Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ταραμοσαλάτα της μαμάς μου / My mum's fish roe dip



Η σημερινή συνταγή θα σας φανεί περίεργη ...

Ισως κάποιοι απο σας να μορφάσετε διαβάζοντας τα υλικά ...

Μπορεί να πείτε ότι δεν είναι πρέπον ... αλλά

Είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή της ζωής σας εχετε αγοράσει έτοιμα μίγματα για τις παρασκευές σας.

Και εγώ το έχω κάνει και το έχω ομολογήσει ήδη σε παλαιότερη ανάρτησή μου.

Πακέτα για μπεσαμέλ, πουρέ πατάτας, σούπες, σαντιγύ κ.α.

Βέβαια όταν κάνεις την απόπειρα και φτιάξεις μια συνταγή απο την αρχή με τα υλικά όπως πρέπει, αποφεύγεις τα έτοιμα παρασκευάσματα και τα χρησιμοποιείς μόνο σε κρίση.

Η σημερινή συνταγή  έχει πακέτο παρασκευής πουρέ που προσθέτεις νερό.

Ξέρω, θα μπορούσα να φτιάξω τον πουρέ απο την αρχή αλλά ήθελα να πετύχω την γεύση όπως την θυμόμουν οπότε είπα να μην αλλάξω τίποτα.

Η Καθαρά Δευτέρα που τρώμε παραδοσιακά την ταραμοσαλάτα έχει περάσει, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν έχω την συνταγή αυτή στο blog μου.

Και μιας και είναι η συνταγή της μαμάς μου και μου φέρνει μνήμες απο την παιδική ηλικία, αποφάσισα να "ανεβάσω" αυτή τη συνταγή για να υπάρχει καταγεγραμμένη.

Για να φέρω τη γεύση εκεί που την ήθελα και την θυμόμουν έκανα αρκετές απόπειρες. Οταν τα κατάφερα ήρθε η αγαλίαση.

Τι φοβερό αυτό με τη γεύση απο την παιδική μας ηλικία.  Και πόσο δύσκολο είναι να αναπαράγεις τα φαγητά που συνήθιζες να τρως σαν παιδί και που είναι χαραγμένα στη γευστική μνήμη.

Οταν η ποιότητα των υλικών αλλάζει με τα χρόνια, όταν ακόμα και η ίδια μας η γεύση αλλάζει, θέλει μεγάλη προσπάθεια να ανασύρεις τη γεύση απο τα παλιά.

Αισθάνεσαι όμως δικαίωση και πληρότητα όταν έστω πλησιάσεις.

Αχ ...αυτή η ταραμοσαλάτα !!



Υλικά :
  • 150 γρ ταραμά κόκκινο
  • 100 γρ ταραμά λευκό
  • 1 πακέτο πουρέ πατάτας
  • 300 ml νερό
  • χυμό απο 2 λεμόνια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 ml ελαιόλαδο

Πως φτιάχνουμε την ταραμοσαλάτα :
  • Τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη.
  • Πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στα κρεμμύδια.
  • Ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας αδειάζοντας το φάκελο του πακέτου σε ένα μπωλ και προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να έχουμε ενα πουρέ βελούδινο. 
  • Προσθέτουμε τους ταραμάδες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε .
  • Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι.
  • Δοκιμάζουμε και ανάλογα με τη γεύση μας προσθέτουμε λάδι ή λεμόνι.



Today's recipe will seem odd ...

Perhaps some of you, while reading the ingredients of this recipe, you'll make faces ...

You might say that it is not proper ... but

I'm sure that at some point in your life you have bought mixes for your recipes.

I've done it and I've already confessed about it in a previous post.

Mixes for sauces, mashed potatoes, soups, whipped cream, etc.

Of course when you attempt and do a recipe from scratch  you avoid the mixes and you use them only in crisis.

Today's recipe calls for package of mashed potato mix where you add water.

I know, you could make the puree from scratch but I wanted to re-create the taste I remembered and I decided not to change anything.

Ash Monday that we usually eat the "fish roe dip" has passed, but I realized that I have not  included the recipe in my blog.

And since it is my mom's recipe and brings back memories of my childhood, I had to "upload" this recipe so that it's recorded.

In order to get the flavor, I needed several attempts. When I made it, I felt so happy.

I have to say that it's very difficult to reproduce the dishes you used to eat as a child and is engraved on taste memory.

When the quality of the materials changes over the years, when even our own taste changes, requires great effort to dig out the flavor of the past.

But euphoria is the feeling you get when you approach even a bit the taste.

Ah ... this fish roe dip !


Ingredients :
  • 150 gr fish roe (red)
  • 100 gr fish roe (white)
  • 1 package mashed potatoes
  • 300 ml water
  • juice of 2 lemons
  • 2 big red onions
  • 1 clove of garlic
  • 150 ml oliveoil

Preparation :
  • Grate the onions.
  • Pulp garlic and add to the onions. 
  • Prepare the mashed potatoes by combining the powder from the package with enough water to form a velvet puree.
  • Add the fish roe, the onion and the garlic and stir.
  • Add olive oil and lemon and mix well.
  • Taste the dip and according to your taste add more olive oil or lemon.