεν χαλάει χατήρι.
Το φαλάφελ είναι ο δικός μας ρεβυθοκεφτές με μικρές αλλαγές.
Αλλά αφού το παιδάκι μου ήθελε φαλαφελ, φαλάφελ έφτιαξα.
Η κόρη με προμήθευσε με τη συνταγή που φτιάχνει συμμαθητής της και της αρέσει και ανέλαβα έργο.
Βέβαια ευκαιρία ήταν, γιατι δεν είχα φτιάξει ποτέ μου.
Τα ρεβύθια γενικώς μου αρέσουν αλλά εκτός απο σούπα (κόκκινη ή ασπρη) δεν τα έχω μαγειρέψει.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρασκευή τους.
Οσο για τη γεύση τους ... ιδιαίτερη.
Η κόρη μου πάντως ενθουσιάστηκε και τα καταευχαριστήθηκε και αυτό είναι το παν.
Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τα φαλάφελ για συνοδευτικό ή να γεμίσετε αραβικές πίτες και να φτιάξετε και χούμους και να έχετε ενα ελαφρύ κυρίως γεύμα.
Υλικά :
- 250 γρ. ρεβύθια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό
- 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
- 1 κ.γ. κύμινο
- 2-3 κ.σ. αλεύρι
- αλάτι & πιπέρι
- 1/2 λίτρο καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- αραβικές πίτες
- ντομάτα σε ροδέλες
- κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
- χούμους
- μαρούλι
Πως φτιάχνουμε το φαλάφελ :
- Βάζουμε τα ρεβύθια σε μπωλ με νερό που να τα σκεπάζει και τα μουλιάζουμε αποβραδίς.
- Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για περίπου μισή ώρα.
- Οταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε κρατώντας μια κούπα νερό απο το ζουμί.
- Πολτοποιούμε τα ρεβύθια σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα και τα βάζουμε στο μπωλ.
- Ξεχωριστά πολτοποιούμε το κρεμμύδι με το σκόρδο κα το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο πολτό των ρεβυθιών.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας.
- Βάζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μίγμα που να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπαλάκια.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Παίρνουμε κουταλιές απο το μίγμα και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα, γυρίζοντας και απο τις δύο πλευρές.
- Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.
- Σερβίρουμε βάζοντας τα φαλάφελ μέσα σε αραβική πίτα και προσθέτοντας ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι και χούμους.
Hope you have a nice week and a very good month.
Last week my daughter wanted to eat falafel and I couldn't let her down.
The falafel is a chickpea fritter of Israel origin.
My daughter gave me the recipe that her classmate makes and she likes and I made it !
Certainly it was an opportunity for me as I had not ever make falafel.
In general, I like chickpeas but besides soup (red or white) I hadn't cook them.
The preparation was interesting.
As for the taste ... special.
My daughter, however, was excited and she really liked them and that was my reward.
It worths to try this falafel recipe. You can eat falafel as side dish or fill arabic pita bread along with hummus and have a light meal.
Ingredients :
- 250 gr chickpeas
- 1 red onion
- 2 cloves of garlic
- 2 tbsp fresh parsley
- 1 tsp coriander powder
- 1 tsp cumin
- 2-3 tbsp all purpose flour
- salt & pepper
- 1/2 ltrs sunflower oil for frying
- arabic pita bread
- slices of tomato
- slices of red onion
- hummus
- lettuce
Preparation :
- Place chickpeas in a bowl with water that covering them and soak them overnight.
- The next day, drain water and boil them in salted water for about half an hour.
- When ready, strain and keep 1 cup of the water aside.
- Blend chickpeas till you crumbled.
- Separately blend onions, garlic and parsley and add them to the blended chickpeas.
- Add the spices, salt and pepper according to your tase.
- Add flour and stir very well till you have a tight mixture that can be formed into balls.
- In a deep frying pan heat oil.
- Take spoonful from the mixture and form balls of a walnut size. Fry them till dark golden on both sides.
- Place in paper towel to absorb excess oil.
- Serve by placing 2-3 falafel in the pocket of arabic pita bread, adding tomato and onion slices, lettuce and a tablespoon of hummus.